Κυριακή, 17 Μαΐ, 2026

  • Τι είδους πατριωτισμός;
  • ΑΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ: «Καθαρίζει» τα ίχνη των εργοδοτικών εγκλημάτων
  • Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία στην Κούβα λόγω του αμερικανικού αποκλεισμού
  • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ: Θερίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές εργαζομένων, αλλά δεν διερευνώνται
  • Νέες διακρίσεις για τα Τμήματα hip hop και latin της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας
  • Έκθεση ζωγραφικής και κατασκευών στο φουαγιέ της Στέγης
Τι είδους πατριωτισμός;1 ΑΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ: «Καθαρίζει» τα ίχνη των εργοδοτικών εγκλημάτων2 Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία στην Κούβα λόγω του αμερικανικού αποκλεισμού3 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ: Θερίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές εργαζομένων, αλλά δεν διερευνώνται4 Νέες διακρίσεις για τα Τμήματα hip hop και latin της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας5 Έκθεση ζωγραφικής και κατασκευών στο φουαγιέ της Στέγης6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Με αφορμή μία αυτοκτονία

Του Αλέκου Χατζηκώστα * «Μ’ από την κόλασή μου, σου φωνάζω:Εικόνα σου είμαι, κοινωνία, και σου μοιάζω» (Γαλάτεια Καζαντζάκη) Μια γροθιά στο στομάχι ήταν τα λόγια της 17χρονης μαθήτριας στο γράμμα που άφησε στους γονείς της όταν αποφάσισε να αυτοκτονήσει μαζί με τη φίλη της στην Ηλιούπολη: "Μπαμπά και μαμά, τρία χρόνια τώρα εί... Περισσότερα

«Σφήνες»... πολεμικής οικονομίας

από Η Άλλη Άποψη
«Σφήνες»... πολεμικής οικονομίας
  • «Ο,τι ισχύει στο πεδίο της γεωπολιτικής, ισχύει και στο πεδίο της οικονομίας», έλεγε ο Μητσοτάκης στη Βουλή. Πόση αλήθεια: «Πόλεμος» στο εσωτερικό απέναντι στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, με «αλγόριθμους» καθήλωσης των μισθών, 10ωρη δουλειά και απλήρωτες υπερωρίες, φοροληστεία, φτώχεια και ακρίβεια, κομμένες συντάξεις. Προέκταση αυτού του πολέμου και η εμπλοκή σε Ουκρανία, Μ. Ανατολή κι όπου αλλού απαιτήσουν τα συμφέροντα εφοπλιστών, κατασκευαστών, ενεργειακών και λοιπών ομίλων. Είπαμε: Οπως στο ένα έτσι και στο άλλο.
  • «Τα κεφάλια μέσα» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού και των υπολοίπων, γιατί «έξω φυσάει» κι «έχει αστάθεια», ενώ μέσα «ησυχία και σταθερότητα». Μιλάμε, τόση ασφάλεια και σταθερότητα για τον λαό... ούτε στα χριστουγεννιάτικα παραμύθια. Μόνο που ο λαός δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο με τους ίδιους χρεοκοπημένους μύθους.
  • Στο μεταξύ μείναμε με την απορία: Τελικά γιατί θα πρέπει να κάνει θυσίες ο λαός; Για τη... «σύγκλιση με την υπόλοιπη ΕΕ» ή... «για να μη γίνει σαν την υπόλοιπη ΕΕ»; Δεν είναι αναποφάσιστοι, απλά αποφασισμένοι να τσακίσουν τον λαό, με όποιο πρόσχημα. Μόνο αυτός μπορεί να υψώσει τείχος και να περάσει στην αντεπίθεση για τις δικές του ανάγκες.
  • Εκτός πάλι αν περιμένει την... προοδευτική διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και λοιπών σοσιαλδημοκρατών προθύμων. Ο εισηγητής του, Γερουλάνος, ξεκίνησε την τοποθέτησή του απαγγέλοντας... Μητσοτάκη! Και μετά κούνησε το δάχτυλο στη ΝΔ ότι άλλα έλεγε κι άλλα έκανε για το - ταξικό - «επιτελικό κράτος». «Αξιωματική αντιπολίτευση»... με το σπαθί τους οι άνθρωποι. Είπαμε: Και να μην υπήρχαν θα έπρεπε να τους εφεύρουν.
  • Βέβαια τι να λέμε τώρα: Εδώ ο πρόεδρός του Ανδρουλάκης παρουσίασε ως «σημαντική κοινοβουλευτική νίκη του ΠΑΣΟΚ» τα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις τράπεζες. Μιλάμε για εκείνα τα μέτρα - κοροϊδία που παίζουν με ένα «φυλλαράκι» για να αφήσουν αλώβητο το δάσος της τραπεζικής κερδοφορίας, της λεηλασίας και του ξεσπιτώματος του λαού.
  • Σκληρή κόντρα πάντως με ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ξεκαθάριζε το Σάββατο ότι «είναι και παραμένει η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας» και ότι «κρίνουμε κάθε φορά με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας». Τα έλεγε αυτά ανακοινώνοντας ότι... θα ψηφίσει τις πολεμικές δαπάνες! «Ανάγκη της κοινωνίας» η εμπλοκή στα βρώμικα ευρωατλαντικά σχέδια! Σφάζονται παλικάρια στη ΝΑΤΟική ποδιά...
  • Αφού όπως λέει κι ο... αντισυστημικός Βελόπουλος «εμείς δεν λέμε να είμαστε εχθροί με τους Αμερικανούς». Απλά να δώσουν και λίγο «ψωμάκι» και στα δικά τους παιδιά της πολεμικής βιομηχανίας. Αυτά που, όπως έλεγε, έχουν στελέχη με θητεία σε εταιρείες όπως η... «Palintir» των γνωστών λογισμικών παρακολουθήσεων και χαφιεδισμού, τους οποίους «δεν πήγε ένας υπουργός να τους δει»! Τύφλα να 'χει... το σύστημα.
  • Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που «θα λένε όχι αλλά θα μοιάζει με ναι»... Περί «Νέας Αριστεράς» ο λόγος. Οσο και να στριμώχτηκε ο πρόεδρός της Αλ. Χαρίτσης, ήταν... βράχος. Λέξη δεν του πήραν για ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Εξάλλου, τι σχέση να έχουν όλα αυτά με τα 7 δισ. των εξοπλισμών; Το πρόβλημα είναι... η αδιαφάνεια. Μια χαρά «κρυστάλλινη» πάντως είναι και η εμπλοκή και οι ΝΑΤΟικές βάσεις και εξοπλισμοί. Ολο και κάτι θα ξέρει ως υπουργός της κυβέρνησης του «διαβολικά καλού Τραμπ» και της υπερψήφισης των «Rafalle», των «Bellhara» και λοιπών. Πάντως μείναμε με την απορία: Γίνεται να είσαι και κατά της πολεμικής οικονομίας και υπέρ της έκθεσης Ντράγκι;

(Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη»)


Έχει διαβαστεί 440 φορές

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 564 επισκέπτες και 0 μέλη.