Παρασκευή, 22 Οκτ, 2021

  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 22/10
  • Κανονικά θα γίνει η παρέλαση και οι Εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια
  • Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021
  • Συνεργασία Δήμου Βέροιας με ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ για τις δράσεις "Θαλάσσια απορρίμματα, από τα ποτάμια στο Δέλτα "
  • Εντείνονται οι πιέσεις στο Facebook
  • Μαθητές Προγράμματος Erasmus στο Δημαρχείο Βέροιας
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 22/101 Κανονικά θα γίνει η παρέλαση και οι Εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια2 Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 20213 Συνεργασία Δήμου Βέροιας με ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ για τις δράσεις "Θαλάσσια απορρίμματα, από τα ποτάμια στο Δέλτα "4 Εντείνονται οι πιέσεις στο Facebook5 Μαθητές Προγράμματος Erasmus στο Δημαρχείο Βέροιας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το «νέο σχολείο»...

Το «νέο σχολείο», που διαμορφώνεται ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και που αποτυπώνεται στον πρόσφατο νόμο, που πέρασε καλοκαιριάτικα η κυβέρνηση της ΝΔ, κάνει το ταξικό σχολείο, το σχολείο των κοινωνικών φραγμών ακόμα χειρότερο.Το κράτος απαλλάσσεται από τις ευθύνες του για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των σχο... Περισσότερα

«Σωτήρες»...

από Η Άλλη Άποψη
«Σωτήρες»...

Πριν από περίπου δέκα μέρες οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ χαρακτηρίστηκαν από τον αστικό Τύπο «ανάσα για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες», ενώ ταυτόχρονα έδιναν και έπαιρναν τα ρεπορτάζ για την «ενεργοποίηση των πακέτων του Ταμείου Ανάκαμψης για τους αυτοαπασχολούμενους». Ηρθαν όμως οι προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης να διευκρινίσουν ...την πραγματικότητα!

Η αλήθεια είναι ότι στις πρωθυπουργικές δηλώσεις στη ΔΕΘ υπήρχε μια «λεπτομέρεια» η οποία δεν προβλήθηκε από τα ΜΜΕ, με εξαίρεση τον «Ριζοσπάστη». Οτι δηλαδή από 1/1/2022 και έως το 2025 παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού οφειλόμενου φόρου για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί για τουλάχιστον 3 έτη και συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο, ή που συγχωνεύονται δι' απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο! Αυτήν την «έκπτωση» η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ την είχαν εμφανίσει περίπου ως «σωτηρία» για τους βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους. Σημειώναμε τότε στον «Ριζοσπάστη» πως πρόκειται για «φορολογική πριμοδότηση στις εξαγορές και συγχωνεύσεις», κάτι που άλλωστε αποτελεί ένα από τα κριτήρια για την πρόσβαση επιχειρήσεων στα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η ομολογία της κυβέρνησης διά στόματος Γεωργιάδη ότι «μόνο η συνένωση των πολύ μικρών επιχειρήσεων με ομοειδείς μεγαλύτερες θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα που θα είναι περισσότερο ανταγωνιστικά, θα έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και προνομιακή πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης, θα έχουν φοροαπαλλαγές και θα μπορέσουν με αυτόν τον τρόπο να βγουν έξω και να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. (...) Επιχειρήσεις με έναν, δύο, τρεις εργαζόμενους στην ΕΕ δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες» ήρθε απλώς ως επιβεβαίωση.

Η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση συμπεριλαμβάνουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλες όσες πραγματοποιούν έως 50 εκατομμύρια ευρώ τζίρο ή απασχολούν 250 άτομα προσωπικό. Επομένως, θεωρούν λογικό να χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα οι μεγαλύτερες εξ αυτών και όχι όσες απασχολούν 1, 2 ή και 3 εργαζόμενους. Οι τελευταίες ή θα συγχωνευτούν για να χρηματοδοτηθούν ή θα οδηγηθούν αντικειμενικά στο λουκέτο, στις σημερινές συνθήκες οξυμένου ανταγωνισμού. Και κάπου εδώ τελειώνει το παραμύθι της ...«σωτηρίας» των φτωχών και καταχρεωμένων επαγγελματιών και καταστηματαρχών. Και αποκαλύπτεται ότι τα «πακέτα δανεισμού του Ταμείου Ανάκαμψης» αφορούν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ετσι, η «σωτηρία» για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, που στηρίζονται κυρίως στην προσωπική τους εργασία, αφορά «ως επί το πλείστον σε μέτρα "μιας χρήσης", που δεν πρόκειται να αντισταθμίσουν τις συνέπειες του οξυμένου ανταγωνισμού, τα συσσωρευμένα χρέη που παραμένουν στο σύνολό τους, καθώς και τα αδιέξοδα που γιγαντώνονται», όπως είχε σημειώσει το ΚΚΕ με αφορμή τις εξαγγελίες Μητσοτάκη.

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι περίπου τα ίδια έλεγε και ο Δραγασάκης στις 15/2/2019 ως υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στη Διαρκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και Εμπορίου, όπου μιλώντας για το «διαρθρωτικό πρόβλημα» των μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα επισήμαινε την ανάγκη «συγχωνεύσεων και συνένωσής» τους προκειμένου να τα βγάλουν πέρα στον ανταγωνισμό των αγορών...

Επιβεβαιώνεται λοιπόν ότι οι αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν τίποτε ουσιαστικό να περιμένουν από την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα, που τα δίνουν όλα στο μεγάλο κεφάλαιο για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία του. Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται θα είναι για τους λίγους και θα χτιστεί και πάλι στις πλάτες των πολλών, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων. Απέναντι στον εκβιαστικό μονόδρομο των χρεών και των συγχωνεύσεων, οι αυτοαπασχολούμενοι να χαράξουν τον δικό τους δρόμο, της συλλογικής διεκδίκησης, μαζί με τους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και τη μικρομεσαία αγροτιά, δυναμώνοντας την πάλη για την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος και για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.


Έχει διαβαστεί 280 φορές

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 14 °C
Άνεμος ΔΒΔ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 17 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 299 επισκέπτες και 0 μέλη.