Δύσκολες ώρες για τον ...μεγαλύτερο και ισχυρότερο στρατό του κόσμου. Ο διοικητής των αμερικάνικων δυνάμεων που επιχειρούν στον Κόλπο γράφει τη μια έκθεση μετά την άλλη για τις αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις σε βάρος του Ιράν που δεν μπορούν να προκαλέσουν άλλη καταστροφή, ούτε να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση. Οπότε, δεν έχει νόημα ... Περισσότερα
Σε διψήφια ποσοστά ο πληθωρισμός τον Απρίλη
από Η Άλλη Άποψη
Τον Απρίλη ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην ελληνική οικονομία έφτασε σε νέο επίπεδο - ρεκόρ,9,4% σε ετήσια βάση,ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ ο πληθωρισμός σε επίπεδο Ευρωζώνης κατέγραψε περαιτέρω άνοδο, στο7,5%.
Από την πλευρά της ΕΛΣΤΑΤ, την επόμενη βδομάδα θα ανακοινώσει την εξέλιξη του εθνικού δείκτη τιμών καταναλωτή, που αναμένεταιτον Απρίλη πάνω από 10%,αποτυπώνοντας την εκτίναξη αλλά και μονιμοποίηση του κύματος της ακρίβειας, που αποδεκατίζει το λαϊκό εισόδημα. Να σημειωθεί ότι πρόκειταιγια τον δωδέκατο στη σειρά μήνα συνεχούς ανόδου και μάλιστα με επιταχυνόμενους ρυθμούς, ενώ, όπως όλα δείχνουν, το κύμα της ακρίβειας θα συνεχιστεί και στη διάρκεια του 2022.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με την εξέλιξη τουΔείκτη Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία, τον φετινό Μάρτη σε σύγκριση με τον Μάρτη του 2021, καταγράφεται απογείωση42,6%.
Η αύξηση αυτή οφείλεται μεταξύ άλλων στις ανατιμήσεις τηςΕνέργειαςσε ποσοστό86,1%,των ενδιάμεσων αγαθών σε 14,2%, των κεφαλαιουχικών αγαθών σε 11,1%.
Τέλος, σε επίπεδο Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή «έτρεχε» στη Γερμανία με 7,8%, στη Γαλλία με 8,3%, στην Ιταλία με 5,4%, στην Ολλανδία με 11,2%, στην Ισπανία με 8,3% κ.α.