Τρίτη, 21 Σεπ, 2021

  • Παρέμβαση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τους αντιεμβολιαστές που μηνύουν εκπαιδευτικούς
  • ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: Συνταγματική η υποχρεωτική διενέργεια self-test στο δημόσιο
  • Στη Θεσσαλονίκη η ηγεσία του υπ. Υγείας λόγω αύξησης του ιικού φορτίου
  • Εθελοντική δράση στην Αλεξάνδρεια: «Δίνουμε χρώμα σε γωνιές του Δήμου»
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 21/9
  • ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: Ένα ακόμα υποκριτικό ψήφισμα για τα «δικαιώματα» και τις «διακρίσεις»
Παρέμβαση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τους αντιεμβολιαστές που μηνύουν εκπαιδευτικούς1 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: Συνταγματική η υποχρεωτική διενέργεια self-test στο δημόσιο2 Στη Θεσσαλονίκη η ηγεσία του υπ. Υγείας λόγω αύξησης του ιικού φορτίου3 Εθελοντική δράση στην Αλεξάνδρεια: «Δίνουμε χρώμα σε γωνιές του Δήμου»4 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 21/95 ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: Ένα ακόμα υποκριτικό ψήφισμα για τα «δικαιώματα» και τις «διακρίσεις»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Σχεδόν 1 εκατομμύριο οι άνεργοι στη χώρα

Κοντά στο 1 εκατομμύριο καταγράφονται οι άνεργοι στην χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για την εγγεγραμμένη ανεργία τον μήνα Αύγουστο 2021. Συγκεκριμένα συνολικά οι άνεργοι (αναζητούντες και μη αναζητούντες εργασία) ανέρχονται σε 996.733 (977.325 αναζητούντες εργασία και 19.408 μη αναζητούντες εργασία).Πιο α... Περισσότερα

Παρουσιάστηκε στην Βέροια το βιβλίο της Ελένης Δόμανου «Αγγίζοντας το αύριο»

από Η Άλλη Άποψη

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου η συγγραφέας Ελένη Δόμανου παρουσίασε στη Βέροια την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου στην Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη τονέο της βιβλίο «Αγγίζοντας το αύριο» . Μεταξύ τους ο δημοτικόςσύμβουλος Σ. Αποστολόπουλος και ο πολιτευτής Τ. Μπαρτζώκας.

Για το  βιβλίο μίλησε εκπρόσωπος του Εκδοτικού Οίκου «Πνοή», καθώς και οι  Αλέκος Χατζηκώστας, δημοσιογράφος-συγγραφέας

και ο Αλέξανδρος Ακριτίδης, συγγραφέας-πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Μελίκης και η ίδια η συγγραφέας.

Ο Α. Ακριτίδης σημείωσε ότι «Είναι ένα κοινωνικό βιβλίο. Η γλώσσα κυλλά  σαν το γάργαρο νερό, δεν έχει ανούσιες εκφράσεις και δεν αφήνει τον αναγνώστη να πλήξει. Μόνο κερδισμένοι θα βγουν οι αναγνώστες διαβάζοντάς το».

Η συγγραφέας αναφέρθηκε στις αιτίες που έγραψε το βιβλίο σημειώνοντας με έμφαση ότι θέλει να περάσει το μήνυμα ότι «μπορούμε πάντα και στις πιο δύσκολες συνθήκες να κάνουμε μία νέα αρχή».

Ξεχωριστή στιγμή όταν παρέμβαση έκανε η Ελένη Στεφανάκη πρόεδρος του εκπρόσωπος του Συλλόγου Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό, μιας και βασικό θέμα του βιβλίου είναι ο αυτισμός.

Η παρέμβαση του Αλέκου Χατζηκώστα

1.Πως βρέθηκα στο πάνελ; Στο νομό μας έχει σχηματιστεί ένα πυρήνας πλέον ανθρώπων που γράφουν. Αρκετοί ποιητές, λιγότεροι πεζογράφοι και ακόμη λιγότεροι ιστορικοί συγγραφείς. Πεποίθησή μου είναι ότι αυτές οι προσπάθειες θα πρέπει να αγκαλιαστούν από την λεγόμενη «τοπική κοινωνία» να στηριχτούν πολύπλευρα από τον κόσμο και τις κάθε είδους τοπικές αρχές.

2. Αξίζει τον κόπο να γράφει και να διαβάζει κανείς γενικά και ειδικά λογοτεχνία στην περίοδο της κρίσης; Όταν ο αγώνας της επιβίωσης πνίγει κάθε σκέψη και δραστηριότητα; Κατά τη γνώμη μου στις συνθήκες αυτές ισχύει περισσότερο από κάθε άλλη φορά η ρήση ότι: Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ. Ο πραγματικός ρόλος της αληθινής τέχνης  είναι να βοηθήσει κι’ αυτή με τα δικά της μέσα τον άνθρωπο να ιδιοποιηθεί, να οικειοποιηθεί, να «εξανθρωπίσει» τη φύση, την κοινωνία και τον εαυτό του, να φέρει τον κόσμο στα ανθρώπινα μέτρα. Αυτή η οικειοποίηση της πραγματικότητας μέσα από την τέχνη δεν είναι παθητική, ούτε για τον καλλιτέχνη, ούτε και για το κοινό του, αλλά λειτουργεί δυναμικά επιδρώντας στη συνείδησή τους προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Έχει δηλαδή την ιδιότητα να αλλάζει τον άνθρωπο και μέσα από αυτόν, τον κόσμο .Η λογοτεχνία όμως δεν περιορίζεται στην ανάπτυξη μόνο της σκέψης και της λογικής, αλλά συμβάλλει στη σφαιρική και ολόπλευρη διαμόρφωση της ανθρώπινης προσωπικότητας, καθώς καλλιεργεί ταυτόχρονα και τις τρεις πλευρές του ανθρώπινου ψυχισμού: τη νόηση, το συναίσθημα και τη βούληση. Μαζί με την πολιτική ιδεολογική ασκεί και ηθική διαπαιδαγώγηση.Χωρίς συναίσθημα, χωρίς ευαισθησία δεν υπάρχει βαθύς ανθρωπισμός. Η προσφορά της λογοτεχνίας στην ανάπτυξη της γλώσσας είναι σίγουρα μεγάλη, αλλά ακόμη μεγαλύτερη είναι η συμβολή της στο να μπορούμε να συγκινούμαστε μπροστά σε κάθε ανθρώπινο πρόβλημα, να νιώθουμε βαθύτερα τους πόθους, τις ελπίδες, τις ανάγκες των συνανθρώπων μας, να εξεγειρόμαστε απέναντι στην αδικία και την εκμετάλλευση.Χωρίς συναίσθημα, φαντασία, φλόγα, χωρίς ισχυρή θέληση δεν μπορεί να υπάρξει ούτε οραματισμός, έμπνευση, κίνητρο για την κατάκτηση δύσκολων στόχων, ακόμη και του φαινομενικά ακατόρθωτου. Όμως η συνένωση αυτών των ψυχικών χαρισμάτων με τη γνώση είναι που οδηγεί στις μεγάλες πράξεις της ιστορίας.

3. Προφανώς και ένα λογοτεχνικό βιβλίο δεν μπορεί από μόνο του όσο και καλό να είναι ν’ αλλάξει την κατάσταση. Όμως μπορεί πέρα από την αισθητική απόλαυση που θα προσφέρει (φυσικά και δεν συμφωνώ με τα βιβλία εκείνα που απλά σε οδηγούν σε κόσμους μακρινούς και ονειρεμένους) μπορεί και να προβληματίσει, φωτίζοντας με λογοτεχνικό τρόπο αθέατες πλευρές της πραγματικότητας.

4. Η Ελένη Δόμανου με τη δεύτερη συγγραφική της απόπειρα καταθέτει ένα μυθιστόρημα που και ως προς το περιεχόμενο και ως προς τη δομή του, παρουσιάζει σημαντική ωρίμανση γραφής, στοιχείο που μας αποκαλύπτει την αγωνία και την προσπάθεια της συγγραφέως να εντρυφήσει ουσιαστικά στον χώρο της λογοτεχνίας.

Με το έργο της αυτό συνεχίζει το εγχείρημα της να φωτίσει πλευρές της γυναικείας ψυχολογίας και της γυναικείας ζωής. Κεντρική ηρωίδα και εδώ είναι μια γυναίκα μέσης ηλικίας (50 ετών) που ζει τα αδιέξοδα της και τη μοναξιά της, βιώνει διαψεύσεις, απογοητεύσεις και περιπέτειες, μα στο τέλος λυτρώνεται και αναβαπτίζεται μέσα από τον έρωτα, τη διάθεση προσφοράς και τη μητρική στοργή.

Η δράση τοποθετείται στη σύγχρονη εποχή, στη Θεσσαλονίκη όπου ζει μόνη της ηρωίδα μας, η οποία έχει χάσει τον άνδρα της και τα δύο της αγόρια έχουν ακολουθήσει τον δικό της δρόμο, το ένα στην Αθήνα και το άλλο στη Ρόδο.  Σημείο εκκίνησης της αφήγησης είναι όχι τυχαία βέβαια, η ημέρα γενεθλίων της Μαρίνας που αναπόφευκτα ενεργοποιεί τη μνήμη, ανασύρει αναμνήσεις και την παρασύρει σ’  ένα απολογισμό ζωής.  

Με ρεαλισμό και ευαισθησία η συγγραφέας διεισδύει στα μύχια της ψυχής της Μαρίνας, η οποία εκεί που έχει παραιτηθεί από τις χαρές της ζωής και έχει συμβιβαστεί με τον πανδαμάτορα χρόνο συμβαίνει το αναπάντεχο στις προκλήσεις της ζωής. Συναντά τον παλιό της έρωτα από τα μαθητικά της χρόνια που με βίαιο τρόπο ο πατέρας της επιχείρησε και  κατάφερε να απομακρύνει. Παράλληλα με τη συναισθηματική αυτή αφύπνιση τα λιμνάζοντα νερά της ζωής της  ταράζει και η γνωριμία της αλλά και το ισχυρό ψυχικό δέσιμο με το αυτιστικό παιδί του διπλανού διαμερίσματος καθώς και με την ανύπαντρη μητέρα του. Από κει  πέρα τα γεγονότα κυλούν ως χιονοστιβάδα μέσα στους δαιδαλώδεις διαδρόμους της αστυνομικής πια πλοκής.

Ο έρωτας, η μοναξιά, η φορά του χρόνου, η μητρική στοργή, ο αυτισμός, ένα παιδί εκτός γάμου, η πατριαρχική οικογένεια αποτελούν τους θεματικούς άξονες που αναδεικνύονται μέσα από το μυθιστόρημα της Ελένης. Ουσιαστικά προσεγγίζει προβλήματα της σύγχρονης γυναίκας που προκύπτουν από την ιδιοσυγκρασία της φύσης της, από τον εσωτερικό της κόσμο αλά και από εξωγενείς-κοινωνικές καταστάσεις.

Και σύμφωνα με το τέλος που επιφέρει την κάθαρση, η αγάπη, οι ισχυροί ψυχικοί δεσμοί και ο στόχος ζωής αποτελούν τα όπλα-εφόδια για να υπερπηδηθούν και τα πιο ανυπέρβλητα εμπόδια. Είναι τα στοιχεία αυτά που αναγεννούν  την ηρωίδα μας και της χαρίζουν μια δεύτερη ζωή, μια δεύτερη ευκαιρία.

Στο μυθιστόρημα αυτό που σαφώς κυριαρχεί το ερωτικό και αστυνομικό στοιχείο η αφήγηση συνδυάζεται με το διάλογο ο οποίος μας επιτρέπει να παρακολουθήσουμε τις σκέψεις όλων των προσώπων που εμπλέκονται στη δράση. Ο  αφηγητής ετεροδιηγητικός εξιστορεί τα γεγονότα της κύριας υπόθεσης ευθύγραμμα αλλά έντεχνα μέσω της μνήμης προκαλούνται αναδρομικές αφηγήσεις που συμπληρώνουν την πολυτάραχη ζωή της Μαρίνας και έτσι έχοντας συνολική εποπτεία κατανοούμε τον τίτλο του έργου.

 

Έχει διαβαστεί 299 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως καθαρός
Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία 22 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 16 ως 29 °C
Άνεμος ΒΑ 2-3 μποφόρ

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 10 ως 24 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 328 επισκέπτες και 0 μέλη.