Τρίτη, 21 Σεπ, 2021

  • Παρέμβαση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τους αντιεμβολιαστές που μηνύουν εκπαιδευτικούς
  • ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: Συνταγματική η υποχρεωτική διενέργεια self-test στο δημόσιο
  • Στη Θεσσαλονίκη η ηγεσία του υπ. Υγείας λόγω αύξησης του ιικού φορτίου
  • Εθελοντική δράση στην Αλεξάνδρεια: «Δίνουμε χρώμα σε γωνιές του Δήμου»
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 21/9
  • ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: Ένα ακόμα υποκριτικό ψήφισμα για τα «δικαιώματα» και τις «διακρίσεις»
Παρέμβαση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τους αντιεμβολιαστές που μηνύουν εκπαιδευτικούς1 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: Συνταγματική η υποχρεωτική διενέργεια self-test στο δημόσιο2 Στη Θεσσαλονίκη η ηγεσία του υπ. Υγείας λόγω αύξησης του ιικού φορτίου3 Εθελοντική δράση στην Αλεξάνδρεια: «Δίνουμε χρώμα σε γωνιές του Δήμου»4 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 21/95 ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: Ένα ακόμα υποκριτικό ψήφισμα για τα «δικαιώματα» και τις «διακρίσεις»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Σχεδόν 1 εκατομμύριο οι άνεργοι στη χώρα

Κοντά στο 1 εκατομμύριο καταγράφονται οι άνεργοι στην χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για την εγγεγραμμένη ανεργία τον μήνα Αύγουστο 2021. Συγκεκριμένα συνολικά οι άνεργοι (αναζητούντες και μη αναζητούντες εργασία) ανέρχονται σε 996.733 (977.325 αναζητούντες εργασία και 19.408 μη αναζητούντες εργασία).Πιο α... Περισσότερα

Κοινός ο ένοχος για τις ελλείψεις, τις καθυστερήσεις και τις απαράδεκτες «εκπτώσεις» σχετικά με τα εμβόλια

από Η Άλλη Άποψη
Κοινός ο ένοχος για τις ελλείψεις, τις καθυστερήσεις και τις απαράδεκτες «εκπτώσεις» σχετικά με τα εμβόλια

Τα οξυμένα προβλήματα, οι ελλείψεις και οι καθυστερήσεις που εμφανίζονται με το «καλημέρα» στη διαδικασία των εμβολιασμών ενάντια στον κορονοϊό, στην Ελλάδα και διεθνώς, επιβεβαιώνουν από άλλη μια πλευρά δύο πολύ σημαντικά ζητήματα:

Πρώτον, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού θα είναι μια μακρόχρονη και σύνθετη διαδικασία, θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες για την επίτευξή της ακόμα και με το πιο αισιόδοξο σενάριο. Επομένως, αν η κυβέρνηση δεν πάρει ούτε τώρα τα αναγκαία μέτρα για την πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και τη συνολικότερη προστασία του λαού, ούτε η πανδημία που είναι εδώ θα αντιμετωπίζεται ούτε οι αναγκαίοι όροι για τον εμβολιασμό θα εξασφαλίζονται.

Δεύτερον, η εμπορευματοποίηση της Υγείας, του Φαρμάκου και των εμβολίων, όπως ακριβώς οδήγησε και οδηγεί σε εκατόμβες νεκρών από την πανδημία, με την κατάρρευση των συστημάτων Υγείας ακόμα και στα πιο ανεπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη, σήμερα - μαζί με τους οξυμένους διεθνείς ανταγωνισμούς - βρίσκεται πίσω από τις καθυστερήσεις στην παραγωγή και παραλαβή των εμβολίων, όπως και τις απαράδεκτες «εκπτώσεις» που προωθούνται σε σχέση με την ίδια τη χορήγηση των εμβολίων.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης δεν κρύβονται κάτω από το «χαλί» του αναγκαίου εμβολιασμού

Στην Ελλάδα, το νέο έτος ξεκίνησε με την αναβολή προγραμματισμένων εμβολιασμών για εκατοντάδες υγειονομικούς, δημιουργώντας εύλογη ανησυχία για την κρατική ετοιμότητα ενόψει της πολύ πιο δύσκολης διαχείρισης του εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό, καθώς μιλάμε για νέα εμβόλια για μια νέα νόσο, άρα για μια διαδικασία με αυξημένες ανάγκες ιατρικής επίβλεψης και παρακολούθησης.

Αντίστοιχα, στο φόντο των μεγάλων καθυστερήσεων στην παράδοση των εμβολίων σε όλη την ΕΕ, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι έως το τέλος Γενάρη να εμβολιαστούν περίπου 220.000 άτομα, αριθμός που ακόμα και αν γίνει πράξη θα είναι ένα ελάχιστο κλάσμα μπροστά στο περίπου 70% του πληθυσμού της χώρας που απαιτείται να εμβολιαστεί προκειμένου να χτιστεί τείχος ανοσίας στο νέο κορονοϊό. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας, από τα δύο εμβόλια που έχουν εγκριθεί έως τώρα στην ΕΕ (της «Pfizer» και της «Moderna»), μέχρι το τέλος Μάρτη αναμένονται στην Ελλάδα συνολικά 1,5 εκατ. δόσεις, δηλαδή για τον εμβολιασμό μόλις 750.000 ανθρώπων (ούτε το 10% του πληθυσμού). Καθόλου τυχαία, ακόμα και με τα πιο αισιόδοξα σενάρια, ακόμα και αν προχωρήσει η έγκριση εμβολίων που εκτιμάται ότι θα γίνει το επόμενο διάστημα (όπως αυτό της «AstraZeneca»), ο εμβολιασμός του 70% του πληθυσμού δεν αναμένεται να επιτευχθεί πριν από το φθινόπωρο.

Μέχρι τότε, όμως, η πανδημία θα είναι εδώ, θα μετράμε καθημερινά δεκάδες νεκρούς, εκατοντάδες θα είναι οι διασωληνωμένοι και καθημερινά θα προστίθενται εκατοντάδες νέα κρούσματα, το φάσμα του τρίτου κύματος γίνεται όλο και πιο ορατό, ενώ στην Ευρώπη ήδη καταγράφεται νέα έξαρση.

Από κάθε άποψη, επομένως, κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει κάτω από το «χαλί» του εμβολιασμού τις τεράστιες ευθύνες της για τη διαχείριση της πανδημίας με όρους «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο και τα κέρδη του, είναι επιτακτικό να πάρει εδώ και τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για την προστασία του λαού στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους χώρους Εκπαίδευσης κ.ο.κ.

Η εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου απέναντι στην προστασία των λαών

Οι παραπάνω εξελίξεις στο θέμα του εμβολιασμού δεν αφορούν βέβαια μόνο την Ελλάδα. Στο επίκεντρο του προβληματισμού σε όλο τον κόσμο μπαίνουν οι μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση των δόσεων των νέων εμβολίων και κατά συνέπεια οι μεγάλες καθυστερήσεις στην εξασφάλιση δόσεων για τον επαρκή εμβολιασμό του πληθυσμού.

Στην πραγματικότητα, αυτό που ορθώνεται ξανά απέναντι στην προστασία της υγείας των λαών είναι η εμπορευματοποίηση του Φαρμάκου και των εμβολίων, οι συνολικότεροι εντεινόμενοι ανταγωνισμοί ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και λυκοσυμμαχιών.

Αφού πρώτα οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι του Φαρμάκου «τσέπωσαν» προκαταβολικά ασύλληπτες κρατικές χρηματοδοτήσεις, για την έρευνα, την ανάπτυξη και τις δοκιμές των εμβολίων, αξιοποιώντας επιστημονικές, παραγωγικές και τεχνολογικές δυνατότητες που είχαν διαμορφωθεί σε βάθος χρόνων - ωστόσο συχνά μένουν για οικονομικούς λόγους αναξιοποίητες - έγινε δυνατό μέσα σε 10 μήνες να αναπτυχθούν εμβόλια κατά του κορονοϊού που εγκρίθηκαν ως ασφαλή και αποτελεσματικά. Σήμερα, ωστόσο, αυτές οι δυνατότητες και αυτό το μεγάλο επίτευγμα μπαίνουν ξανά στο στενό κορσέ της εμπορευματοποίησης, του καπιταλιστικού κέρδους. Ο ρυθμός παραγωγής και παράδοσης των εμβολίων περιορίζεται στα μέτρα και τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, στις «πατέντες» τους και στην απαίτησή τους, μετά τις προαγορές δισεκατομμυρίων εμβολίων που δεν είχαν ακόμα αναπτυχθεί, να θησαυρίσουν κι άλλο σήμερα από τα νέα συμβόλαια που ήδη παζαρεύουν.

Οι ελλείψεις και οι καθυστερήσεις στην παραγωγή και παράδοση των εμβολίων δεν έχουν να κάνουν με τις σημερινές παραγωγικές δυνατότητες της ανθρωπότητας, αλλά ακριβώς με την υποταγή αυτών των δυνατοτήτων στο κριτήριο του καπιταλιστικού κέρδους και στους ευρύτερους ανταγωνισμούς. Με τα ίδια αυτά κριτήρια και όχι με βάση την αποτελεσματικότητα αποκλείεται εκ προοιμίου σε όλη την ΕΕ και στην Ελλάδα η αξιοποίηση οποιουδήποτε εμβολίου δεν συμπεριλαμβάνεται στις συμβάσεις που έχει κάνει η λυκοσυμμαχία με μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες. Για τους ίδιους λόγους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται ακόμα και σήμερα να δημοσιοποιήσει τις συμβάσεις αυτές που έχει υπογράψει για την προμήθεια εμβολίων, τους όρους και τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνουν, επικαλούμενη λόγους «εμπιστευτικότητας»... Παράλληλα, μαζί με τα εμβόλια, στον ίδιο αντιλαϊκό κορσέ μπαίνουν η έρευνα και η μελέτη για τα φάρμακα κατά του κορονοϊού που είναι αναγκαίο να συνεχιστούν.

 


Έχει διαβαστεί 339 φορές

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική συννεφιά
Μερική συννεφιά
Θερμοκρασία 21 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2 μποφόρ

Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 16 ως 29 °C
Άνεμος ΒΑ 2-3 μποφόρ

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 11 ως 24 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 1073 επισκέπτες και 0 μέλη.