Πέμπτη, 25 Φεβ, 2021

  • 263.000€ για «Διαμόρφωση Χώρου Πρασίνου στο Ο.Τ. 701 στο Εργοχώρι Δήμου Βέροιας» από το Πράσινο Ταμείο
  • ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑ 01 05/03/2021
  • ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να αποσυρθεί και να μην εφαρμοστεί το πρόγραμμα «Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα» στα σχολεία
  • Διαδικτυακή βιβλιοπαρουσίαση διοργανώνει η ΤΕ Ημαθίας του ΚΚΕ την Κυριακή 28/2
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ
  • Φρόσω Καρασαρλίδου: «Να οριστούν ως ακατάσχετα τα ποσά μη επιστρεπτέας προκαταβολής των επιδοτήσεων από τις Περιφέρειες»
263.000€ για «Διαμόρφωση Χώρου Πρασίνου στο Ο.Τ. 701 στο Εργοχώρι Δήμου Βέροιας» από το Πράσινο Ταμείο 1 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑ 01 05/03/20212 ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να αποσυρθεί και να μην εφαρμοστεί το πρόγραμμα «Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα» στα σχολεία3 Διαδικτυακή βιβλιοπαρουσίαση διοργανώνει η ΤΕ Ημαθίας του ΚΚΕ την Κυριακή 28/24 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ5 Φρόσω Καρασαρλίδου: «Να οριστούν ως ακατάσχετα τα ποσά μη επιστρεπτέας προκαταβολής των επιδοτήσεων από τις Περιφέρειες»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

«Καραβιές» κινδύνων

Χιλιάδες Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες, δυνάμεις «μπαρουτοκαπνισμένες» σε όλα τα πεδία των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδες οχήματα και ο μεγαλύτερος όγκος στρατιωτικού υλικού που έχει περάσει ποτέ από το λιμάνι, βρίσκονται από χτες στην Αλεξανδρούπολη. Μαζί με χιλιάδες ακόμα που αναμένονται ν... Περισσότερα

«Απελευθέρωση» - ηλεκτροσόκ για το λαό

από Η Άλλη Άποψη
«Απελευθέρωση» - ηλεκτροσόκ για το λαό

Με τρόπο προκλητικό ο πρωθυπουργός, σε μια περίοδο που ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων βιώνουν την ενεργειακή φτώχεια, δηλώνει ότι η «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η σημαντική ενίσχυση του «ανταγωνισμού» που προωθεί η κυβέρνηση για λογαριασμό των μονοπωλίων, θα οδηγήσουν σε «χαμηλότερες τιμές» τιμολογίων ηλεκτρισμού.

Κι όμως, αυτή ακριβώς η διαδικασία της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, που έχει ξεκινήσει από το 1999 στη χώρα μας, έχει ως αποτέλεσμα τις εξωφρενικές αυξήσεις ηλεκτρικού ρεύματος όλα αυτά τα χρόνια. Την ίδια στιγμή, βέβαια, εξασφαλίζει σημαντικά κέρδη, ακόμη και εν μέσω κρίσης, για τους μονοπωλιακούς ομίλους του χώρου, αλλά και γενναίες εκπτώσεις προς τις μεγάλες επιχειρήσεις και ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Και δεν είναι μόνον αυτά. Ενώ ο πρωθυπουργός υποσχόταν ότι παραμένει «προτεραιότητα της κυβέρνησης η στήριξη και διεύρυνση των κοινωνικών τιμολογίων, που αποτελούν εργαλείο στήριξης για ευπαθείς και αδύναμες κοινωνικές ομάδες», η ΔΕΗ δημοσίευε την προκήρυξη για την πρόσληψη «συμβούλου», με σκοπό την «ενίσχυση της εισπραξιμότητας» των ανεξόφλητων οφειλών.

Ξεκινά, δηλαδή, με κάθε επισημότητα, το κυνήγι των λαϊκών νοικοκυριών που δεν έχουν να πληρώσουν, ενώ, σε ανεπίσημες τοποθετήσεις τους, ανώτατα στελέχη της επιχείρησης επισημαίνουν ότι «κοινωνικό τιμολόγιο σημαίνει παροχή ρεύματος με έκπτωση και όχι παροχή ρεύματος δωρεάν»... Που σημαίνει ότι υπό καθεστώς «απελευθέρωσης» και «ανταγωνισμού», ακόμη και οι δικαιούχοι «κοινωνικού οικιακού τιμολογίου», μεταξύ των οποίων βαριά και χρονίως πάσχοντες, δεν θα εξαιρούνται από τις διακοπές ρεύματος, εάν δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους...

***

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔΕΗ φτάνουν σήμερα περίπου τα 2,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά, περίπου τα 1,65 δισ. ευρώ, προέρχονται από τη χαμηλή και μέση τάση, που αφορά κατά κύριο λόγο νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Από αυτά, μόνο τα 700 εκατ. ευρώ έχουν υπαχθεί σε κάποιο πρόγραμμα διακανονισμού, που δείχνει και το μέγεθος του οικονομικού προβλήματος, με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωπες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες.

Παρ' όλα αυτά, ο πρόεδρος της επιχείρησης, Μ. Παναγιωτάκης, είχε δηλώσει τον περασμένο Μάρτη στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ότι «οι πολιτικές των διευκολύνσεων και το κοινωνικό πρόσωπο» της ΔΕΗ έχουν φτάσει «περίπου στα όριά τους», επιβεβαιώνοντας ότι η ΔΕΗ λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με αποκλειστικό γνώμονα την κερδοφορία της, είτε στο μετοχολόγιό της πλειοψηφεί το κράτος, είτε κάποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Ηταν τότε ακριβώς που ανακοινώθηκε η έναρξη συνεργασίας με διεθνή εταιρεία που έχει «μεγάλη εμπειρία» στην είσπραξη οφειλών, ενώ η ΔΕΗ σχεδιάζει ακόμα την τιτλοποίηση των οφειλών και τη μεταβίβασή τους σε διεθνή funds και τράπεζες. Τρεις περίπου μήνες μετά, η διοίκηση της ΔΕΗ ξεκάθαρα υπογραμμίζει ότι η απόφασή της για πρόσληψη συμβούλου για το «σαφάρι» που σχεδιάζει σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, είναι «εναρμονισμένη με το πλαίσιο δεσμεύσεων της χώρας μας», με το τέταρτο μνημόνιο δηλαδή, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το οποίο ο Αλ. Τσίπρας προβάλλει περίπου ως «επιτυχία».

***

«Πλασιέ της απελευθέρωσης στο χώρο της Ενέργειας» αποκάλεσε το ΚΚΕ τον πρωθυπουργό, μετά τις εξαγγελίες του την περασμένη Τετάρτη και ο χαρακτηρισμός αυτός «πταιριάζει γάντι» στην κυβέρνηση. Ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε πως «θα υπάρχει άμεσο όφελος από την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχυθεί σημαντικά ο ανταγωνισμός που οδηγεί και στη διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών, καθώς προχωράμε και σε αυτό που ονομάζουμε "ενεργειακό χρηματιστήριο"».

Με λίγα λόγια, ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η ένταση της κερδοσκοπίας γύρω από την Ενέργεια, το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφόρας δράσης για τα χρηματιστηριακά «κοράκια» και τους ραντιέρηδες, που πάει χέρι - χέρι με την πώληση παραγωγικών μονάδων σε ανταγωνιστικούς ομίλους, θα αποβεί προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

Το αντίθετο ακριβώς θα συμβεί. Οχι μόνο από τις εξελίξεις στη ΔΕΗ, αλλά συνολικά στο χώρο της Ενέργειας, είτε αυτές αφορούν την «απελευθέρωση» στην αγορά φυσικού αερίου και την παράδοση εγχώριων πηγών υδρογονανθράκων σε ντόπιους και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους, είτε το «μπάσιμο» που επιδιώκει η ντόπια άρχουσα τάξη στη χάραξη των νέων αγωγών, αλλά και στο μοίρασμα των πηγών ενεργειακών πόρων κ.ά.

Γι' αυτό χρειάζεται ο λαός «να δείξει τα δόντια του» απέναντι στο κεφάλαιο, στα κόμματα και την πολιτική του. Να δυναμώσει η πάλη για ρεύμα φτηνό σε όλα τα λαϊκά νοικοκυριά, καμιά διακοπή ρεύματος για τις λαϊκές οικογένειες, πραγματική ανακούφιση των ανέργων από τις οφειλές στη ΔΕΗ. Να υπάρξει μαζική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για παραπέρα «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, που θα επιδεινώσει παραπέρα τις εργασιακές σχέσεις στη ΔΕΗ και θα καταδικάσει περισσότερους σε ενεργειακή φτώχεια. Να δυναμώσει η πάλη για ΔΕΗ στην υπηρεσία του λαού, που προϋποθέτει εργατική εξουσία και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, για την κάλυψη όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

(Αναδημοσίευση από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ)

Έχει διαβαστεί 203 φορές

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 18 °C
Άνεμος ΝΝΑ 0 μποφόρ

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 6 ως 18 °C
Άνεμος ΑΒΑ 0-2 μποφόρ

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 7 ως 18 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 204 επισκέπτες και 1 μέλος.