Πέμπτη, 21 Ιαν, 2021

  • ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΩΝ»
  • Αγγελος Τόλκας: Οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές και η Αντιπεριφέρεια Ημαθίας όλα καλά ;
  • Κάτω το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο! Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία και την καταπάτηση του ασύλου!
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 21/1
  • Ανακοίνωση ΚΚΕ  για την αστυνομική βία στο πρωινό φοιτητικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης
  • ΚΥΣΕΑ: Αποφάσισε την αύξηση κατά 3 μήνες της θητείας στο Στρατό Ξηράς
ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΩΝ»1 Αγγελος Τόλκας: Οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές και η Αντιπεριφέρεια Ημαθίας όλα καλά ;2 Κάτω το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο! Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία και την καταπάτηση του ασύλου!3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 21/14 Ανακοίνωση ΚΚΕ  για την αστυνομική βία στο πρωινό φοιτητικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης5 ΚΥΣΕΑ: Αποφάσισε την αύξηση κατά 3 μήνες της θητείας στο Στρατό Ξηράς6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Νέα αύξηση των ανέργων και τον Δεκέμβρη

Συνεχίστηκε και τον Δεκέμβρη η αυξητική πορεία του αριθμού των ανέργων, με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν σε 1.181.296 άτομα, αριθμός αυξημένος κατά 27.862 ανέργους (+2,42%) από τον Νοέμβρη του 2020 και κατά 52.875 ανέργους (+4,69%) από τον Δεκέμβρη του 2019. Οσ... Περισσότερα

Παρέμβαση της Ελένης Τζαβέλλα στην παρουσίαση του βιβλίου «Σχεδία Μνήμης» στη Θεσσαλονίκη

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη

«Αρχίζοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αλέκο Χατζηκώστα που μου έδωσε την ευκαιρία να μιλήσω απόψε. Θα ήθελα, λοιπόν,  να πω καταρχάς λίγα λόγια για τον ίδιο και ακολούθως κάποιες σκέψεις μου για τη Σχεδία Μνήμης.

Γνώρισα τον Αλέκο Χατζηκώστα πριν από 6 χρόνια στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στη Βέροια, όπου και εργάζομαι. Η εμπειρία μου μου δίνει την δυνατότητα να βεβαιώσω ότι είναι ο πλέον τακτικός και επιμελής ερευνητής του Νομού Ημαθίας. Η έρευνα στις πηγές (σε αντίθεση με την έρευνα στη βιβλιογραφία) παρουσιάζει δυσκολίες και ιδιαιτερότητες, γιατί απαιτεί χρόνο και ενδελέχεια. Για έναν ερευνητή με το δικό του προφίλ, συνεπώς, και δη με τις ιδιότητές του ως δημοσιογράφου και συγγραφέα, το λιγότερο που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι αγαπά πραγματικά αυτό που κάνει. Γνωρίζει τόσο καλά το περιεχόμενο των δημόσιων και ιδιωτικών αρχειακών συλλογών που αφορούν την τοπική ιστορία, που πολλές φορές έχει χρειαστεί να ζητήσω τη συνδρομή του. Η ενασχόλησή του με την έρευνα προβάλλει το έργο και τους σκοπούς των ΓΑΚ, επειδή σε πολλά άρθρα του χρησιμοποιεί ως πηγή τεκμήρια από τις συλλογές τους.  Έχει επίσης υπάρξει βασικός εισηγητής σε εκδηλώσεις των ΓΑΚ με θεματική την Κατοχή και τον Εμφύλιο και την περίοδο της Χούντας.

Ο ερευνητικός του προσανατολισμός ντύνεται λογοτεχνικά και στη Σχεδία Μνήμης, με την οποία, συνυφαίνοντας αυτοβιογραφικά στοιχεία με την μυθοπλασία μας ταξιδεύει στο χρόνο μέχρι και τις ημέρες μας. Τα προσωπικά αυτά στοιχεία μοιράζονται στους πρωταγωνιστές των 9 ιστοριών, για αυτό και κάποιες φορές έχεις την αίσθηση ότι μοιάζουν, σε κάποια από τα διηγήματα, μάλιστα, είχα την αίσθηση ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο. Το έργο αυτό όμως είναι τόσο αυτοαναφορικό όσο χρειάζεται ώστε να προβάλλονται μάλλον οι καταστάσεις παρά τα πρόσωπα.  Σε όλες τις ιστορίες  είναι κυρίαρχο το συναίσθημα και η πολιτική συνείδηση και δράση των πρωταγωνιστών:   αναδεικνύονται, δε,  μέσα από  καταστάσεις καθημερινότητας, όπως την μετάβαση για σπουδές από την γενέτειρα στη φοιτητούπολη και το αντίθετο, τα φοιτητικά χρόνια και την έντονη πολιτικοποίηση, την εργασία ενός δημοσιογράφου στην τοπική εφημερίδα, την έρευνα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, την θύμηση των παιδικών και σχολικών χρόνων. Οι κεντρικοί ήρωες είναι πρόσωπα της καθημερινότητας με παρόμοιο οικονομικό και κοινωνικό  προφίλ. Υπάρχει, ωστόσο, μια διαφοροποίηση στο ύφος των ιστοριών  και δίνεται βάρος σε άλλα στοιχεία κάθε φορά: Κάποιες από τις ιστορίες εστιάζουν περισσότερο στο πολιτικό μέρος (π.χ. Κυριακή της Ορθοδοξίας), κάποιες είναι περισσότερο φορτισμένες συναισθηματικά (η ντισκοτεκ, Ε.Κ.Ο.Ν. ''Στέλιος Καζαντζίδης'')  άλλες είναι δοσμένες κυρίως με χιούμορ (το πραξικόπημα, Το Λόττο), κάποιες ξεκινούν αλλιώς και παίρνουν αναπάντεχα αστυνομική τροπή (c’ est la vie, Το χρέος).

Δύο είναι τα κύρια πλεονεκτήματα  του βιβλίου αυτού, κατά τη γνώμη μου.

Περνάει μηνύματα, καταρχάς, όπως για τη σημασία των διαπροσωπικών σχέσεων στη ζωή μας (ο πρώτος έρωτας που δεν ξεχνιέται, η σχολική παρέα του μπάσκετ που προσπαθεί να συνενώσει, η αλληλεπίδρασή  του με τους συμφοιτητές, ακόμα και αντίθετης ιδεολογίας,  η σχέση με τους γονείς), για τους απαραίτητους συμβιβασμούς που καλούμαστε να κάνουμε κάποια στιγμή (η εγκατάλειψη της φοιτητικής ζωής και η μετάβαση στην ενηλικίωση), για  την προσωπική ακεραιότητα έναντι του βολέματος (η διαδρομή του πλούσιου συντοπίτη μεγαλέμπορα που πλούτισε σε βάρος συμπατριωτών και οι αφανείς ήρωες της ιστορίας), για τη σημασία της συμμετοχής στα κοινά και το νόημα που δίνει στη ζωή μας να υπερασπιζόμαστε την ιδεολογία μας (ο φοιτητής που εγκαταλείπει τα τυχερά παιχνίδια και συνενώνεται με το φοιτητικό κίνημα), για την αγάπη για την έρευνα και την αλήθεια (η έρευνα στα ΓΑΚ, το άρθρο που καλείται να γράψει για τον έμπορο που πέθανε και η σημασία που έχει για εκείνον να εμβαθύνει στα πραγματικά γεγονότα, η αποκάλυψη στον Τύπο για το σκάνδαλο του Υπουργείου Άμυνας).

Το σημαντικότερο, όμως, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι είναι ενωτικό. Παρόλο που η κομματική ταυτότητα όλων των πρωταγωνιστών είναι συγκεκριμένη , παρόλο που ασκείται έντονα κριτική για το πολιτικό γίγνεσθαι, για τα σκάνδαλα και τη διαφθορά στην εξουσία,  τις ατομικές προσωπικές επιλογές εις βάρους του συνόλου, την εκμετάλλευση περιόδων σκοτεινών για προσωπικό όφελος, την εμμονή στον τύπο και όχι στην ουσία, ακόμα και τη θεωρία των 2 άκρων, προσπαθεί να προβληματίσει τον αναγνώστη χωρίς ίχνος επιθετικότητας προς την άλλη πλευρά. Αντιθέτως, επικεντρώνει σε ό,τι ενώνει τους πρωταγωνιστές, δηλαδή  τον μέσο πολίτη. Οι κοινές συνιστώσες που χρησιμοποιεί είναι η μουσική, ο κινηματογράφος, ο έρωτας, ο αθλητισμός, τα σχολικά και φοιτητικά χρόνια, το παιδικό παιχνίδι στη γειτονιά.

Συνοψίζοντας, θα έλεγα ότι το βιβλίο αυτό θέτει προβληματισμούς για την ατομική ευθύνη και τη σημασία των επιλογών που καλούμαστε καθημερινά να κάνουμε.

 

Ελένη Τζαβέλλα

προϊσταμένη Γενικών Αρχείων του Κράτους Γ.Α.Κ  Ν. Ημαθίας)

 

 

Έχει διαβαστεί 596 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιά
Κυρίως συννεφιά
Θερμοκρασία 9 °C
Άνεμος ΝΑ 1 μποφόρ

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 5 ως 9 °C
Άνεμος ΔΒΔ 0-2 μποφόρ

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 5 ως 12 °C
Άνεμος ΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 624 επισκέπτες και 1 μέλος.