Πέμπτη, 01 Οκτ, 2026

  •  Ανοιχτή Δράση Ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
  • Δ. Κουτσούμπας: Μόνο στον δρόμο της σύγκρουσης με τα κέρδη του κεφαλαίου και τις δεσμεύσεις της ΕΕ μπορεί να ανασάνει ο λαός
  • Δεν αποκλείει επιστροφή στην ΕΕ ο Βρετανός πρωθυπουργός
  • «Γιατί μας γράψανε αυτά τα ποσοστά;»
  • ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ
  • Στην τελική ευθεία το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας της ΚΕΠΑ Δήμου  Βέροιας
 Ανοιχτή Δράση Ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας1 Δ. Κουτσούμπας: Μόνο στον δρόμο της σύγκρουσης με τα κέρδη του κεφαλαίου και τις δεσμεύσεις της ΕΕ μπορεί να ανασάνει ο λαός2 Δεν αποκλείει επιστροφή στην ΕΕ ο Βρετανός πρωθυπουργός3 «Γιατί μας γράψανε αυτά τα ποσοστά;»4 ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ5 Στην τελική ευθεία το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας της ΚΕΠΑ Δήμου  Βέροιας   6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι δύο όψεις

Οι δύο όψεις

«Τόσα αντέχει η οικονομία»... Αυτή είναι η πρώτη παραδοχή με την οποία ξεπετάει η κυβέρνηση τα υποτιθέμενα «μέτρα στήριξης» που ανακοίνωσε χθες για το ενεργειακό κόστος, ξεκαθαρίζοντας σαν δεδομένο ότι ο λαός θα ξεπαγιάσει τον χειμώνα και ότι τα καύσιμα θα ξεκοκαλίσουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.Γιατί όπως έλεγε ο ίδιος ο πρωθ... Περισσότερα

«Γεντί Κουλέ . Η Βαστίλη της Θεσσαλονίκης»: Το νέο βιβλίο του Σπύρου Κουζινόπουλου παρουσιάζεται στην Βέροια από την ΕΜΙΠΗ και τον ΙΑΝΟ (24/11/2025)

από Η Άλλη Άποψη
«Γεντί Κουλέ . Η Βαστίλη της Θεσσαλονίκης»:  Το νέο βιβλίο του Σπύρου Κουζινόπουλου παρουσιάζεται στην Βέροια από την ΕΜΙΠΗ και τον ΙΑΝΟ (24/11/2025)

Η Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η.) και οι εκδόσεις IANOS παρουσιάζουν στην Βέροια το νέο βιβλίο του Σπύρου Κουζινόπουλου, με τίτλο: «Γεντί Κουλέ – Η Βαστίλη της Θεσσαλονίκης».

 Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 και ώρα 18:00, στην αίθουσα Εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας (οδός Έλλης 8 - 2ος όροφος, Βέροια).

Ομιλητές της εκδήλωσης:

– Στέργιος Παζαρτζικλής, ιστορικός - μεταπτυχιακός φοιτητής στην Ιστορική Έρευνα

– Σπύρος Κουζινόπουλος, δημοσιογράφος - συγγραφέας του βιβλίου

Προλογίζει και συντονίζει ο Νίκος Βουδούρης, πρόεδρος Δ.Σ. της Ε.Μ.Ι.Π.Η. – δημοσιογράφος Μ.Α.

Η ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας - Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ) και κατά την διάρκειά της θα προβληθεί πλούσιο οπτικό υλικό από φωτογραφίες, έγγραφα, εφημερίδες της εποχής κ.α.

Σημειώνεται ότι στο βιβλίο περιέχονται αναφορές και για εκτελεσθέντες από την Ημαθία, ενώ στον διάλογο που θα ακολουθήσει θα δοθεί η δυνατότητα για περαιτέρω συζήτηση για το θέμα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο (από το οπισθόφυλλο)

Μέσα από ένα πλήθος μαρτυριών, ντοκουμέντων και αρχειακού υλικού, ο Σπύρος Κουζινόπουλος προσπαθεί μετά από πολυετείς έρευνες να παρουσιάσει όλη την εξέλιξη του Επταπυργίου, από τη λειτουργία του ως κάστρου της Θεσσαλονίκης και αργότερα ως φυλακής, από την περίοδο ακόμη της Οθωμανικής κυριαρχίας της πόλης μέχρι το κλείσιμό της το 1989, καθώς και την άσχημη εικόνα του σωφρονιστικού συστήματος στην πριν το Γεντί Κουλέ περίοδο, όταν χρησιμοποιούνταν ως φυλακή ο Λευκός Πύργος και το Κονάκι του Πασά, το σημερινό Διοικητήριο.

Παρακολουθούμε λοιπόν την άθλια κατάσταση που επικρατούσε στις φυλακές Επταπυργίου αφότου άνοιξε ως φυλακή, γύρω στο i8g6, και όλα τα κατοπινά χρόνια, με τη διακίνηση ναρκωτικών, τους βιασμούς κρατουμένων και την άγρια εκμετάλλευση των φυλακισμένων από ένα σύστημα εξουσίας προκειμένου να πλουτίζουν ελάχιστοι μεγαλοπαράγοντες, ακόμη και κρατικοί λειτουργοί.

Επίσης, τις μυθιστορηματικές αποδράσεις από το κάτεργο αλλά και τον εφιάλτη των εκτελέσεων, κυρίως πολιτικών κρατουμένων, κατά τις περιόδους της Κατοχής και του Εμφυλίου πολέμου.

Στο τέλος του βιβλίου, παρατίθεται ένας πλήρης σχεδόν κατάλογος με τα ονόματα των εκατοντάδων εκτελεσμένων “εις τον συνήθη τόπον” πίσω από το Γεντί Κουλέ, σαν ένα κεράκι στη μνήμη των αδικοχαμένων που πλήρωσαν με τη ζωή τους και έγιναν σφάγια για να εξυπηρετηθούν σκοπιμότητες μιας ταραγμένης ανώμαλης περιόδου.


Έχει διαβαστεί 345 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 408 επισκέπτες και 0 μέλη.