Πέμπτη, 02 Ιουλ, 2026

  • Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό
  • Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο
  • Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα
  • ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων
  • ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα
  • ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα
Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό1 Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο2 Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα3 ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων4 ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα5 ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιλαϊκό από χέρι

Η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τη θέση του ΚΚΕ ότι η συνταγματική αναθεώρηση στοχεύει σε ένα πιο ισχυρό και ευέλικτο κράτος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επομένως πιο εχθρικό και επιθετικό απέναντι στον λαό. Τόσο οι προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και η στάση των άλλων κομμ... Περισσότερα

Προεδρολογίας το ανάγνωσμα

από Η Άλλη Άποψη
Προεδρολογίας το ανάγνωσμα

Άρθρο του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή δημοσίευσε η εφημερίδα «Το Παρόν», την Κυριακή 12 Γενάρη 2025. 

«Εν αναμονή των ανακοινώσεων από τον πρωθυπουργό σχετικά με το πρόσωπο που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας φουντώνουν τα σενάρια, "δίνουν και παίρνουν" τα ονόματα, καταναλώνεται άφθονο μελάνι σε μια ακόμη αποπροσανατολιστική συζήτηση που δεν έχει καμία σχέση με τα προβλήματα του λαού.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι, παρά τις επιμέρους προτάσεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί συμφωνούν -για μια ακόμη φορά- σε ό,τι αφορά την ουσία του θεσμού ως "θεματοφύλακα" του αστικού κράτους και ως "προπύργιου δημοκρατίας"! Βεβαίως, πρόκειται για τον ίδιο θεσμό που στην πραγματικότητα ο ρόλος του είναι να "επικυρώνει" τις αντιλαϊκές αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης. Αυτό έκαναν τόσο οι "κεντροαριστεροί" όσο και οι "κεντροδεξιοί" Πρόεδροι και μάλιστα σε κρίσιμες περιόδους, όπως τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, όπου το ένα αντιλαϊκό νομοσχέδιο διαδεχόταν το άλλο, πολλές φορές και με παραβίαση του Συντάγματος.

Ειδικά στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η "προεδρολογία" εξυπηρετεί και τις διεργασίες αναπαλαίωσης και αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος. Είναι προφανές ότι αυτή η συζήτηση αξιοποιείται είτε ως πρόβα συναινέσεων και συμπράξεων, που αύριο μπορεί να δοκιμαστούν και σε κυβερνητικό επίπεδο, είτε ως ένας πολιτικός διαγκωνισμός για το ποιος θα αποκτήσει προβάδισμα έναντι ποιου. Κι ενώ τα κόμματα αξιοποιούν τη συζήτηση για την εκλογή νέου ΠτΔ στην προσπάθειά τους να στριμώξουν το ένα το άλλο, αυτός που τελικά στριμώχνεται είναι ο λαός με αποφάσεις που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις και επικυρώνονται από τον κάθε Πρόεδρο σε βάρος του.

Μάλιστα, με βάση την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση και την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, ο θεσμός αυτός είναι ακόμη πιο πολύ ενταγμένος στον στόχο της κυβερνητικής σταθερότητας.

Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι κινήσεις των κομμάτων της σοσιαλδημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΕ.ΑΡ. Αναζητούν έναν Πρόεδρο θεματοφύλακα του "κράτους δικαίου" προερχόμενο από την "προοδευτική παράταξη". Πρόκειται για τα ίδια κόμματα που στήριξαν το 2015 τον κ. Παυλόπουλο και το 2020 την κ. Σακελλαροπούλου. Αλήθεια, με βάση τα κριτήρια που θέτουν σήμερα, τι έχουν να πουν για τις επιλογές που έκαναν τότε;

Αν κάτι επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω, είναι ότι πίσω από τα μεγάλα λόγια για το "κύρος του θεσμού", κρύβονται τα πολιτικά παιχνίδια και οι σκοπιμότητες ανάλογα με την εκάστοτε πολιτική συγκυρία. Κρύβεται επίσης η κοινή στόχευση για έναν ακόμη αποπροσανατολιστικό καυγά. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν θα βρουν καμία απάντηση σε αυτόν τον καυγά για τις αγωνίες τους, για τον μισθό και τη σύνταξη που τελειώνει στις 15 του μήνα, για την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις, για την ανασφάλεια από τις εκρηκτικές διεθνείς εξελίξεις και την εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμικά μέτωπα. Αντίθετα είναι σίγουρο ότι και ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είτε "προοδευτικός" είτε "συντηρητικός" θα είναι ο εκφραστής της κυρίαρχης πολιτικής.

Απέναντι στα παραπάνω το ΚΚΕ έχει μια σταθερή θέση αρχών: Δεν ψηφίζει ούτε προτείνει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η θέση αυτή δεν εξαρτάται από το εκάστοτε πρόσωπο, αλλά έχει να κάνει με τον ίδιο τον ρόλο του θεσμού. Την ίδια ώρα που τα άλλα κόμματα ασχολούνται με τη σχετική σεναριολογία, το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά στους αγώνες για να δυναμώσει η αμφισβήτηση αυτής της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής και των κάθε λογής πολιτικών εκφραστών της. Γιατί ανεξάρτητα απ’ το ποιος τελικά υπογράφει τους άδικους και αντιδραστικούς νόμους, αυτό που έχει σημασία είναι να δυναμώνει η λαϊκή πάλη για την ανατροπή τους».


Έχει διαβαστεί 446 φορές

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 415 επισκέπτες και 0 μέλη.