Κυριακή, 26 Σεπ, 2021

  • Ο λαός, οι ξένες βάσεις και τα σχέδια πρώην και νυν κυβερνήσεων
  • Αιχμές Σαμαρά για τη «διεύρυνση» και Κύρτσου για τη ΔΕΗ
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 26/9
  • Αλληλεγγύη στις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στη ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ ΑΕ
  • Εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ Βέροιας στη Βεργίνα
Ο λαός, οι ξένες βάσεις και τα σχέδια πρώην και νυν κυβερνήσεων1 Αιχμές Σαμαρά για τη «διεύρυνση» και Κύρτσου για τη ΔΕΗ2 Ο ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 26/94 Αλληλεγγύη στις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στη ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ ΑΕ5 Εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ Βέροιας στη Βεργίνα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ: Επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Παιχνίδια με τον κατώτατο μισθό ξαναπαίζουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και να εξυπηρετήσουν και προεκλογικές σκοπιμότητες, όπως γράφεται σε δημοσιεύματα.Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος, για να τάξουν αύξηση του κατώτατου μισθού όταν φέρουν ευθύνες όχι μόνο για το ύψος πείνας... Περισσότερα

Ήταν κάποτε ένα πανηγύρι…

από Η Άλλη Άποψη
Ήταν κάποτε ένα πανηγύρι…

Η ΦΩΤΟ είναι από τους πάγκους που έχουν στηθεί στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου με αφορμή τον γιορτασμό του πολιούχου της Βέροιας. Απλά για να θυμούνται όσους δεν τα έζησαν κάνουμε κάποιες αναφορές για παλιότερες εποχές…(αξιοποιώντας το http://veriahistory.gr/)

Το μεγάλο πανηγύρι της Βέροιας οργανωνόταν κάθε χρόνο τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Η εμποροπανήγυρη εξελίχθηκε με το πέρασμα του χρόνου και συνετέλεσε στην ανάδειξη της πόλης σε εμπορικό κέντρο όλης της Μακεδονίας. Οι Βεροιώτες είχαν την ευκαιρία να ψωνίσουν διάφορα προϊόντα από πολλές περιοχές της χώρας, αλλά και να διασκεδάσουν, αφού κατά τις ίδιες ημέρες παρουσιάζονταν διάφορα θεάματα, ενώ τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αγοράσουν και να παίξουν σπάνια παιχνίδια.

Η μεγάλη εμποροπανήγυρη της πόλης συνέπιπτε με τη θρησκευτική γιορτή της αγίας Σολομονής και των επτά παιδιών της, την 1η Αυγούστου. Λόγω της τιμής της αγίας Σολομονής στο ναό του αγίου Αντωνίου, το πανηγύρι της Βέροιας συνδυάστηκε με τον άγιο Αντώνιο και έτσι την ίδια ημέρα τιμόταν, τόσο η αγία Σολομονή με τις θυγατέρες και το διδάσκαλό τους, όσο και ο τοπικός άγιος. Στην πραγματικότητα όμως η τιμή του αγίου Αντωνίου συνδυάστηκε με την εμποροπανήγυρη, πιθανότατα, λόγω της μεγάλης προσέλευσης κόσμου από διάφορα μέρη της Μακεδονίας. Η έλευσή τους στην πόλη ίσως να συνδυάζεται και με την επιθυμία τους να προσκυνήσουν στο ναό του αγίου Αντωνίου, επιθυμία η οποία θα μπορούσε  να εκπληρωθεί με μεγαλύτερη δυσκολία κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οπότε και η πραγματική μνήμη του αγίου Αντωνίου. Άλλωστε, λόγω του μεγάλου αριθμού προσκυνητών από άλλα μέρη τελούνταν αγρυπνία, ουτωσώστε την επόμενη ημέρα να μπορούν ταξιδεύουν από νωρίς το πρωί και πάλι για τον τόπο τους.

Με το πέρασμα του χρόνου η θρησκευτική πανήγυρη χωρίστηκε από την εμποροπανήγυρη, ενώ λίγο αργότερα συνέπιπτε με τις γιορτές του Φεστιβάλ Παραγωγής, το οποίο διοργάνωνε ο Τουριστικός Όμιλος Βέροιας.

Έτσι, η εμποροπανήγυρη, η θρησκευτική πανήγυρη και το Φεστιβάλ Παραγωγής του Τ.Ο.Β. έδωσαν ώθηση στην πνευματική, πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης, τα καλοκαίρια, ιδιαίτερα δε, κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’50 και στις αρχές της δεκαετίας του ’60.

Από τότε μέχρι σήμερα άλλαξαν πάρα πολλά... Τελικά, το πανηγύρι ατόνησε και σήμερα λιγοστοί μικροπωλητές συνεχίζουν να θυμίζουν στους Βεροιώτες τη μεγάλη εμποροπανήγυρη του Αυγούστου, η θρησκευτική πανήγυρη συνεχίζει να πραγματοποιείται, ενώ το Φεστιβάλ Παραγωγής δεν άντεξε, παρά μόνο λίγα έτη από την πρώτη φορά διοργάνωσής του.

 

Έχει διαβαστεί 223 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 20 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1 μποφόρ

Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 18 ως 30 °C
Άνεμος ΒΒΔ 1-3 μποφόρ

Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 17 ως 31 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 445 επισκέπτες και 0 μέλη.