Τρίτη, 26 Οκτ, 2021

  • Ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ Ημαθίας για το θάνατο της Φώφης Γεννηματά
  • Στα καλύτερά τους...
  • Ρυθμίσεις λειτουργίας των Λαϊκών και Υπαίθριων Αγορών του Δήμου Βέροιας
  • Λαθεμένη απόφαση!
  • Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ: «Θα διαρκέσει περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε», λέει ο ΠΟΥ
  • ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: Δελτίο τύπου για παρέλαση
Ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ Ημαθίας για το θάνατο της Φώφης Γεννηματά1 Στα καλύτερά τους...2 Ρυθμίσεις λειτουργίας των Λαϊκών και Υπαίθριων Αγορών του Δήμου Βέροιας3 Λαθεμένη απόφαση!4 Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ: «Θα διαρκέσει περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε», λέει ο ΠΟΥ5 ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: Δελτίο τύπου για παρέλαση6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Για τα μάτια των νέων

Μια παράσταση, με «ειδικό προσκεκλημένο» τη νέα γενιά, δίνουν σε «κόντρα ρόλους» η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, επιδιδόμενοι σε μια πλειοδοσία υποσχέσεων για δήθεν «μέτρα στήριξης», «ευκαιρίες» και επιδόματα. Αντιμετωπίζουν τη νεολαία σαν εκλογική λεία στο σαφάρι της κυβερνητικής εναλλαγής, προσπαθούν να εγκλωβίσουν και να ενσωματώσουν τη δίκαιη α... Περισσότερα

Κόφτες

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Κόφτες

Οι δεκάδες χιλιάδες λιγότεροι εισαχθέντες στα ΑΕΙ, που καταμετρήθηκαν με την ανακοίνωση των βάσεων την περασμένη βδομάδα, ήταν το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) που θέσπισε η κυβέρνηση και την οποία υπερασπίζεται με προκλητικές δηλώσεις, περί «φοιτητών που εγκλωβίζονται στα πανεπιστήμια».

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ήρθε ως «επιστέγασμα» σε ένα Λύκειο που έχει μετατραπεί σε σκληρό και ανταγωνιστικό εξεταστικό κέντρο. Η προηγούμενη κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ, μετέτρεψε τη Γ' Λυκείου αποκλειστικά σε «προγυμναστήριο» των πανελλαδικών και πάνω εκεί προσθέτει η ΝΔ νέους αντιδραστικούς νόμους, σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων και αναγκών των μαθητών.

Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, υποψήφιοι που κατέγραψαν γενικά υψηλές επιδόσεις στις εξετάσεις, έμειναν εκτός ΑΕΙ επειδή δεν έπιασαν τη βάση σε ειδικά μαθήματα, τα οποία δεν διδάσκονται καν στο Λύκειο!

Ο «κόφτης» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής λειτουργεί τελικά σαν καταλύτης για την ταχύτερη και μαζικότερη ενίσχυση της κατάρτισης. Εκεί στοχεύουν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για στροφή προς την αναλώσιμη κατάρτιση, σε βάρος της ολόπλευρης μόρφωσης και της στέρεης επιστημονικής γνώσης.

Την ίδια ώρα, οι χιλιάδες κενές θέσεις που μένουν στα ΑΕΙ επιταχύνουν την αναδιοργάνωση σπουδών και τμημάτων, στην κατεύθυνση της προσέλκυσης φοιτητών - πελατών. Αλλά και της διεκδίκησης μεριδίου της πίτας από την κατάρτιση, που η κυβέρνηση διαρκώς διευρύνει, με εγγυημένη πελατεία και για τους εκατοντάδες ιδιωτικούς ομίλους που κατακλύζουν τον χώρο.

Οι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας ότι ένας στους τέσσερις σπουδαστές των ΙΕΚ είναι απόφοιτος Ανώτατης Εκπαίδευσης και ότι τα ΙΕΚ είχαν ζήτηση φέτος που εντάχθηκαν στο παράλληλο μηχανογραφικό, είναι απόδειξη της περιπλάνησης όπου καταδικάζει τους νέους το διαρκές κυνήγι καταρτίσεων και πιστοποιήσεων, με βάση τις απαιτήσεις της «αγοράς», των αναγκών δηλαδή της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Γι' αυτό εξάλλου ενισχύεται και οικονομικά η κατάρτιση, μέσα από το «εθνικό σχέδιο» και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των αστικών κομμάτων.

Μήπως όμως και στα πανεπιστήμια οι φοιτητές δεν εξαναγκάζονται να γίνουν «κυνηγοί» πιστωτικών μονάδων, προγραμμάτων και σεμιναρίων, ανάλογα με τις ιδιαίτερες και μεταβαλλόμενες ανάγκες της «αγοράς» στην οποία απευθύνονται οι σπουδές τους; Μήπως οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν παρεμβαίνουν ωμά στη διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών, ακόμα και στο ποιες σχολές θα επιβιώσουν και ποιες όχι;

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ήταν η «χαριστική βολή» μιας πολύ δύσκολης χρονιάς για τους μαθητές της Γ' Λυκείου. Επιβλήθηκε αιφνιδιαστικά, ένα εξάμηνο πριν από τις εξετάσεις, αλλάζοντας ουσιαστικά το σύστημα εισαγωγής για τα παιδιά που είχαν ήδη διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας τους.

Ηρθε ως συμπλήρωμα στα κλειστά σχολεία λόγω της πανδημίας και της διαχείρισής της από την κυβέρνηση σε βάρος μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

Εφαρμόστηκε σε μια «φουρνιά» παιδιών που προετοιμάστηκαν για τις εξετάσεις αποκλειστικά από τις οθόνες των υπολογιστών, χωρίς καμιά ουσιαστική υποστήριξη από το κράτος. Παιδιά που όταν κινητοποιούνταν και ζητούσαν μέτρα προστασίας για ανοιχτά σχολεία, η κυβέρνηση τους συκοφαντούσε και τους έστελνε τις δυνάμεις καταστολής.

Είναι όλα αυτά που επιβεβαιώνουν ότι η πολιτική με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι, καμιά σχέση δεν έχει με τις ανάγκες, τις αγωνίες και τις διεκδικήσεις τους ως μαθητών σήμερα, ως φοιτητών και εργαζομένων αύριο. Μάλιστα, τα παιδιά των πιο φτωχών λαϊκών οικογενειών είναι αυτά που σπρώχνονται πρώτα απ' όλα να χαμηλώσουν τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες τους από το σύστημα της Εκπαίδευσης, δείχνοντας το ταξικό πρόσημο των μεταρρυθμίσεων απ' όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις.

Αυτή η πολιτική, που ορθώνει συνεχώς εμπόδια στη μόρφωση και τη ζωή των πολλών, που στερεί την ουσιαστική γνώση από χιλιάδες νέους και νέες των λαϊκών στρωμάτων, πρέπει να βρεθεί στο στόχαστρό τους ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο αποφασιστικά τη χρονιά που ξεκινάει σε λίγες μέρες, σε σχολεία, σχολές κατάρτισης και πανεπιστημιακές σχολές.


Έχει διαβαστεί 329 φορές

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 12 °C
Άνεμος ΒΑ 1 μποφόρ

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 4 ως 14 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 6 ως 15 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 226 επισκέπτες και 0 μέλη.