Δύσκολες ώρες για τον ...μεγαλύτερο και ισχυρότερο στρατό του κόσμου. Ο διοικητής των αμερικάνικων δυνάμεων που επιχειρούν στον Κόλπο γράφει τη μια έκθεση μετά την άλλη για τις αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις σε βάρος του Ιράν που δεν μπορούν να προκαλέσουν άλλη καταστροφή, ούτε να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση. Οπότε, δεν έχει νόημα ... Περισσότερα
«Ευκαιρίες» για το κεφάλαιο, σοβαροί κίνδυνοι για το λαό
από Η Άλλη Άποψη
«Αρπάξτε τις ευκαιρίες»: Αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφερε ο Αλ. Τσίπρας στα «γεράκια των αγορών» - όπως έλεγε παλιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ - κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη όπου συμμετέχει στις εργασίες της ΓΣ του ΟΗΕ.
Δύο ήταν βασικά τα «ισχυρά χαρτιά» που έδειξε στους «επενδυτές» ο πρωθυπουργός για να τους πείσει ότι η Ελλάδα είναι «ελκυστικός προορισμός» γι' αυτούς: Αφενός η προσήλωση της κυβέρνησης στις «μεταρρυθμίσεις», δηλαδή στο καθεστώς εργασιακής ζούγκλας, στη «δημοσιονομική προσαρμογή» που ξεζουμίζει το λαϊκό εισόδημα και στις κάθε λογής διευκολύνσεις προς τους μονοπωλιακούς ομίλους (φορολογικό καθεστώς, κρατική διοίκηση, ξεσκαρτάρισμα της αγοράς από αυτοαπασχολούμενους κ.λπ.).
Αφετέρου, τόσο ο ίδιος όσο και οι «επενδυτές» επέμειναν στη σημασία της «γεωπολιτικής θέσης» της Ελλάδας, με την κυβέρνηση να διαφημίζει την αποφασιστικότητά της να μετατρέψει τη χώρα σε «ηγέτιδα δύναμη» στα Βαλκάνια, ως άλλον ένα «κρίκο» για να ξεδιπλωθούν απρόσκοπτα επιχειρηματικά σχέδια στην περιοχή.
Και ποιος είναι ο δρόμος γι' αυτήν την περιβόητη «αναβάθμιση», για την οποία «στάζουν μέλι» η κυβέρνηση, όλα τα αστικά κόμματα, η αμερικάνικη πρεσβεία κ.ο.κ.; Η εμπλοκή στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, ο ρόλος εμπροσθοφυλακής στην υλοποίησή τους, ώστε να υπάρχει «κλίμα ασφάλειας», δηλαδή ανεμπόδιστης προώθησης των μεγάλων επενδύσεων στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, στη μεταφορά Ενέργειας, στις οδικές κι άλλες μεταφορές, σχεδίων για τα οποία συγκρούονται μεγάλες