Τρίτη, 21 Ιαν, 2020

  • Η δύναμη του αθλητισμού!
  • Δημοσιογράφοι σε ...κυβερνητικές θέσεις!
  • ΠΗΓΑΣΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ: Ο ετήσιος χορός
  • Πέθανε η Ελληνίδα ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ. Η σχέση της με την Βέροια
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ»: Κάλεσμα σε συγκέντρωση
Η δύναμη του αθλητισμού!1 Δημοσιογράφοι σε ...κυβερνητικές θέσεις!2 ΠΗΓΑΣΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ: Ο ετήσιος χορός3 Πέθανε η Ελληνίδα ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ. Η σχέση της με την Βέροια4 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ 5 ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ»: Κάλεσμα σε συγκέντρωση6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ήταν κάποτε ένα πανηγύρι…

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Ήταν κάποτε ένα πανηγύρι…

Η ΦΩΤΟ είναι από τους πάγκους που έχουν στηθεί στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου με αφορμή τον γιορτασμό του πολιούχου της Βέροιας. Απλά για να θυμούνται όσους δεν τα έζησαν κάνουμε κάποιες αναφορές για παλιότερες εποχές…(αξιοποιώντας το http://veriahistory.gr/)

Το μεγάλο πανηγύρι της Βέροιας οργανωνόταν κάθε χρόνο τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Η εμποροπανήγυρη εξελίχθηκε με το πέρασμα του χρόνου και συνετέλεσε στην ανάδειξη της πόλης σε εμπορικό κέντρο όλης της Μακεδονίας. Οι Βεροιώτες είχαν την ευκαιρία να ψωνίσουν διάφορα προϊόντα από πολλές περιοχές της χώρας, αλλά και να διασκεδάσουν, αφού κατά τις ίδιες ημέρες παρουσιάζονταν διάφορα θεάματα, ενώ τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αγοράσουν και να παίξουν σπάνια παιχνίδια.

Η μεγάλη εμποροπανήγυρη της πόλης συνέπιπτε με τη θρησκευτική γιορτή της αγίας Σολομονής και των επτά παιδιών της, την 1η Αυγούστου. Λόγω της τιμής της αγίας Σολομονής στο ναό του αγίου Αντωνίου, το πανηγύρι της Βέροιας συνδυάστηκε με τον άγιο Αντώνιο και έτσι την ίδια ημέρα τιμόταν, τόσο η αγία Σολομονή με τις θυγατέρες και το διδάσκαλό τους, όσο και ο τοπικός άγιος. Στην πραγματικότητα όμως η τιμή του αγίου Αντωνίου συνδυάστηκε με την εμποροπανήγυρη, πιθανότατα, λόγω της μεγάλης προσέλευσης κόσμου από διάφορα μέρη της Μακεδονίας. Η έλευσή τους στην πόλη ίσως να συνδυάζεται και με την επιθυμία τους να προσκυνήσουν στο ναό του αγίου Αντωνίου, επιθυμία η οποία θα μπορούσε  να εκπληρωθεί με μεγαλύτερη δυσκολία κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οπότε και η πραγματική μνήμη του αγίου Αντωνίου. Άλλωστε, λόγω του μεγάλου αριθμού προσκυνητών από άλλα μέρη τελούνταν αγρυπνία, ουτωσώστε την επόμενη ημέρα να μπορούν ταξιδεύουν από νωρίς το πρωί και πάλι για τον τόπο τους.

Με το πέρασμα του χρόνου η θρησκευτική πανήγυρη χωρίστηκε από την εμποροπανήγυρη, ενώ λίγο αργότερα συνέπιπτε με τις γιορτές του Φεστιβάλ Παραγωγής, το οποίο διοργάνωνε ο Τουριστικός Όμιλος Βέροιας.

Έτσι, η εμποροπανήγυρη, η θρησκευτική πανήγυρη και το Φεστιβάλ Παραγωγής του Τ.Ο.Β. έδωσαν ώθηση στην πνευματική, πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης, τα καλοκαίρια, ιδιαίτερα δε, κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’50 και στις αρχές της δεκαετίας του ’60.

Από τότε μέχρι σήμερα άλλαξαν πάρα πολλά... Τελικά, το πανηγύρι ατόνησε και σήμερα λιγοστοί μικροπωλητές συνεχίζουν να θυμίζουν στους Βεροιώτες τη μεγάλη εμποροπανήγυρη του Αυγούστου, η θρησκευτική πανήγυρη συνεχίζει να πραγματοποιείται, ενώ το Φεστιβάλ Παραγωγής δεν άντεξε, παρά μόνο λίγα έτη από την πρώτη φορά διοργάνωσής του.

 

Έχει διαβαστεί 108 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως καθαρός
Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία 0 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 2 ως 11 °C
Άνεμος ΑΒΑ 0-1 μποφόρ

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία -1 ως 11 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 236 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά