Η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τη θέση του ΚΚΕ ότι η συνταγματική αναθεώρηση στοχεύει σε ένα πιο ισχυρό και ευέλικτο κράτος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επομένως πιο εχθρικό και επιθετικό απέναντι στον λαό. Τόσο οι προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και η στάση των άλλων κομμ... Περισσότερα
Παρεμβάσεις Σαμαρά και Κουβέλη για συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής
από Η Άλλη Άποψη
Σε «μήλον της έριδος» τείνει να γίνει το Κίνημα Αλλαγής για το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ με ζητούμενο την κυβερνητική συνεργασία κι ενώ είναι σε εξέλιξη οι διεργασίες για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού.
Ανοιχτή πρόσκληση σε συνεργασία απηύθυνε με άρθρο του ο Αντώνης Σαμαράς προς το Κίνημα Αλλαγής. Ο πρώην πρωθυπουργός της ΝΔ που είχε συνεργαστεί κυβερνητικά με το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει πως «το Κίνημα Αλλαγής είναι απαραίτητος εταίρος αυτής της μεγάλης σύγκλισης. Άλλωστε, έχουμε πια κοινό έργο να υπερασπιστούμε...» και προσθέτει πως «η υπέρβαση και η σύγκλιση προϋποθέτουν τη σύγκρουση με το παλιό. Στην περίπτωσή μας, τη σύγκρουση με τον κρατισμό και τον λαϊκισμό! Δηλαδή, με τον ΣΥΡΙΖΑ...».
Διαφορετική άποψη εκφράζει ο Φώτης Κουβέλης, ένας πρώην κυβερνητικός εταίρος του Αντώνη Σαμαρά, που δηλώνει πως «οι πολιτικές δυνάμεις του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου - είτε αναφέρονται ως “κεντροαριστερά” είτε ως “σοσιαλδημοκρατικές” - δεν μπορούν να νίπτουν τας χείρας τους. Δικαιώνοντας τον αυτοπροσδιορισμό τους, πρέπει να αναζητήσουν συγκλίσεις με την αριστερά και να κλείσουν επί της ουσίας το κεφάλαιο της συμπόρευσης με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική».
Ήδη με αφορμή την αναθεώρηση του Συντάγματος ο ΣΥΡΙΖΑ πλαγιοκόπησε το Κίνημα Αλλαγής προκειμένου να διαμορφώσουν πλειοψηφία για την εκκίνηση της διαδικασίας. Ωστόσο και εντός του Κινήματος Αλλαγής διατυπώνονται διαφορετικές θέσεις έως προς το ζήτημα. Η Φώφη Γεννηματά θεωρεί ότι από την υπάρχουσα Βουλή πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαφωνεί.