Κυριακή, 08 Δεκ, 2019

  • Βέροια:Ημερίδα με θέμα "Πώς μεγαλώνουμε ένα ευτυχισμένο παιδί; Τεχνικές διαχείρισης βίας, επιθετικότητας και αποκλίνουσας συμπεριφοράς για γονείς και εκπαιδευτικούς"
  • Έχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στο μπάσκετ
  • Απίστευτη αγριότητα από τα ΜΑΤ στα χθεσινά επεισόδια
  • «Λέξεις χωρίς σκέψη δε φτάνουν στον ουρανό»
  • Ξεκίνησαν επίσημα οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Νάουσας, με το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου και της λειτουργίας του Πάρκου του Χιονιού
  • ΦΡΟΣΩ ΚΑΡΑΣΑΡΛΙΔΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: «Η προεκλογική απάτη της ΝΔ για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα γίνεται ξεκάθαρη με το φορολογικό νομοσχέδιο»
Βέροια:Ημερίδα με θέμα "Πώς μεγαλώνουμε ένα ευτυχισμένο παιδί; Τεχνικές διαχείρισης βίας, επιθετικότητας και αποκλίνουσας συμπεριφοράς για γονείς και εκπαιδευτικούς" 1 Έχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στο μπάσκετ2 Απίστευτη αγριότητα από τα ΜΑΤ στα χθεσινά επεισόδια3 «Λέξεις χωρίς σκέψη δε φτάνουν στον ουρανό»4 Ξεκίνησαν επίσημα οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Νάουσας, με το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου και της λειτουργίας του Πάρκου του Χιονιού5 ΦΡΟΣΩ ΚΑΡΑΣΑΡΛΙΔΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: «Η προεκλογική απάτη της ΝΔ για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα γίνεται ξεκάθαρη με το φορολογικό νομοσχέδιο»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μπίζνες στα Βαλκάνια...

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Μπίζνες στα Βαλκάνια...

Την ανάδειξη της Ελλάδας σε «ηγέτιδα δύναμη» των Βαλκανίων υπηρετεί η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με τα κυβερνητικά επιτελεία. Παρουσιάζουν μάλιστα το ενδιαφέρον μεγάλων επιχειρήσεων για συμμετοχή στην αποστολή ως «ψήφο εμπιστοσύνης» στη συμφωνία των Πρεσπών. Αποκαλύπτεται και απ' αυτήν την πλευρά ότι η περίφημη συμφωνία των Πρεσπών εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων που αποσκοπούν σε κέρδη από τις βαλκανικές μπίζνες. Ταυτόχρονα, και μ' αυτήν την επίσκεψη προσπαθούν να εξωραΐσουν τη συμφωνία και να κρύψουν τους κινδύνους που συνεπάγεται για το λαό ο αμερικανοΝΑΤΟικός σχεδιασμός στην περιοχή.

Η σημερινή επίσκεψη, πέρα από τους συμβολισμούς, θα συνοδευτεί και με σειρά διμερών συμφωνιών προς όφελος των εκατοντάδων ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ήδη, ή σκοπεύουν να επενδύσουν στη Β. Μακεδονία.

Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 3η θέση μεταξύ των χωρών προέλευσης Αμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) στη Β. Μακεδονία, ενώ το 2016 ήταν ο 4ος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος μετά από τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Σερβία.

Οι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, ειδικά στη Β. Ελλάδα, δεν ανακάλυψαν τη Β. Μακεδονία με τη συμφωνία των Πρεσπών. Επενδύουν σ' αυτήν από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, δείχνοντας σταθερά το ενδιαφέρον τους για την «οικονομική ενδοχώρα» των Βαλκανίων.

Αυτός ο σχεδιασμός «κουμπώνει» με τη ΝΑΤΟική συμφωνία. Δείχνοντας μάλιστα το στρατηγικό του «βάθος», τα κυβερνητικά επιτελεία υποστηρίζουν, παραμονές της επίσκεψης, ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις για να πρωταγωνιστήσει η ελληνική αστική τάξη στη συγκρότηση μιας «οικονομικής ένωσης» των Βαλκανίων, που θα αντικαταστήσει τη σημερινή εικόνα των κατακερματισμένων κρατών και αγορών.

Μιλώντας ειδικότερα για τη Β. Ελλάδα, παρουσιάζουν ως «μονόδρομο» έναν τέτοιο σχεδιασμό, που θα καταστήσει «οικονομικό κέντρο» τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη και θα ωφελήσει όμορες περιφέρειες, που σήμερα στενάζουν από τη φτώχεια, όπως η Ηπειρος.

Στήνουν παγίδες για να αποδεχτεί ο λαός και να στηρίξει το αμερικανοΝΑΤΟικό σχέδιο στα Βαλκάνια και την ελληνική εμπλοκή. Οπως, όμως, έγινε στο παρελθόν, έτσι και τώρα, οι «αναπτυξιακές ευκαιρίες» που προσφέρει το ευρωατλαντικό σχέδιο στο κεφάλαιο, όχι μόνο δεν ωφελούν το λαό, αλλά τον μπλέκουν σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους.

H προώθηση αυτού του σχεδιασμού για το κεφάλαιο προϋποθέτει τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας σε ανταγωνισμούς και σχέδια που την καθιστούν μαγνήτη κινδύνων για το λαό, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης που κλιμακώνεται ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για το μοίρασμα αγορών και σφαιρών επιρροής.

Για παράδειγμα, το ευρωατλαντικό σχέδιο απεξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο αναβαθμίζει το ρόλο της Ελλάδας ως «κόμβου» μεταφοράς Ενέργειας από άλλες πηγές, μέσω και της βαλκανικής οδού, δίνοντας «ευκαιρίες» σε ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους να διευρύνουν την κερδοφορία τους. Μια τέτοια εξέλιξη, όμως, όχι μόνο δεν θα αντιμετωπίσει την ενεργειακή φτώχεια χιλιάδων εργαζομένων, αλλά βάζει τη χώρα και το λαό στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας για τη χάραξη του ενεργειακού χάρτη στην περιοχή, αντιπαράθεση που οξύνεται.

Καμιά προσδοκία, επομένως, δεν πρέπει να τρέφει ο λαός. Πραγματική ευημερία για τον ίδιο και τους γειτονικούς λαούς μπορεί να υπάρξει μόνο έξω από τις μυλόπετρες των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και σχεδίων. Με συμφωνίες που θα διασφαλίζουν το αμοιβαίο συμφέρον, στο πλαίσιο μιας οικονομίας που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Έχει διαβαστεί 81 φορές
Οφειλέτες...
Προηγούμενο άρθρο
Οφειλέτες...
Κρουαζιέρα...
Επόμενο άρθρο
Κρουαζιέρα...

Αναζήτηση

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Συννεφιασμένος
Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 5 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-3 μποφόρ

Κυριακή, 08 Δεκεμβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 4 ως 14 °C
Άνεμος ΒΑ 0-1 μποφόρ

Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 6 ως 12 °C
Άνεμος ΑΝΑ 0-1 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 313 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά