Παρασκευή, 24 Σεπ, 2021

  • Ο οργανωμένος μαζικός αγώνας έδειξε τη δύναμή του!
  • Μ.Α.μ.Α: Γνωρίζουμε την πόλη μας περπατώντας.
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 24/9
  • Ο Δήμος Βέροιας ευχαριστεί ιδιαιτέρως όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχημένη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας
  • Τάσος Μπαρτζώκας για τη συνάντηση με το ΓΓ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας: Κανένας αθέατος από την Πολιτεία!
  • KOB NAOΥΣΑΣ:  ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!
Ο οργανωμένος μαζικός αγώνας έδειξε τη δύναμή του!1 Μ.Α.μ.Α: Γνωρίζουμε την πόλη μας περπατώντας.2 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 24/93 Ο Δήμος Βέροιας ευχαριστεί ιδιαιτέρως όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχημένη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας4 Τάσος Μπαρτζώκας για τη συνάντηση με το ΓΓ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας: Κανένας αθέατος από την Πολιτεία!5 KOB NAOΥΣΑΣ:  ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Συνθήκες φτώχειας για εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά

Τις συνθήκες απόλυτης φτώχειας για εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά επιβεβαιώνουν και στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα οποία προχώρησε σε οριακές αλλαγές των προηγούμενων εκτιμήσεών της σχετικά με το «εισόδημα και συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών» έτους 2020, που αφορά τα εισοδήματα των νοικοκυριών για το έτος 201... Περισσότερα

Σχετικά με την επίσκεψη Α. Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Σχετικά με την επίσκεψη Α. Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία

Αν στα συγχαρητήρια του Αμερικανού πρέσβη για την «επιτυχημένη επίσκεψη Τσίπρα» στη Βόρεια Μακεδονία προστεθούν η αποθέωση της ΝΑΤΟικής συμφωνίας των Πρεσπών από τον ευρωπαϊκό Τύπο, και κυρίως τα πανηγύρια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που εκπροσωπήθηκαν στην προχτεσινή αποστολή, τότε επιβεβαιώνεται πλήρως ο ρόλος «ντίλερ» που αναλαμβάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια και επιχειρηματικά συμφέροντα στην περιοχή.

Οι συμφωνίες «οικονομικού ενδιαφέροντος» που υπέγραψε η κυβέρνηση στη Β. Μακεδονία είναι η άλλη όψη της βαθύτερης ιμπεριαλιστικής εμπλοκής που συνεπάγεται για τη χώρα μας η προώθηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού στα Βαλκάνια, μέσα και από την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό επιβεβαιώνει άλλωστε και η ανάληψη της ΝΑΤΟικής αποστολής από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία να επιτηρεί τον εναέριο χώρο της Β. Μακεδονίας, την οποία χαιρέτισε ο Πάιατ ως «δικαίωση» της επιλογής των ΗΠΑ να «επενδύσουν» στην Ελλάδα για τη «σταθερότητα» της περιοχής!

Στον πυρήνα των συμφωνιών που υπογράφτηκαν την Τρίτη στα Σκόπια βρίσκονται κίνητρα για επενδύσεις και άλλα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, στο πλαίσιο της ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τον ίδιο στόχο υπηρετούν η συγκρότηση διαφόρων «συντονιστικών οργάνων» με τη συμμετοχή υπουργών και επιχειρηματιών από Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία, αλλά και η σύσταση «επενδυτικού ταμείου», που θα στηρίζει επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στη γειτονική χώρα και στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ξεχωριστή σημασία έχουν, όμως, οι συμφωνίες για τις υποδομές σε Μεταφορές και Ενέργεια. Τα έργα που συμφωνήθηκαν (διασύνδεση σιδηροδρομικού δικτύου από τη Θεσσαλονίκη μέχρι το Βελιγράδι, κάθετοι αγωγοί φυσικού αερίου και πετρελαίου, διασύνδεση δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας) υπηρετούν το σχέδιο αναβάθμισης της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο, προς το συμφέρον ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων και όχι του λαού.

Με αυτές τις υποδομές κατά μήκος της «βαλκανικής οδού» και όσο προχωράει το ευρωατλαντικό σχέδιο ένταξης και άλλων κρατών σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, ως «κυματοθραύστης» της ρωσικής και κινεζικής επιρροής, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να κατοχυρώσει «ηγετικό» ρόλο για την ελληνική αστική τάξη στα Βαλκάνια, έναντι των ανταγωνιστών της, διεκδικώντας γενναίο μερτικό από τις μπίζνες που ανοίγονται και τα κέρδη.

Για να αποσπάσει στήριξη του λαού σ' αυτούς τους σχεδιασμούς, η κυβέρνηση διαφημίζει τα «οφέλη» που θα έχει τάχα από τη «συνανάπτυξη», μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. Ομως, οι λαοί στις δύο χώρες έχουν πείρα.

Καταρχάς στη χώρα μας οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν ωφελήθηκαν ούτε θα ωφεληθούν από τις επενδύσεις μεγάλων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στη γείτονα και γενικότερα στα Βαλκάνια. Πέρα από το γεγονός ότι η μετανάστευση επιχειρήσεων τα προηγούμενα χρόνια άφησε χιλιάδες ανέργους κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, οι χαμηλότεροι μισθοί στις βαλκανικές χώρες αξιοποιήθηκαν για τη συμπίεση των μισθών στη χώρα μας, συμπίεση που επικυρώθηκε με το μνημονιακό πλαίσιο των προηγούμενων χρόνων.

Αλλωστε, το «Σύμφωνο για το ευρώ» προβλέπει τη διαμόρφωση των μισθών σε συνάρτηση με το επίπεδο των γειτονικών χωρών, για να μην πλήττεται η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου! Ταυτόχρονα, η ενεργειακή φτώχεια αφορά ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά, την ώρα που το ενεργειακό δίκτυο επεκτείνεται.

Αλλά και στη Βόρεια Μακεδονία οι επενδύσεις δεν θα φέρουν ευημερία για το λαό αλλά σίγουρα κέρδη για τους ντόπιους επιχειρηματίες, όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια. Και όχι μόνο αυτό: Τα λαϊκά δικαιώματα θα δεχτούν ακόμα μεγαλύτερη επίθεση τα επόμενα χρόνια, από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις για τις οποίες δεσμεύεται η Β. Μακεδονία προκειμένου να μπει στην ΕΕ.

Πράγματι, λοιπόν, όπως ισχυρίζονται τα κυβερνητικά επιτελεία, η συμφωνία των Πρεσπών «παράγει ήδη αποτελέσματα». Σε βάρος όμως των δύο λαών, τα συμφέροντα των οποίων θυσιάζονται στο βωμό των επιχειρηματικών ανταγωνισμών και κερδών και των επικίνδυνων σχεδίων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Έχει διαβαστεί 167 φορές

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 21 °C
Άνεμος ΝΔ 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 15 ως 25 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 16 ως 29 °C
Άνεμος ΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 722 επισκέπτες και 0 μέλη.