Δευτέρα, 17 Αυγ, 2026

  • ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες του επιτελικά ανίκανου κράτους να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και το φυσικό πλούτο που τα θεωρεί «κόστος»
  • Νέοι κρίκοι εμπλοκής από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή
  • Αποστολή
  • ΠΑΣΟΚ και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα: Έργα και ημέρες της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας για τις ανάγκες του συστήματος
  • Το ΠΑΣΟΚ Ημαθίας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου στο Βέρμιο
  • Γνώριμες οι Σειρήνες, γνωστός και ο προορισμός
ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες του επιτελικά ανίκανου κράτους να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και το φυσικό πλούτο που τα θεωρεί «κόστος»1 Νέοι κρίκοι εμπλοκής από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή2 Αποστολή3 ΠΑΣΟΚ και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα: Έργα και ημέρες της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας για τις ανάγκες του συστήματος4 Το ΠΑΣΟΚ Ημαθίας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου στο Βέρμιο5 Γνώριμες οι Σειρήνες, γνωστός και ο προορισμός6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Δύσκολα

Δύσκολα

Δύσκολες ώρες για τον ...μεγαλύτερο και ισχυρότερο στρατό του κόσμου. Ο διοικητής των αμερικάνικων δυνάμεων που επιχειρούν στον Κόλπο γράφει τη μια έκθεση μετά την άλλη για τις αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις σε βάρος του Ιράν που δεν μπορούν να προκαλέσουν άλλη καταστροφή, ούτε να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση. Οπότε, δεν έχει νόημα ... Περισσότερα

Ξανά στους δρόμους

από Η Άλλη Άποψη
Ξανά στους δρόμους

Το φθινόπωρο βρίσκει τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας εκεί που τους άφησε το περασμένο καλοκαίρι: Στους δρόμους!

Ο κόμβος του Ε-65 θα αποτελέσει ξανά σημείο αναφοράς του οργανωμένου αγώνα που δίνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής για την επιβίωσή τους, αφού εκεί θα στηθεί αύριο το μεγάλο πανθεσσαλικό μπλόκο με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Αυτό αποφάσισαν συλλογικά και συντονισμένα μέσα από τις Ομοσπονδίες τους, στη μαζική πανθεσσαλική σύσκεψη πριν από λίγες μέρες.

Τα προβλήματα που οξύνονται σφίγγουν σαν θηλιά στον λαιμό τους. Τέτοια είναι το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής και η πώληση των προϊόντων τους σε εξευτελιστικές τιμές, η ανυπαρξία μέτρων προστασίας της παραγωγής από φυσικά φαινόμενα, οι αποζημιώσεις - ψίχουλα, τα σχέδια περαιτέρω εμπορευματοποίησης του νερού με πρόσχημα την έλλειψή του.

Η ίδια πολιτική της ΚΑΠ και όλων των κυβερνήσεων, που τους καταδικάζει να δίνουν καθημερινά μάχες επιβίωσης, είναι «θερμοκήπιο» και για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που η κυβέρνηση προσπαθεί να φορτώσει στις πλάτες τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν μείνει απλήρωτοι για προγράμματα και αποζημιώσεις, ενώ θα έπρεπε να έχουν δοθεί στους δικαιούχους συνολικά 660 εκατ. ευρώ!

Αυτά τα χρήματα «λείπουν» από τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και προκαλούν ασφυξία σε χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά της υπαίθρου, που πληρώνουν και με αυτόν τον τρόπο την ΚΑΠ των μεγαλοκαλλιεργητών και των βιομηχανιών του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Σε απόγνωση οδηγεί και η εξάπλωση της ζωονόσου της ευλογιάς, με σχεδόν 300.000 ζώα να έχουν θανατωθεί. Τα πρωτόκολλα της ΕΕ και της ΚΑΠ που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, αποδείχτηκε πως δεν είναι πρωτόκολλα ελέγχου, αλλά ανεξέλεγκτης διασποράς της νόσου, με βαριές συνέπειες για τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους, που φορτώνονται από πάνω και την ατομική ευθύνη για την προστασία των κοπαδιών τους.

Κράτος, κυβέρνηση και περιφερειακές αρχές, που έχουν κάνει «κανονικότητα» την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας του ζωικού κεφαλαίου από κάθε είδους ασθένεια, τώρα κουνάνε προκλητικά το δάκτυλο στους κτηνοτρόφους και απειλούν με μέτρα καταστολής και εγκλεισμού των ζώων. Στόχος τους είναι να απαλλαγούν από κάθε ευθύνη για την ανάσχεση της νόσου, αναλαμβάνοντας μόνο αυτή της θανάτωσης των κοπαδιών, ενώ απορρίπτουν τον εμβολιασμό για να μη θιχτούν τα συμφέροντα μιας χούφτας βιομηχάνων που θησαυρίζουν από τις εξαγωγές της φέτας.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες ξέρουν καλά ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Αλλά και ότι κανένας αγώνας δεν είναι «μια κι έξω». Από την πείρα τους διαπιστώνουν ότι μόνο με τα τρακτέρ στους δρόμους και τον πανελλαδικά συντονισμένο αγώνα, τη συμπόρευση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, κατάφεραν μέχρι σήμερα να αποσπάσουν κάποια μέτρα που τους έδωσαν μικρές ανάσες απέναντι στην καταιγιστική αντιλαϊκή επίθεση από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, να καθυστερήσουν μέτρα που είχαν σχεδιαστεί και δρομολογηθεί σε βάρος τους.

Δίνοντας, λοιπόν, συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους, εκφράζουν την οργή τους απέναντι στα αδιέξοδα που οξύνονται από την πολιτική στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και των κατευθύνσεων της ΚΑΠ, κάνοντας ολοένα και πιο δύσκολη την παραμονή τους στην παραγωγή.

Η σύγκρουση με το σάπιο κράτος των μεγαλοβιομηχάνων και των μονοπωλίων, την ΚΑΠ και τα κόμματά της, το πλαίσιο πάλης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ο συντονισμός Συλλόγων και Ομοσπονδιών και η συμμαχία με τους εργαζόμενους είναι ο δρόμος που φωτίζει σήμερα τη διέξοδο, στον αντίποδα της αναμονής για «λύσεις από τα πάνω», μέσα από κυβερνητικές εναλλαγές που δοκιμάστηκαν και έχουν χρεοκοπήσει.

Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η Άποψή μας» του «Ριζοσπάστη», Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2025


Έχει διαβαστεί 223 φορές
Συγκλίσεις
Προηγούμενο άρθρο
Συγκλίσεις
Βέρτιγκο
Επόμενο άρθρο
Βέρτιγκο

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 844 επισκέπτες και 0 μέλη.