Σχόλιο του Αλέκου ΧατζηκώσταΑπέναντι στη συνεχιζόμενη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού οι τοπικές αρχές της Ημαθίας παραμένουν "σιωπηλές". Είναι ανάγκη στα δημοτικά συμβούλια που συνεδριάοζυν τις μέρες αυτές να μπει ως ζήτημα, να βγουν ψηφίσματα και να αναληφθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Ως "ιδέα" ρίχνουμε σχετικό ψήφισμα που εγκρίθ... Περισσότερα
«Νέος γύρος» γεωπολιτικών ανταγωνισμών για τα εμβόλια, ενώ επιταχύνεται η αύξηση των κρουσμάτων
από Η Άλλη Άποψη
Με την πανδημία να συνεχίζει την εξάπλωσή της, με επιτάχυνση στην αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων σε όλο τον κόσμο, συνεχίζουν να εντείνονται και οι γεωπολιτικοί και οικονομικοί ανταγωνισμοί γύρω από τα εμβόλια, σε βάρος της ανάγκης για εξασφάλιση έγκαιρου εμβολιασμού του παγκόσμιου πληθυσμού.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση τουΠαγκόσμιου Οργανισμού Υγείας(ΠΟΥ), τηβδομάδα 5 - 11 Ιούληκαταγράφηκανσχεδόν 3 εκατομμύρια νέα κρούσματα κορονοϊούσε όλο τον κόσμο,αριθμός αυξημένος κατά 10%σε σχέση με τα νέα κρούσματα της προηγούμενης βδομάδας.
Στο ίδιο διάστημα μάλιστα,αυξήθηκαν και οι νέοι θάνατοι από Covid-19 κατά 3%(καταγράφηκαν σχεδόν 56.000 νέοι θάνατοι), μετά από μία σταθερή μείωση για 9 συνεχόμενες βδομάδες.
Σε ό,τι αφορά τις περιοχές, ηΕυρώπησυνεχίζει να καταγράφει για άλλη μια βδομάδασημαντική αύξηση στα νέα κρούσματα (+20%),ενώ συγκριτικά τη μεγαλύτερη αύξηση σε καταγεγραμμένους θανάτους εμφανίζει η Αφρική (+50%). Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο ΠΟΥ στη μεγάλη αύξηση των νέων κρουσμάτων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (+25%).
Η πιο μεταδοτικήπαραλλαγή «Δέλτα»που ωθεί αυτή τη νέα έξαρση της πανδημίας καταγράφεται πλέον σε 111 χώρες διεθνώς.
ΣτηνΕΕμάλιστα, όπως εκτιμά οΕυρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων(ΕΜΑ), μέχρι τοτέλος Αυγούστουτα κρούσματα της συγκεκριμένης παραλλαγής θα αντιπροσωπεύουν το90% του συνόλου των κρουσμάτων.
Με αυτό το δεδομένο, ο ΕΜΑ επαναλαμβάνει ότι για επαρκή προστασία από την παραλλαγή «Δέλτα» απαιτείται ο πλήρης εμβολιασμός (και με τις δύο δόσεις για τα εμβόλια δύο δόσεων). Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, 7 μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών, στην ΕΕ είναι πλήρως εμβολιασμένο μόνο το 50% του ενήλικου πληθυσμού, πολύ μακριά από το 70% τουλάχιστον του συνόλου του πληθυσμού που εκτιμάται ότι απαιτείται για την επίτευξη συλλογικής ανοσίας...
Χαρακτηριστική είναι εξάλλου και η επισήμανση του ΕΜΑ ότι σε10 χώρες της ΕΕ(μεταξύ των οποίων και ηΕλλάδα) το30% ή και παραπάνω των ηλικιωμένων άνω των 80 ετών εξακολουθεί να είναι ανεμβολίαστο.