Δευτέρα, 18 Οκτ, 2021

  • Μήνυνα Γκυρίνη για την Απελευθέρωση της Αλεξάνδρειας
  • Σήμερα παρουσιάζεται στη Βέροια το βιβλίο του Θανάση Δέλλα "Στη φωλιά της λύκαινας"
  • Πόσο "καλά" τα πάμε;
  • Αύριο Δευτέρα 18/10 η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θανάση Δέλλα στη Βέροια
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 17/10
  • Σκοτεινές πλευρές του φετινού νόμπελ ειρήνης
Μήνυνα Γκυρίνη για την Απελευθέρωση της Αλεξάνδρειας1 Σήμερα παρουσιάζεται στη Βέροια το βιβλίο του Θανάση Δέλλα "Στη φωλιά της λύκαινας"2 Πόσο "καλά" τα πάμε;3 Αύριο Δευτέρα 18/10 η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θανάση Δέλλα στη Βέροια4 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 17/105 Σκοτεινές πλευρές του φετινού νόμπελ ειρήνης6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ψέματα με πολύ κοντά ποδάρια...

Τώρα που η κυβέρνηση υπέγραψε μια νέα κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις με τις ΗΠΑ, με 5ετή διάρκεια και ακόμα πιο επικίνδυνες προβλέψεις από την προηγούμενη, τώρα που τα προπαγανδιστικά «μηχανάκια» παίρνουν πάλι μπρος για τα «οφέλη» που έχει να περιμένει τάχα ο λαός από την εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ τα οποία βάζουν τον λ... Περισσότερα

Οι «επωμίδες» των ΝΑΤΟικών «θέλουν θυσίες» των λαών...

από Η Άλλη Άποψη
Οι «επωμίδες» των ΝΑΤΟικών «θέλουν θυσίες» των λαών...
Ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ και της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν μετά τη λήξη της, τη Δευτέρα το απόγευμα, και με αφορμή το νομοσχέδιο στη Γερουσία των ΗΠΑ, τα αστικά επιτελεία έστησαν ξανά «χορό» εξαπάτησης και εφησυχασμού με τα γνωστά περί «απομονωμένης Τουρκίας» και παζαριού «από θέση ισχύος» που κάνει η Ελλάδα μαζί της λόγω των «αναβαθμισμένων» ρόλων που αναλαμβάνει στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή.

Οπως έλεγε ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή ενόψει της νέας συνάντησης, «στην Τουρκία αντιλαμβάνονται σήμερα ότι η Ελλάδα (...) έχει αναβαθμισμένο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, όπως αποδεικνύεται από τις συνεργασίες μας και τις συμμαχίες μας. Ενας ρόλος που δεν περιορίζεται στο πλαίσιο της ΕΕ και του NATO, αλλά εκτείνεται πέραν αυτών».

Τι ξέχασαν να πουν;

Οτι το παζάρι είναι ανάμεσα στις δύο αστικές τάξεις, και γι' αυτό έχει από χέρι χαμένους τους λαούς.

Οτι γίνεται πάνω στο τραπέζι που στρώνουν τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, αλλά και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης για τα συμφέροντα των ενεργειακών ομίλων και όχι των λαών, που θα πληρώσουν ακριβά τη «νύφη».

Γι' αυτό και «χαράσσει πορεία» για αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής διευθετήσεις, με τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο κρεβάτι του Προκρούστη, έχοντας ως αφετηρία το «γκριζάρισμα» συνολικά της περιοχής από τη λυκοσυμμαχία.

Και ο ρόλος του ευρωατλαντικού «σημαιοφόρου» που διεκδικεί η κυβέρνηση, για την αναβάθμιση των συμφερόντων της αστικής τάξης, σημαίνει, πλάι στις πολεμικές και άλλες αποστολές για τον έλεγχο των θαλάσσιων διαύλων, και «τρέξιμο» των επικίνδυνων αυτών διευθετήσεων για να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και πιο συχνά τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση επαναλαμβάνει την «αξία» συμφωνιών όπως αυτές για τον καθορισμό ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, που παραχώρησαν κυριαρχικά δικαιώματα και αναγνώρισαν μειωμένη επήρεια στα νησιά, ανοίγοντας ολοφάνερα επικίνδυνο «λογαριασμό» και για τις αντίστοιχες διευθετήσεις με την τουρκική αστική τάξη.

Ενώ και η πρόσφατη επίσκεψη Τσαβούσογλου για την προετοιμασία της συνάντησης επιβεβαίωσε πως σε αντίθεση με όσα λέει η κυβέρνηση, ότι «απλά κρατάει τους διαύλους ανοιχτούς» για τη «μία και μόνη διαφορά», το παζάρι δυναμώνει, εμπλουτίζεται και αναβαθμίζεται διαρκώς: Είναι εφ' όλης της ύλης, έχει για «κλειδί» το εύρος των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, «όχημα» τη διαδικασία για τη σύνταξη συνυποσχετικού για την προσφυγή στη Χάγη. Και οι διάφοροι μηχανισμοί και δίαυλοι, είτε αφορούν τη «θετική ατζέντα» και τις μπίζνες ανάμεσα στις δύο αστικές τάξεις, ως «ορεκτικό» για τα σχέδια συνεκμετάλλευσης, είτε αφορούν τους στρατιωτικούς μηχανισμούς, για να διασφαλίζεται η «ευρωατλαντική συνοχή», δεν αποτελούν κάτι ξεχωριστό αλλά μέρος του ιμπεριαλιστικού παζαριού υπό την εποπτεία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, εξυφαίνοντας επικίνδυνο «δίχτυ» σε βάρος των λαών.

Ενδεικτικό είναι επίσης ότι λίγο πριν τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός την Παρασκευή είπε στην υπουργική Σύνοδο EU-MED7 ότι «είμαστε πάντα ανοιχτοί σε μια θετική ατζέντα», με την κυβερνητική εκπρόσωπο την ίδια μέρα να δηλώνει πως «ήδη έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας: Tους τελευταίους μήνες είχαμε επανέναρξη και δύο γύρους διερευνητικών επαφών, πολιτικές διαβουλεύσεις σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο, ανταλλαγές επισκέψεων των υπουργών Εξωτερικών», εκφράζοντας την «ελπίδα» η Τουρκία να καταλάβει «ότι η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός (...) και ότι η συνάντηση αυτή στο ανώτατο επίπεδο θα είναι μια ευκαιρία για ένα περαιτέρω βήμα στις διμερείς σχέσεις».

Αποκαλυπτικοί Μπλίνκεν και Στόλτενμπεργκ

Ως προς το φούντωμα του παζαριού αυτού, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, στην πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσαν οι «δεξαμενές σκέψης» «The German Council on Foreign Relations» και «The Brookings Institution» (βλέπε διπλανή σελίδα) ήταν ξανά αποκαλυπτικός, αναφερόμενος στον «μηχανισμό αποσυμπίεσης» που έστησε η λυκοσυμμαχία πέρυσι. «Το γεγονός ότι Τουρκία και Ελλάδα συναντώνται καθημερινά εδώ στην έδρα του ΝΑΤΟ, το ότι τους φέρνουμε μαζί και δημιουργήσαμε αυτόν τον μηχανισμό (...) νομίζω ότι δεν είναι κάτι μικρό», σημείωσε, και πρόσθεσε πως «αυτός ο μηχανισμός αποσυμπίεσης το λιγότερο βοήθησε στο άνοιγμα του δρόμου για συνομιλίες διμερείς, ή διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με τις υποκείμενες διαφορές στην περιοχή», κάνοντας λόγο ξανά για «αμφισβητούμενα ύδατα», γκριζάροντας ξανά ελληνικές θαλάσσιες ζώνες.

Ολα αυτά αφού πρώτα εξήγησε ξανά ότι «η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Αρκεί να δείτε τον χάρτη και θα συνειδητοποιήσετε τη σημασία αυτών των εδαφών, της χερσαίας μάζας της Τουρκίας. Είναι επίσης η μόνη χώρα, ο μόνος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ που συνορεύει με το Ιράκ και τη Συρία», αλλά και για το πώς «συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, για τη σταθεροποίηση της νότιας γειτονιάς μας. ... όσον αφορά την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και της κρίσης των προσφύγων. Εχουμε τη ναυτική παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, όπου πραγματικά συνδέουμε την Τουρκία με την Ελλάδα και τον Frontex, την ΕΕ, και συμβάλλουμε στην υλοποίηση της Συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ» για το Μεταναστευτικό.

«Οι ΗΠΑ έχουμε συμφέρον να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την Τουρκία αγκυροβολημένη στη Δύση και ευθυγραμμισμένη μαζί μας σε διάφορα κρίσιμα θέματα...», ξεκαθάρισε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, μέσα στη βδομάδα, ενόψει της συνάντησης Μπάιντεν - Ερντογάν.

Και όσο γι' αυτόν τον στόχο, και η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει το δικό της «μερτικό».

ΦΩΤΟ αρχείου
Έχει διαβαστεί 241 φορές

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 13 °C
Άνεμος ΒΔ 0 μποφόρ

Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου

Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 274 επισκέπτες και 0 μέλη.