Τετάρτη, 15 Ιούλ, 2020

  • Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η εξάπλωση του κορονοϊού .Πάνω από 580 χιλιάδες οι νεκροί
  • Τι είναι πραγματικά «αρρωστημένο»;
  • Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου Βέροιας για την Χωροταξική Κατανομή Μαθητών
  • Δεν υπήρχε σαφής καταδίκη…
  • Η άμεση σύνδεση της Νάουσας με το δίκτυο φυσικού αερίου, στο επίκεντρο της συνάντησης του Δημάρχου Νικόλα Καρανικόλα με στελέχη της EDIL HELLAS
  • ΕΟΔΥ: Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό. 1 κρούσμα στην Ημαθία
Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η εξάπλωση του κορονοϊού .Πάνω από 580 χιλιάδες οι νεκροί1 Τι είναι πραγματικά «αρρωστημένο»;2 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου Βέροιας για την Χωροταξική Κατανομή Μαθητών3 Δεν υπήρχε σαφής καταδίκη…4 Η άμεση σύνδεση της Νάουσας με το δίκτυο φυσικού αερίου, στο επίκεντρο της συνάντησης του Δημάρχου Νικόλα Καρανικόλα με στελέχη της EDIL HELLAS5 ΕΟΔΥ: Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό. 1 κρούσμα στην Ημαθία6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε: Καμιά έκπληξη

Η προχτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία είναι αποκαλυπτική και ταυτόχρονα κόλαφος για την κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα, τα οποία, κάθε φορά που οξύνεται η ένταση στα Ελληνοτουρκικά, παρουσιάζουν ως «ασπίδα» τάχα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα τη «διεθ... Περισσότερα

Τάσος Πρωτοψάλτου : «Θέλω να προσφέρω στη Βέροια και είμαι ανοιχτός σε προτάσεις»

από Η Άλλη Άποψη
Τάσος Πρωτοψάλτου : «Θέλω να προσφέρω στη Βέροια και είμαι ανοιχτός σε προτάσεις»

Ένας ξεχωριστός άνθρωπος, ένας σπουδαίος καλλιτέχνης και με διεθνή καριέρα υπήρξε ο φιλοξενούμενος στη χθεσινή εκπομπή «ΛΟΓΙΑ ΣΤΑΡΑΤΑ» (12.00 - 13.00), του Ράδιο Αιχμή-102,8 fm, την οποία παρουσιάζουν οι Αλέκος Χατζηκώστας και Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης. Ο λόγος, για το Βεροιώτη Τάσο Πρωτοψάλτου, που σπούδασε σκηνογραφία, ενδυματολογία, παραστατικές τέχνες, κινηματογράφο και καλές τέχνες, ενώ υπήρξε υπότροφος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, της Εθνικής Σχολής Κινηματογράφου της Ρώμης και του Sannio film Festival. Το έργο του Τάσου Πρωτοψάλτου περιλαμβάνει σκηνογραφία/ενδυματολογία για όπερα, θέατρο και μπαλέτο, συμμετοχή σε διεθνείς λυρικές παραγωγές.

Τα δε ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στις σχέσεις παραστατικών και εικαστικών τεχνών, στην εικαστική μεταγραφή της δραματουργίας στο πλαίσιο του παραστατικού φαινομένου, καθώς και στην ιστορία της όπερας, με έμφαση στο σκηνογραφικό και ενδυματολογικό λεξιλόγιο αυτής στο πέρασμα των εποχών. Ακόμα, ο Τάσος Πρωτοψάλτου έχει διδάξει, δημοσιεύσει και παρουσιάσει διαλέξεις διεθνώς.

«Αγαπώ τη Βέροια και θέλω να την εντάσσω στη δουλειά μου. Με ενδιαφέρει, μέσα από τη διδασκαλία μου στο πανεπιστήμιο, να δώσω νέους δρόμους σε ανθρώπους που τους ενδιαφέρουν πράγματα και μία ώθηση να πάνε μπροστά», ανέφερε μιλώντας για την πόλη, στην οποία γεννήθηκε το 1980.   

Ο ίδιος, όπως έκανε γνωστό, έχει τώρα την επίβλεψη της Δήμητρας Κατσιάνη, που φέρνει επί σκηνής την Latraviata του Τζιουζέπε Βέρντι μέσα στη Φλώρινα. «Ένα πρωτότυπο έργο, το οποίο και δουλέψαμε αυτό το διάστημα, ενώ αμέσως μετά, τον Αύγουστο, θα πάω στο Όσλο, για να δώσω όλο το ερευνητικό και καλλιτεχνικό έργο της παράστασης των «Ανθισμένων Ροδακινιών». Και με αυτόν τον τρόπο η πόλη της Βέροιας θα ταξιδέψει στη Νορβηγία», είπε, ενώ στο ερώτημα για το κατά πόσο ο Τάσος Πρωτοψάλτου, με μια διεθνή καριέρα, είναι σε θέση να αξιοποιηθεί από ανθρώπους εδώ, είχε να πει : «Σίγουρα θέλω να προσφέρω στην πόλη της Βέροιας και είμαι ανοιχτός σε προτάσεις».

Ο Τάσος Πρωτοψάλτου, τα πρώτα θεατρικά βήματα του οποίου ξεκίνησαν από την ομάδα θεάτρου «Απάνοιξη» στη γενέτειρά του και διδάσκει στη Σχολή Καλών του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινας), υπήρξε, να θυμίσουμε, ανάμεσα στους υποψηφίους για το ευρωπαϊκό βραβείο όπερας, το οποίο απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε νέους καλλιτέχνες της όπερας κάτω των 35 ετών και αποκλειστικά για τους τομείς της σκηνοθεσίας, σκηνογραφίας και ενδυματολογίας. Μάλιστα, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο Τάσος Πρωτοψάλτου διακρίθηκε για τη διεθνή διάσταση του έργου, την πρωτότυπη και χαρισματική προσέγγισή του σε σημαντικά έργα - σταθμούς του οπερετικού ρεπερτορίου, όπως «Η Στέψη της Ποππαίας» του Claudio Monteverdi, το παρουσίασε σε μία site specific παράσταση, καθώς και για την ικανότητά του να ενεργοποιεί καλλιτέχνες και διαδικασίες, πέρα από τις συμβατικές συνθήκες οπερετικής παραγωγής.

«Ένα κομμάτι των σπουδών μου υπήρξε ο κινηματογράφος, όπως και η σχέση κινηματογράφου - όπερας, όπου και συνεργάζομαι με σκηνοθέτες για όπερες. Έχω δε ασχοληθεί με το Μπαρόκ ρεπερτόριο. Η σκηνοθεσία και η σκηνογραφία είναι κομμάτια που έχουν να κάνουν με τη δουλειά στην όπερα. Η σκηνογραφική δουλειά δεν θα πω πως δεν είναι ένα είδος ανεπτυγμένο στην Ελλάδα, επειδή γίνονται κάποια βήματα. Στην όπερα μπήκαμε λίγο αργά, επειδή έρχεται μεταγενέστερα από το θέατρο, το οποίο υπήρχε από πιο παλιά. Η όπερα γεννήθηκε στην Ιταλία και μας ήρθε καθυστερημένα, από το 19ο αιώνα. Ίσως από τα νησιά του Ιουνίου. Υπολογίζω πως στην Ελλάδα το είδος αυτό ανέπτυξε κάποια μορφή καθυστερημένα. Και τούτο γιατί δεν ακολουθούμε τις συγκυρίες», είπε.

Ακόμα, ο Τάσος Πρωτοψάλτου - κατόπιν σχετικού ερωτήματος - έδωσε τη δική του απάντηση για το ότι μαθήματα της καλλιτεχνικής παιδείας εξοβελίζονται από τα νέα ωρολόγια προγράμματα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. «Πιστεύω ότι η καλλιτεχνική εκπαίδευση είναι βασικό κομμάτι της παιδείας. Θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα πράγματα για την τέχνη στα σχολεία, σε μια προσπάθεια να έχουμε εξειδίκευση της τέχνης» είπε, ενώ τέλος για το τι μπορεί να προσφέρει η τέχνη, σε σχέση με το ότι πολύς κόσμος λέει τι μας ενδιαφέρει, ο Τάσος Πρωτοψάλτου ανέφερε : «Μπορεί να δώσει μία ώθηση στη σκέψη, στον τρόπο που αντιμετωπίζει τα πράγματα, καθότι πρέπει να αναθεωρούμε και να τροποποιούμε τα πράγματα».

Εν κατακλείδι, αυτό που θα μπορούσαμε να δώσουμε ως σκιαγράφηση της εικόνας του Τάσου Πρωτοψάλτου, είναι ότι πρόκειται για ένα γνήσιο δημιουργό και ταλαντούχο καλλιτέχνη, που προάγει τη σκηνογραφία και την ενδυματολογία και την ανεβάζει σε άλλα επίπεδα. Ο Τάσος Πρωτοψάλτου, με τη σεμνότητα που τον διακρίνει, ευχαρίστησε τους παρουσιαστές της εκπομπής στο τέλος για την πρόσκληση να μιλήσει γύρω από τη δουλειά του, «με χαρά και πάλι να ανταμώσουμε εδώ», όπως είπε.

Έχει διαβαστεί 69 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 25 °C
Άνεμος ΝΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 15 Ιουλίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 17 ως 28 °C
Άνεμος Α 1-2 μποφόρ

Πέμπτη, 16 Ιουλίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 17 ως 30 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 127 επισκέπτες και 0 μέλη.