Πέμπτη, 01 Οκτ, 2026

  • Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει
  • ΠΑΜΕ: Υποταγή στην πολιτική του πολέμου και των κερδών των ομίλων από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ
  • Συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, στις Βρυξέλλες
  • Πρωταγωνιστικό ρόλο στα εγκληματικά σχέδια της ΕΕ για τη Μετανάστευση παίζει η κυβέρνηση
  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Σοβαρές ελλείψεις, απουσία ουσιαστικών ελέγχων και κίνδυνος περικοπής των κονδυλίων της ΚΑΠ στην Ελλάδα με βάση έκθεση της DG AGRI
  •  Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας επεκτείνει το δίκτυό της με δέκα νέες μονάδες αυτοεξυπηρέτησης
Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει1 ΠΑΜΕ: Υποταγή στην πολιτική του πολέμου και των κερδών των ομίλων από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ2 Συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, στις Βρυξέλλες3 Πρωταγωνιστικό ρόλο στα εγκληματικά σχέδια της ΕΕ για τη Μετανάστευση παίζει η κυβέρνηση4 Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Σοβαρές ελλείψεις, απουσία ουσιαστικών ελέγχων και κίνδυνος περικοπής των κονδυλίων της ΚΑΠ στην Ελλάδα με βάση έκθεση της DG AGRI5  Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας επεκτείνει το δίκτυό της με δέκα νέες μονάδες αυτοεξυπηρέτησης 6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι δύο όψεις

Οι δύο όψεις

«Τόσα αντέχει η οικονομία»... Αυτή είναι η πρώτη παραδοχή με την οποία ξεπετάει η κυβέρνηση τα υποτιθέμενα «μέτρα στήριξης» που ανακοίνωσε χθες για το ενεργειακό κόστος, ξεκαθαρίζοντας σαν δεδομένο ότι ο λαός θα ξεπαγιάσει τον χειμώνα και ότι τα καύσιμα θα ξεκοκαλίσουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.Γιατί όπως έλεγε ο ίδιος ο πρωθ... Περισσότερα

Ενημερωτικό Δελτίο Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας για τον μήνα Νοέμβριο 2021

από Η Άλλη Άποψη
Ενημερωτικό Δελτίο Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας για τον μήνα Νοέμβριο 2021

Το τραίνο φεύγει στις οχτώ

ταξίδι για την Κατερίνη

Νοέμβρης μήνας δεν θα μείνει

να μη θυμάσαι στις οχτώ

Μ. Θεοδωράκης – Μ. Ελευθερίου

 

Στον προτελευταίο μήνα του 2021, έτους αφιερωμένου διεθνώς στους σιδηροδρόμους, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας συνεχίζει τις εκδηλώσεις και τις εκπαιδευτικές της δράσεις με θέμα το τραίνο, τους σταθμούς, τις διαδρομές και τους προορισμούς, στην ατομική και συλλογική μας μνήμη. Η έλευση του σιδηρόδρομου συνδέεται από την αρχή με την Πρώτο Μεγάλο Πόλεμο, την έξοδο από την Τελευταία Μεγάλη Αυτοκρατορία, την Οθωμανική, και την είσοδο στην Νεοτερικότητα, με προορισμό το Νεοελληνικό Κράτος. Με αδιάλειπτες στάσεις σε μεγάλες ιστορικές και σε κρίσιμες ή αμέριμνες προσωπικές στιγμές, ο σιδηρόδρομος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του τοπίου μας και της ανθρωπολογίας του.

Εκπαιδευτικές δράσεις:

Το 2021 ορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως Έτος Σιδηροδρόμων. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας  γίνεται προσπάθεια να προβληθούν τα οφέλη του σιδηροδρόμου ως ενός βιώσιμου, έξυπνου και ασφαλούς μέσου μεταφοράς. Σκοπός είναι η ενθάρρυνση της χρήσης τους από πολίτες και επιχειρήσεις έτσι, ώστε να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Σημειώνεται ότι οι σιδηρόδρομοι στην ΕΕ ευθύνονται για λιγότερο από το 0,5% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις μεταφορές. Αυτό τους καθιστά ένα από τα πλέον βιώσιμα μέσα μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων. Στα πλεονεκτήματά τους συγκαταλέγονται ακόμα η εξαιρετική τους ασφάλεια και η σύνδεση μεταξύ ατόμων και εμπορευμάτων μέσω του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών.

Μια σειρά από διάφορες δραστηριότητες καθ' όλη τη διάρκεια του 2021 θέτουν τους σιδηροδρόμους στο προσκήνιο σε ολόκληρη την ήπειρο. Καθώς η Ευρώπη συνειδητοποιεί ότι «οι σιδηρόδρομοι είναι το μέλλον», η ΕφΑ Ημαθίας στρέφει το βλέμμα στο παρελθόν και θυμάται την εποχή που κατασκευάστηκε ο σιδηρόδρομος, τους επώνυμους κι ανώνυμους ταξιδιώτες, τις ιστορικές στιγμές που απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός. Γιορτάζουμε το "2021: Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων" και σας καλούμε στην περιοδική έκθεση "Όταν ήρθε ο σιδηρόδρομος". Η φωτογραφική έκθεση οργανώθηκε σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» με την υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου του. Η έκθεση βρίσκεται στο ισόγειο του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας και διαρκεί από τις 30 Ιουνίου 2021 ως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Παρακαλούμε το κοινό που πρόκειται να επισκεφθεί τα μουσεία μας, να παρακολουθεί στις ιστοσελίδες και τα δελτία τύπου της ΕΦΑ Ημαθίας τις εκάστοτε ισχύουσες προϋποθέσεις και τα πρωτόκολλα ασφαλείας για την είσοδο και παραμονή του στους χώρους αρμοδιότητας της ΕΦΑ Ημαθίας. Για να οργανώσετε την επίσκεψή σας και να κλείσετε εγκαίρως το ραντεβού σας (ημερομηνία, ώρα) μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλεφωνικό κέντρο του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας,  2331076100.

Για τα μέλη της σχολικής κοινότητας που επιθυμούν να επισκεφθούν την έκθεση διατίθενται 4 θεματικά πακέτα, ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα.

"Βαγόνια στις ράγες" για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, για να ανακαλύψουμε μέσα από το παιχνίδι το μεταφορικό αυτό μέσο και ό,τι μεταφέρει: ανθρώπους, ζώα, πράγματα, ιδέες και μηνύματα.

"Τραίνα που περνούν" για μεγαλύτερα παιδιά δημοτικού, για να γνωρίσουμε το παρελθόν και το παρόν του τόπου μας μέσα από το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ημαθίας.

"Ακολουθώντας τις ράγες" για εφήβους γυμνασίου, όπου ο σιδηρόδρομος γίνεται οδηγός μας για να γνωρίσουμε τους τόπους και τις διασυνδέσεις τους.

"Σταθμοί και διαδρομές" για εφήβους λυκείου, για να αποδώσουμε εικαστικά τις δικές μας πορείες, με σταθμούς τα γεγονότα και τις καταστάσεις που εμείς ορίζουμε ως σημαντικά, και προορισμό τους στόχους και τα όνειρά μας.

Το εκπαιδευτικό υλικό περιλαμβάνει πληροφορίες για τον εορτασμό, παρουσίαση σχετικά με την περιοδική έκθεση και προτάσεις δραστηριοτήτων ανάλογα με τη θεματική.

Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής: Παπαργυρούδη Φώτω, 2331024972

Σε όλες τις δράσεις και εκδηλώσεις της ΕΦΑ Ημαθίας λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του Covid-19, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας.  

Έχει διαβαστεί 1150 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 645 επισκέπτες και 0 μέλη.