Κυριακή, 26 Σεπ, 2021

  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 26/9
  • Αλληλεγγύη στις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στη ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ ΑΕ
  • Εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ Βέροιας στη Βεργίνα
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Rapid Test στον Δήμο Βέροιας
  • Περί αριθμών της οικονομίας
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 26/91 Αλληλεγγύη στις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στη ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ ΑΕ2 Εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ Βέροιας στη Βεργίνα3 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ4 Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Rapid Test στον Δήμο Βέροιας5 Περί αριθμών της οικονομίας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τσουχτερός χειμώνας

Παράγοντας της αγοράς Ενέργειας και κάτοχος ενός από τα μεγαλύτερα μονοπώλια του κλάδου έλεγε τις προάλλες ότι «η άνοδος της τιμής στο φυσικό αέριο έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα, ώστε αναλογικά είναι σαν η βενζίνη από τα 1,6 ευρώ που πωλείται σήμερα να είχε αυξηθεί στα 7 ευρώ». Προσθέτοντας πως η κατάσταση που διαμορφώνεται από τις ανα... Περισσότερα

Στην κάλπη με το «ψηφοδέλτιο» των επιχειρηματικών ομίλων

από Η Άλλη Άποψη
Στην κάλπη με το «ψηφοδέλτιο» των επιχειρηματικών ομίλων

«Ο ΣΕΒ θα βρίσκεται στη διάθεση των Ελλήνων ευρωβουλευτών και μετά τις εκλογές, ώστε να υπάρχει μία θεσμική, μόνιμη και αποδοτική συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων της χώρας και των εκπροσώπων μας στην Ευρωβουλή». Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, σε εκπροσώπους ευρωψηφοδελτίων και συγκεκριμένα στους Δ. Παπαδημούλη(ΣΥΡΙΖΑ),Μ. Σπυράκη (ΝΔ),Π. Ιωακειμίδη (ΚΙΝΑΛ) και Π. Αβραμίδη (Ποτάμι) που μετείχαν χτες σε ειδική συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, όπου σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου «παρουσιάστηκαν οι προτεραιότητες της επιχειρηματικής κοινότητας για την Ευρώπη, την επόμενη περίοδο».

 

Πρόκειται για τα «θέλω» και τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων για το επόμενο διάστημα, τα οποία μάλιστα ο ΣΕΒ έχει επισυνάψει με επιστολή του προς υποψήφιους ευρωβουλευτές καθώς και σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε τις προάλλες ενόψει των ευρωεκλογών, που προδιαγράφουν τη συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής όσο και μια ακόμα επιβεβαίωση ότι μόνο χειρότερη γίνεται η ΕΕ για τους λαούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εγχώριοι βιομήχανοι στο πλαίσιο της «αποδοτικής συνεργασίας» τους με κόμματα της αστικής διαχείρισης θέτουν τους παρακάτω άξονες:

-- Την «ανάγκη» για νέες, ακόμα μεγαλύτερες ανατροπές στην Ασφάλιση, με τη μόνιμη επωδό περί «γήρανσης του πληθυσμού» και τη χαρακτηριστική «επισήμανση» ότι «τα ασφαλιστικά της συστήματα (...) είναι χτισμένα για διαφορετική πληθυσμιακή πυραμίδα».

-- Τις κατευθύνσεις για ακόμα περισσότερες αναδιαρθρώσεις και ανατροπές, για το βάθεμα της εκμετάλλευσης προκειμένου να θωρακιστούν η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, αφού, όπως σημειώνεται, «η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα υφίσταται μεγάλες πιέσεις, με αποτέλεσμα μια φθίνουσα συμμετοχή στο παγκόσμιο ΑΕΠ από το 22% σε κάτω από 20%», ζήτημα που «συνδέεται άμεσα με την αναπτυξιακή αδυναμία πολλών κρατών - μελών και χρονίζοντα προβλήματα». Στο «διά ταύτα», υπογραμμίζουν ότι «σε μια Ευρώπη που δυσκολεύεται να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες οικονομικές υπερδυνάμεις, η ελληνική ανταγωνιστικότητα υπολείπεται ακόμη περισσότερο των υπόλοιπων εταίρων, με ευρείες αρνητικές προεκτάσεις», στέλνοντας μήνυμα επιτάχυνσης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Μεταξύ άλλων, οι προτεραιότητες του ΣΕΒ αφορούν την επίτευξη του στόχου για αύξηση της βιομηχανίας στο 12% του ΑΕΠ και μεσοπρόθεσμα στο 15% του ΑΕΠ, νέο ΕΣΠΑ «που θα συνεισφέρει αποτελεσματικά στη σύγκλιση με την Ευρώπη», προγράμματα διασύνδεσης επιχειρήσεων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επενδυτικών φορέων με αντικείμενο τις ψηφιακές δεξιότητες και την «4η βιομηχανική επανάσταση» κ.ά.

-- Αναφορικά με τις αναδιαρθρώσεις που προωθούνται για την «εμβάθυνση της ΟΝΕ» ο ΣΕΒ ενδεικτικά αναφέρει την «τραπεζική ένωση που παραμένει ανολοκλήρωτη» ενώ η Ευρωζώνη χωρίς κοινό προϋπολογισμό. Σε αυτό το φόντο, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «τα δημόσια οικονομικά των κρατών - μελών (...) πρέπει να καταστούν βιώσιμα και με σαφή εργαλεία για διαρκή βελτίωση της Ευρωζώνης».

Τα παραπάνω βέβαια συνιστούν την κοινή ατζέντα των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων και των κομμάτων της αστικής διαχείρισης στο πλαίσιο της στρατηγικής για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, που με τη σειρά της έχει υπόβαθρο την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις με «μπόνους» στο κεφάλαιο

Θυμίζουμε ότι, ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2021 - 2027 ενσωματώνει το «Πρόγραμμα Στήριξης Μεταρρυθμίσεων», ύψους 25 δισ. ευρώ (συνολικά στην ΕΕ), για τη χρηματοδότηση των «μεταρρυθμίσεων προτεραιότητας, ιδίως στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν.

Σε αυτό το φόντο, η χρηματοδότηση των επενδύσεων θα αξιοποιηθεί στη «μεταμνημονιακή εποχή» ως ένας επιπλέον μηχανισμός παρακολούθησης και επιτάχυνσης των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και στην Ελλάδα, που βρίσκονται στον πυρήνα των κατευθύνσεων της ΕΕ. Ενδεικτικά αναφέρονται οι μεταρρυθμίσεις στις «αγορές εργασίας και προϊόντων», η «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», οι «μεταρρυθμίσεις» στη δημόσια διοίκηση.

Σε κάθε περίπτωση, ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ, όπου προσβλέπουν και οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι, αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής, με «αντάλλαγμα» τις κεφαλαιακές ενισχύσεις για την τόνωση των επιχειρηματικών ομίλων μέσω των προϋπολογισμών και των ταμείων χρηματοδότησης της ΕΕ.

Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι στην πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «απασχόληση», που δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» για το 2019, τα επιτελεία της ΕΕ τόνιζαν μεταξύ άλλων πως «δεδομένης της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, οι συντάξεις πρέπει να προσαρμοστούν. Ο εργασιακός βίος ξεκινά αργότερα και η διάρκειά του αυξάνεται καθώς οι άνθρωποι ζουν συνολικά περισσότερο. Επιπλέον (...) η τρίτη σχετική διάσταση της επάρκειας των συντάξεων είναι η διάρκεια της συνταξιοδότησης».

Έχει διαβαστεί 173 φορές

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 29 °C
Άνεμος ΝΑ 2-3 μποφόρ

Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 18 ως 30 °C
Άνεμος ΒΒΔ 1-2 μποφόρ

Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 17 ως 31 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 469 επισκέπτες και 0 μέλη.