Πέμπτη, 01 Οκτ, 2026

  • Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει
  • ΠΑΜΕ: Υποταγή στην πολιτική του πολέμου και των κερδών των ομίλων από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ
  • Συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, στις Βρυξέλλες
  • Πρωταγωνιστικό ρόλο στα εγκληματικά σχέδια της ΕΕ για τη Μετανάστευση παίζει η κυβέρνηση
  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Σοβαρές ελλείψεις, απουσία ουσιαστικών ελέγχων και κίνδυνος περικοπής των κονδυλίων της ΚΑΠ στην Ελλάδα με βάση έκθεση της DG AGRI
  •  Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας επεκτείνει το δίκτυό της με δέκα νέες μονάδες αυτοεξυπηρέτησης
Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει1 ΠΑΜΕ: Υποταγή στην πολιτική του πολέμου και των κερδών των ομίλων από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ2 Συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, στις Βρυξέλλες3 Πρωταγωνιστικό ρόλο στα εγκληματικά σχέδια της ΕΕ για τη Μετανάστευση παίζει η κυβέρνηση4 Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Σοβαρές ελλείψεις, απουσία ουσιαστικών ελέγχων και κίνδυνος περικοπής των κονδυλίων της ΚΑΠ στην Ελλάδα με βάση έκθεση της DG AGRI5  Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας επεκτείνει το δίκτυό της με δέκα νέες μονάδες αυτοεξυπηρέτησης 6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι δύο όψεις

Οι δύο όψεις

«Τόσα αντέχει η οικονομία»... Αυτή είναι η πρώτη παραδοχή με την οποία ξεπετάει η κυβέρνηση τα υποτιθέμενα «μέτρα στήριξης» που ανακοίνωσε χθες για το ενεργειακό κόστος, ξεκαθαρίζοντας σαν δεδομένο ότι ο λαός θα ξεπαγιάσει τον χειμώνα και ότι τα καύσιμα θα ξεκοκαλίσουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.Γιατί όπως έλεγε ο ίδιος ο πρωθ... Περισσότερα

Ετοιμάζει και νέο γύρο αντεργατικών μέτρων

από Η Άλλη Άποψη
Ετοιμάζει και νέο γύρο αντεργατικών μέτρων

Στην ταχύτερη εφαρμογή των αντεργατικών διατάξεων του νόμου 5053/2023 (γνωστός ως «νόμος Γεωργιάδη») για την παράλληλη εργασία μέχρι 13 ώρες τη μέρα σε δύο εργοδότες, την εξάμηνη δοκιμαστική περίοδο και την κατά παραγγελία εργασία φέρεται να προωθεί το υπουργείο Εργασίας με νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει, το οποίο σύμφωνα με δημοσιεύματα αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο Γεωργιάδη θεσπίστηκαν νέες μορφές ευελιξίας της εργασίας σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Μεταξύ αυτών είναι η «πολλαπλή απασχόληση», δηλαδή η εργασία σε διαφορετικούς εργοδότες μέχρι και 13 ώρες τη μέρα και, επομένως, μέχρι και 78 ώρες τη βδομάδα! Επίσης, οι «συμβάσεις ελάχιστης προβλεψιμότητας» και «κατά παραγγελία», ένα εργαλείο μεγάλης ευελιξίας στα χέρια των εργοδοτών, αφού δεν υπάρχει στην πράξη πρόγραμμα εργασίας και οι εργαζόμενοι καλούνται για δουλειά 24 ώρες ή και λιγότερες πριν από την έναρξή της. Δηλαδή δουλειά χωρίς συγκεκριμένα ωράρια, χωρίς συγκεκριμένες αμοιβές, χωρίς «περιττές» δεσμεύσεις για την εργοδοσία. Δίνει επίσης στον εργοδότη τη δυνατότητα να προσλάβει εργαζόμενο με σύμβαση αορίστου χρόνου, αλλά να τον έχει σε καθεστώς «δοκιμαστικής περιόδου» μέχρι και έξι μήνες και αν δεν μείνει ευχαριστημένος, τότε η σύμβαση να λύεται αυτοδικαίως.

Στα παραπάνω ήρθε λοιπόν να «κουμπώσει» η «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», αφού ενσωματώνει νέες «επιλογές» για τη δήλωση εργασίας από τους εργοδότες, όπως για «δανειζόμενο προσωπικό και μεταβίβαση εργαζομένων», για «δοκιμαστική περίοδο», για «υποβολή και ανάκληση της πρόσληψης πριν από την ημερομηνία έναρξης», για «κατά παραγγελία απασχόληση (on demand)» κ.ά.

Στη βάση αυτή έρχεται τώρα το υπουργείο Εργασίας με νέο νομοσχέδιο για «να δώσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία στα διαδικαστικά, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να άρουμε εμπόδια σε ό,τι αφορά την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εργασίας», όπως δήλωνε πρόσφατα η υπουργός Ν. Κεραμέως.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αναμένεται λοιπόν να έρθουν ρυθμίσεις που: Πρώτον, θα επιτρέπουν την άμεση πραγματοποίηση των προσλήψεων (χωρίς αυτό να αποκλείεται και για τις απολύσεις...). Δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα καλούνται κυριολεκτικά τελευταία στιγμή να πιάσουν δουλειά. Δεύτερον, θα δίνουν τη δυνατότητα της αυξομείωσης του χρόνου εργασίας εντός περιόδου 7 ημερών! Πρόκειται για μια ακόμα μορφή διευθέτησης του χρόνου εργασίας, κάτι που ίσως αφορά και την παράλληλη απασχόληση.

Εργαλείο για την προώθηση των παραπάνω αποτελεί το πολυδιαφημισμένο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», που τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία από τον Απρίλη του 2025 και, μεταξύ άλλων, στόχοι του είναι, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας: «Η πλήρης ψηφιοποίηση των δηλώσεων έναρξης, μεταβολής και λήξης της απασχόλησης. Η πλήρης εφαρμογή των διατάξεων του ν. 5053/2023 (δοκιμαστική περίοδος, κατά παραγγελία απασχόληση, παράλληλη απασχόληση κ.λπ.)».

Περαιτέρω προωθείται και δεύτερο νομοσχέδιο υποτίθεται για την «επέκταση» των ΣΣΕ, που διαρρέεται ότι θα προβλέπει το ...αντίθετο, δηλαδή ρύθμιση που θα επιτρέπει σε μια ζημιογόνο επιχείρηση να μην δίνει τις αυξήσεις που προβλέπονται σε μια ΣΣΕ. Αλλη ρύθμιση που λέγεται ότι θα φέρει είναι η υπογραφή διαφορετικών ΣΣΕ εντός ενός ομίλου επιχειρήσεων, μπορεί και εντός μιας επιχείρησης. Κάτι που θα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διαίρεση των εργαζομένων και στην υπονόμευση της συλλογικά οργανωμένης δράσης.

Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 26 - 27 Απρίλη 2025.


Έχει διαβαστεί 358 φορές
Το μεγαλύτερο έγκλημα
Προηγούμενο άρθρο
Το μεγαλύτερο έγκλημα
Εφεδρείες
Επόμενο άρθρο
Εφεδρείες

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 412 επισκέπτες και 0 μέλη.