Παρασκευή, 17 Απρ, 2026

  • Σημαντικές διακρίσεις της Σχολής Χορού της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, σε διαγωνισμούς χορού
  • Συμπαράσταση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας στους αγροτοκτηνοτρόφους της Λέσβου
  • Αγωνία από την αμαρτωλή σοσιαλδημοκρατία για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του λαού στους «θεσμούς» του σάπιου αστικού κράτους
  • Παρουσίαση Βιβλίου Σε συνεργασία με τις εκδόσεις Γράφημα «ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ»
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ Γ.ΒΟΥΤΥΡΑ
  • Τα ζόρια στο Ιράν και η προετοιμασία της «τελικής αναμέτρησης» οδηγεί τις ΗΠΑ σε «επιστράτευση» αυτοκινητοβιομηχανιών στην παραγωγή όπλων
Σημαντικές διακρίσεις της Σχολής Χορού της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, σε διαγωνισμούς χορού1 Συμπαράσταση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας στους αγροτοκτηνοτρόφους της Λέσβου2 Αγωνία από την αμαρτωλή σοσιαλδημοκρατία για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του λαού στους «θεσμούς» του σάπιου αστικού κράτους3 Παρουσίαση Βιβλίου Σε συνεργασία με τις εκδόσεις Γράφημα «ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ»4 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ Γ.ΒΟΥΤΥΡΑ5 Τα ζόρια στο Ιράν και η προετοιμασία της «τελικής αναμέτρησης» οδηγεί τις ΗΠΑ σε «επιστράτευση» αυτοκινητοβιομηχανιών στην παραγωγή όπλων6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ταξικό και αγεφύρωτο

Μία ακόμα σκιαμαχία αναμένεται σήμερα στη Βουλή ανάμεσα στην κυβέρνηση και στα άλλα αστικά κόμματα, στη συζήτηση για το περιβόητο «κράτος δικαίου». Στη σκιά των σκανδάλων που παράγει με το τσουβάλι η πολιτική της, η κυβέρνηση ανακάλυψε «χρόνιες παθογένειες» του κράτους και υπόσχεται μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, την ώρα που η συστημική α... Περισσότερα

Φτιάχνουν φτηνούς εργάτες...

από Η Άλλη Άποψη

Τον υπερδιπλασιασμό της ανεργίας στην ηλικιακή ομάδα 55 - 64 δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το μήνα Οκτώβρη από το 2011 μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, στον ικανό προς εργασία πληθυσμό στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα το ποσοστό ανεργίας ήταν 9,2% τον Οκτώβρη του 2011 και από τότε μέσα από συνεχείς αυξήσεις έφθασε στο 19,3% τον Οκτώβρη του 2016. Από την άλλη μεριά, τα ποσοστά ανεργίας στις ηλικιακές ομάδες 15 - 24 και 25 - 34 παραμένουν τα υψηλότερα (44,2% και 29,7%, αντίστοιχα) αλλά έχουν μειωθεί συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη. Το ποσοστό ανεργίας στην ομάδα 15 - 24 είχε φτάσει το 57,3% το 2012 και στην ομάδα 25 - 34 στο 36,7% το 2013.

Τα παραπάνω συνδέονται άμεσα με τους αντεργατικούς νόμους που προώθησαν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου όλα αυτά τα χρόνια. Η μείωση της ανεργίας στην ηλικιακή ομάδα 15 - 24 έγινε μετά τη μεγάλη μείωση του κατώτατου μισθού το 2012 και το σπάσιμό του σε δύο κατηγορίες, έως 25 ετών και πάνω από 25 ετών, με την πρώτη κατηγορία εργατών να γίνεται ακόμα πιο φθηνή. Παράλληλα, η συνολική μείωση της ανεργίας στις ηλικίες 15 - 34 σε αντίθεση με τη συνεχή αύξησή της στις ηλικίες 55 - 64 δείχνει ότι το κεφάλαιο πετά στο δρόμο εργατικό δυναμικό με δικαιώματα, όπως οι τριετίες που ανεβάζουν το ύψος του μισθού.

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι οι εργοδότες διαλέγουν τους πιο φτηνούς εργάτες. Γι' αυτό προσλαμβάνουν νέους σε ηλικία και απολύουν τους πιο ηλικιωμένους και, επίσης, προτιμάνε όσους είναι κάτω των 25 ετών που είναι φτηνότεροι.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι παρά το χτύπημα των μισθών και τη γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, η ανεργία σε κάθε ηλικιακή ομάδα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα (ξεπερνά τους 1,1 εκατ. ανέργους), δείχνοντας ότι η ανάπτυξη που υπόσχεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ περνά μέσα από το σφαγιασμό των εργατικών δικαιωμάτων και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά την ανεργία.

 

Έχει διαβαστεί 381 φορές
Μόνιμοι οι "κόφτες"
Προηγούμενο άρθρο
Μόνιμοι οι "κόφτες"

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 798 επισκέπτες και 0 μέλη.