Τρίτη, 17 Σεπ, 2019

  • ΕΛΜΕ Ημαθίας: Για τα ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ
  • Για τα προβλήματα στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στην Αγία Βαρβάρα
  • Ομαδική έκθεση του τμήματος ζωγραφικής ενηλίκων / εφήβων της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας
  • Για τα αδέσποτα στον Δήμο Βέροιας
  • Προτροπές από τον Θ. Σιδηρόπουλο
  • Ανεβαίνει η ένταση και οι τιμές του πετρελαίου...
ΕΛΜΕ Ημαθίας: Για τα ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ1 Για τα προβλήματα στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στην Αγία Βαρβάρα2 Ομαδική έκθεση του τμήματος ζωγραφικής ενηλίκων / εφήβων της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας3 Για τα αδέσποτα στον Δήμο Βέροιας4 Προτροπές από τον Θ. Σιδηρόπουλο5 Ανεβαίνει η ένταση και οι τιμές του πετρελαίου...6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πλειστηριασμοί

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Πλειστηριασμοί

«Κόκκινη γραμμή η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς». Αυτό είναι το νέο σλόγκαν της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τους «εταίρους» της για το «κλείσιμο» των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων μέτρων που θα ψηφιστούν, προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση του δανείου από τον ESM και να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ενα σλόγκαν που κάποιος, για να αντιληφθεί τον εμπαιγμό στα χιλιάδες εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά που όλες αυτές τις μέρες ακούνε και διαβάζουν τους τρόπους που θα χάσουν τα σπίτια τους, πρέπει να αποκωδικοποιήσει.

Αυτό που είναι δεδομένο είναι πως: συγκυβέρνηση, εκπρόσωποι ιμπεριαλιστικών οργανισμών και θεσμών, εκπρόσωποι επενδυτικών σχημάτων και εταιρείες, που ενδιαφέρονται να αγοράσουν τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια που ο λαός δεν μπορεί να πληρώσει, έχουν ήδη σχεδιάσει το πώς και το πότε θα γίνουν πράξη τα σενάρια που οδηγούν στο ξεσπίτωμα των οικογενειών, αλλά και το ποιος θα πάρει αυτά τα σπίτια για να τα αξιοποιήσει όπως θέλει, προκειμένου να πληρωθούν οι τράπεζες, αλλά και να τα κονομήσουν εκείνοι που βλέπουν μπροστά και θέλουν τη συγκέντρωση ιδιοκτησιών σε λίγα χέρια. Και μάλιστα, σε μια χώρα που το ποσοστό ιδιοκατοίκησης είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Πρώτον: Η κυβέρνηση λέει ότι θα προστατεύσει από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Ναι, μόνο που τον εργάτη και την οικογένειά του τον ενδιαφέρει να μη χάσει το σπίτι του άμεσα ή έμμεσα, να μην το πληρώνει διπλό και τριπλό, να μη φτάνει μια ζωή για να το ξεπληρώσει. Και απέναντι σε αυτό δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία δέσμευση. Είτε γίνει είτε δε γίνει πλειστηριασμός του ακινήτου, χιλιάδες οικογένειες θα χάσουν το σπίτι τους με διάφορους τρόπους, αφού έχουν πληρώσει τα μαλλιά της κεφαλής τους για χρόνια στις τράπεζες. Ακόμα κι αν μεταφερθούν σε άλλα σπίτια - φτηνότερα και μικρότερα όπως λέγεται - που δε θα καλύπτουν τις ανάγκες τους, αυτό είναι στην κυριολεξία πέταγμα στο δρόμο, διάλυση του οικογενειακού προγραμματισμού, χειροτέρευση του ήδη υποβαθμισμένου επιπέδου ζωής. Είτε γίνει είτε όχι πλειστηριασμός του ακινήτου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζει ένα μέλλον στο οποίο χιλιάδες εργαζόμενοι, τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά τους θα είναι χρεωμένοι στις τράπεζες και θα δουλεύουν για να πληρώνουν το δάνειο στους τραπεζίτες που πήραν κάποτε, για να φτιάξουν με κόπους και βάσανα το σπιτικό τους, να μεγαλώσουν με δυσκολίες τα παιδιά τους.

Δεύτερον: Τους πλειστηριασμούς που η κυβέρνηση λέει ότι θα αποτρέψει, ο πρώτος που δεν τους θέλει είναι οι ίδιοι οι τραπεζίτες. Γιατί; Μα, διότι αυτή τη στιγμή, με δεδομένη την καπιταλιστική οικονομική κρίση, κανένας σοβαρός τραπεζίτης δεν προσδοκά έσοδα από πλειστηριασμούς κατοικιών. Γιατί οι τιμές στην αγορά είναι πολύ κάτω από την αξία των σπιτιών. Γι' αυτό, άλλωστε, οι ίδιοι οι τραπεζίτες λένε και ξαναλένε ότι το θέμα είναι να μπορέσουν να αυξήσουν την ικανότητα εξυπηρέτησης και αποπληρωμής των υπαρχόντων δανείων. Λένε και ξαναλένε ότι πρέπει να ιδρυθεί φορέας που θα μελετήσει το τι μπορεί να πληρώνει ο καθένας, για να του τα παίρνουν μέχρι τρίτης γενεάς. Επισης, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αποσκοπεί στην προσέλκυση του ενδιαφέροντος ορισμένων funds να επενδύσουν στην αξιοποίησή τους.

Με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις, ο λαός δεν μπορεί να μη βλέπει το κύριο. Δηλαδή, το ζήτημα της ζωτικής ανάγκης, εν έτη 2015, να υπάρχουν σύγχρονα και ασφαλή σπίτια για να ζήσει με την οικογένειά του, χωρίς να εξαρτάται αυτό από τον όποιο τραπεζίτη, το όποιο κοράκι, την όποια αστική κυβέρνηση και βέβαια το καπιταλιστικό σύστημα, που είναι η πηγή του προβλήματος...

Έχει διαβαστεί 231 φορές

Αναζήτηση

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 30 °C
Άνεμος ΝΑ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 16 ως 33 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 15 ως 32 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 128 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά