Δευτέρα, 30 Μάρ, 2020

  • Στους 43 οι θάνατοι. 56 νέα κρούσματα, στα 1.212 τα συνολικά
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Πάγια η θέση του Κόμματος για μόνιμη δραστική μείωση των μισθών βουλευτών και κρατικών παραγόντων
  • ΠΑΜΕ:Άκυρες για το εργατικό  συνδικαλιστικό κίνημα οι αντεργατικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στις ΠΝΠ
  • Ο Μανώλης Γλέζος πέρασε στην αθανασία (Με αφορμή παλιότερη επίσκεψή του στη Βέροια)
  • Δήλωση Φρόσως Καρασαρλίδου για μειώσεις βουλευτικών αποδοχών, λόγω κορωνοϊού
  • Δήμος Νάουσας: Πρωτοβουλίες και μέτρα στήριξης και φροντίδας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Στους 43 οι θάνατοι. 56 νέα κρούσματα, στα 1.212 τα συνολικά1 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Πάγια η θέση του Κόμματος για μόνιμη δραστική μείωση των μισθών βουλευτών και κρατικών παραγόντων2 ΠΑΜΕ:Άκυρες για το εργατικό  συνδικαλιστικό κίνημα οι αντεργατικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στις ΠΝΠ3 Ο Μανώλης Γλέζος πέρασε στην αθανασία (Με αφορμή παλιότερη επίσκεψή του στη Βέροια)4 Δήλωση Φρόσως Καρασαρλίδου για μειώσεις βουλευτικών αποδοχών, λόγω κορωνοϊού5 Δήμος Νάουσας: Πρωτοβουλίες και μέτρα στήριξης και φροντίδας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ

print
email
από Η Άλλη Άποψη
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ

Το έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την άλωση των αγροτικών συνεταιρισμών από το κεφάλαιο έρχεται να ολοκληρώσει η κυβέρνηση της ΝΔ, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις», το οποίο συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.Το νομοσχέδιο κάνει ένα επιπλέον βήμα σε σχέση με το νόμο του 2016, παρέχοντας στους «επενδυτές» τη δυνατότητα να ελέγξουν τη διοίκηση ενός συνεταιρισμού.

Ο νόμος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι μπορούσαν να αποκτήσουν προαιρετικές μερίδες στους συνεταιρισμούς, δηλαδή δεν θα είχαν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα στους ιδιώτες - «επενδυτές» να αποκτήσουν το 35% των υποχρεωτικών μερίδων των συνεταιρισμών, δηλαδή να συμμετάσχουν στο συνεταιριστικό κεφάλαιο με αυτό το ποσοστό, έχοντας το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.Η συνεταιρική μερίδα είναι το ελάχιστο χρηματικό ποσό συμμετοχής κάθε μέλους στο κεφάλαιο του συνεταιρισμού. Το νομοσχέδιο ορίζει πως κάθε μέλος συμμετέχει στο συνεταιρισμό με μια υποχρεωτική μερίδα η οποία έχει μια ψήφο, «εκτός από τα μέλη - επενδυτές που μπορούν να συμμετέχουν με περισσότερες από μία υποχρεωτικές μερίδες και μέχρι συνολικό ποσοστό 35%».

Μάλιστα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα μπορούν να αποκτήσουν τη διοίκηση του συνεταιρισμού με το 35% των μερίδων. Με βάση το νομοσχέδιο, στην πρώτη γενική συνέλευση για να υπάρχει απαρτία θα πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον οι μισοί αγρότες που είναι μέλη του συνεταιρισμού, ενώ τα μέλη - «επενδυτές» δεν υπολογίζονται στην ύπαρξη απαρτίας. Ωστόσο, στη δεύτερη γενική συνέλευση «απαρτία υπάρχει, οποιοσδήποτε και αν είναι ο αριθμός των εκπροσωπούμενων σε αυτήν ψήφων». Άρα, ο επιχειρηματίας είναι πολύ πιθανόν να έχει την πλειοψηφία στη δεύτερη συνέλευση, αφού συνήθως η συμμετοχή των αγροτών-μελών είναι μικρή στις αρχαιρεσίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τους «επενδυτές» από το παράθυρο, ενώ η ΝΔ τους φέρνει από την πόρτα. Όπως είπε, στόχος του νομοσχεδίου είναι να αλωθούν οι συνεταιρισμοί από τους κεφαλαιοκράτες - επενδυτές πιο άμεσα, πιο γρήγορα.Το σχέδιο νόμου δίνει τη δυνατότητα στους «επενδυτές» να φτιάξουν νέους αγροτικούς συνεταιρισμούς, δορυφοροιοποιώντας αγρότες. Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσουν φθηνή πρώτη ύλη και τα κίνητρα που δίνονται από το κράτος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

 

Έχει διαβαστεί 67 φορές

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 16 °C
Άνεμος ΝΔ 2-4 μποφόρ

Δευτέρα, 30 Μαρτίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 4 ως 17 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 31 Μαρτίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 6 ως 16 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 74 επισκέπτες και 1 μέλος.

Αρχική σελίδα για κινητά