Πέμπτη, 02 Απρ, 2020

  • «Άνθρακες ο θησαυρός» τα νέα μέτρα του ΥΠΠΟΑ για τον σύγχρονο Πολιτισμό
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Στα σκαριά νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις
  • Επιστολή της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων
  • Κατέθεσαν στο υπ. Παιδείας τις χιλιάδες υπογραφές για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση
  • Φρόσω Καρασαρλίδου: Ισχύει ή όχι, η τρίμηνη παράταση καταβολής αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων, λόγω  αναστολής λειτουργίας των ΚΕΠΑ;
  • Καταγγελία σε βάρος της ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας
«Άνθρακες ο θησαυρός» τα νέα μέτρα του ΥΠΠΟΑ για τον σύγχρονο Πολιτισμό1 ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Στα σκαριά νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις2 Επιστολή της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων3 Κατέθεσαν στο υπ. Παιδείας τις χιλιάδες υπογραφές για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση4 Φρόσω Καρασαρλίδου: Ισχύει ή όχι, η τρίμηνη παράταση καταβολής αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων, λόγω  αναστολής λειτουργίας των ΚΕΠΑ;5 Καταγγελία σε βάρος της ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γιάννης Καμπούρης : «Με τις αποφάσεις που πάρθηκαν, δεν θα γίνει Λαογραφικό Μουσείο στη Βέροια»

print
email
Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Γιάννης Καμπούρης : «Με τις αποφάσεις που πάρθηκαν, δεν θα γίνει Λαογραφικό Μουσείο στη Βέροια»

Φιλοξενούμενος της εκπομπής «ΛΟΓΙΑ ΣΤΑΡΑΤΑ», που μεταδόθηκε στις 26/2  από το Ράδιο Αιχμή με παρουσιαστές τους Αλέκο Χατζηκώστα και Παύλο Χρ. Τουτουντζίδη, υπήρξε ο Γιάννης Καμπούρης, πρώην διευθυντής της ΚΕΠΑ, ο οποίος με την επιστολική του παρέμβαση βρέθηκε τελευταία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε τοπικό επίπεδο, πάνω στο ζήτημα που έχει προκύψει, σχετικά με την πρόθεση του Δήμου Βέροιας να παραχωρήσει το αρχοντικό Σαράφογλου στο ιστορικό σωματείο του Λυκείου Ελληνίδων.

«Θα γίνει, ναι ή όχι, το Λαογραφικό Μουσείο στη Βέροια;», αναρωτήθηκε εν πρώτοις ο Γιάννης Καμπούρης, πριν ξεκινήσει η κουβέντα μαζί του. «Με τις αποφάσεις που πάρθηκαν, δεν θα γίνει Λαογραφικό Μουσείο στη Βέροια. Εκτίμησή μου είναι και ας κριθεί στην πορεία του χρόνου. Ένα μουσείο έχει προδιαγραφές και με τις προδιαγραφές που θέτει η πολιτεία, δεν μπορεί κάποιος σύλλογος να το κάνει αυτό. Διότι αυτό είναι και μοναδικό κτίσμα, χαρακτηρισμένο μουσείο και υπάρχει σχετική έκδοση απόφασης από το υπουργείο Πολιτισμού. Οπότε, πώς αξιολογήθηκε η απόφαση και με ποιά κριτήρια πάρθηκε η απόφαση αυτή;», προσέθεσε.

Ο ίδιος, μάλιστα, δεν παύει να επισημαίνει πως «ποιός έχει την ευθύνη, που το κτίριο ρημάζει; Ο Δήμος, που δεν φρόντισε να αποκαταστήσει τις ζημιές. Θεωρώ, λοιπόν, πως γίνεται μια μεταφορά ευθυνών, τη στιγμή που αυτά είναι θέματα πολιτικών αποφάσεων και εγώ είμαι ένα εισηγητικό όργανο. Γίνεται η μεταφορά της ευθύνης σε πρόσωπα, που δεν έχουν καμιά αρμοδιότητα. Αυτές οι αποφάσεις θα έπρεπε να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, δεν γίνεται να συζητηθούν εκ των υστέρων. Έπρεπε να υπάρχει τεκμηριωμένη απόφαση».

Όσο για το αν πρέπει η πόλη της Βέροιας να έχει Λαογραφικό Μουσείο, ο Γιάννης Καμπούρης είναι σαφής : «Εκτίμησή μου και το πιστεύω ακράδαντα είναι ότι η πόλη της Βέροιας πρέπει να έχει Λαογραφικό Μουσείο. Μόνο ο Δήμος Βέροιας μπορεί να συστήσει Λαογραφικό Μουσείο και κανένας άλλος. Όσες φορές έλεγα να γίνει Λαογραφικό Μουσείο, όλοι συμφωνούσαν μαζί μου, όμως στην πράξη ποτέ! Άρα πρέπει να γίνει Λαογραφικό Μουσείο στη Βέροια, το οποίο θα εκπροσωπεί τις προσπάθειες όλων. Δεν γίνεται μία πόλη να έχει μικρά Μουσεία με μικρή εμβέλεια. Το Αρχοντικό Σαράφογλου πρέπει να είναι Μουσείο. Όσο περνάει από το χέρι μου, εγώ δεν θα το αφήσω».

 Η κουβέντα μας με το Γιάννη Καμπούρη περνά και σ' ένα άλλο ζήτημα, που επανέρχεται και πάλι στην επικαιρότητα, αναφορικά με τη λειτουργία του Βλαχογιάννειου Μουσείου. Που σύμφωνα με δήλωση της πρώην υπουργού Πολιτισμού, δεν είναι Μουσείο. Πλην όμως αυτό αξιοποίησε χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

«Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί ως πόλη, να είμαστε σε ενέργειες και συμβατοί με τον κόσμο. Αυτό θα πρέπει να είναι έγκυρο, σοβαρό και που θα προσελκύει τον κόσμο. Το Βλαχογιάννειο δεν είναι Μουσείο και κακώς ενεπλάκη η εκκλησία, στο να δοθεί το κτίριο και να μπει η ιδιωτική συλλογή. Ποιός αναλαμβάνει να κάνει την ξενάγηση σε παιδιά Δημοτικών Σχολείων, που το επισκέπτονται; Το λέω αυτό, γιατί πραγματικά αφήνεται η εκπαίδευση στα χέρια ανθρώπων, που δεν έχουν επιστημονική κατάρτιση.

Έχει πρόβλημα το Βλαχογιάννειο Μουσείο. Πρέπει αυτό να το δούνε η Α/θμια και η Β/θμια Εκπαίδευση, στην προσπάθεια τα παιδιά να βλέπουν μια αντικειμενική ξενάγηση, για το λόγο ότι υπάρχει στρέβλωση των πραγμάτων. Να υπάρχει εκεί άνθρωπος, που να έχει το τεκμήριο της επιστημονικής γνώσης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, στο ερώτημα για το πως βλέπει το μέλλον, ο Γιάννης Καμπούρης είχε να πει : «Αυτό που με θλίβει είναι ότι το υπουργείο Εσωτερικών και κυρίως η ΚΕΔΕ αγνοούν το ρόλο και τη συνεισφορά των κοινωφελών επιχειρήσεων στην τοπική ζωή. Εμείς, ως παλιά φρουρά, φεύγουμε, δεν έχει επόμενη μέρα. Και αυτό το αγνοεί η ΚΕΔΕ. Τι θέλουν, να κλείσουν οι κοινωφελείς επιχειρήσεις; Θεωρώ, λοιπόν, πως, αν δεν λυθεί αυτό το θέμα, τα πράγματα δεν προοιωνίζονται καλά. Ακόμα, λέγεται ότι όσοι αποχωρήσουν θα γίνουν προσλήψεις. Όμως προσλήψεις που θα είναι σαν τις παλιές. Συνεπώς, πώς μπορούν να επικαλούνται προβλήματα οι άνθρωποι αυτοί, τα οποία όμως δημιουργούν οι ίδιοι;»

Έχει διαβαστεί 96 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως καθαρός
Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία 5 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-3 μποφόρ

Πέμπτη, 02 Απριλίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 2 ως 11 °C
Άνεμος ΒΒΑ 3-5 μποφόρ

Παρασκευή, 03 Απριλίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 6 ως 10 °C
Άνεμος ΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 134 επισκέπτες και 1 μέλος.

Αρχική σελίδα για κινητά