Σάββατο, 18 Απρ, 2026

  • ΚΚΕ: Ερώτηση για την εμπλοκή «μισθοφόρων» σε επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα
  • Δύο γραμμές για το κίνημα συγκρούονται στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ: Διαδικασίες πέρα και έξω από τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων
  • Οι ΗΠΑ ερευνούν εξαφανίσεις και θανάτους επιστημόνων πυρηνικών και διαστημικών προγραμμάτων σε μία υπόθεση που θυμίζει... Ινδία
  • Κρήτη: Ακόμα και στο ξενοδοχείο που γίνεται το συνέδριο της ΓΣΕΕ, η εργοδοσία επιχειρεί να εμποδίσει την επαφή των εργαζομένων με τα Συνδικάτα
  • Το Ιράν ανοίγει τα Στενά του Ορμούζ όμως οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν άρουν τον ναυτικό αποκλεισμό στα ιρανικά λιμάνια
  • ΚΚΕ: Ολοι αυτοί που φοράνε φωτοστέφανο στην ΕΕ των λόμπι και της διαφθοράς, τώρα «βγαίνουν στα κεραμίδια» επειδή αποκαλύπτονται τα σκάνδαλά τους
ΚΚΕ: Ερώτηση για την εμπλοκή «μισθοφόρων» σε επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα1 Δύο γραμμές για το κίνημα συγκρούονται στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ: Διαδικασίες πέρα και έξω από τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων2 Οι ΗΠΑ ερευνούν εξαφανίσεις και θανάτους επιστημόνων πυρηνικών και διαστημικών προγραμμάτων σε μία υπόθεση που θυμίζει... Ινδία3 Κρήτη: Ακόμα και στο ξενοδοχείο που γίνεται το συνέδριο της ΓΣΕΕ, η εργοδοσία επιχειρεί να εμποδίσει την επαφή των εργαζομένων με τα Συνδικάτα4 Το Ιράν ανοίγει τα Στενά του Ορμούζ όμως οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν άρουν τον ναυτικό αποκλεισμό στα ιρανικά λιμάνια5 ΚΚΕ: Ολοι αυτοί που φοράνε φωτοστέφανο στην ΕΕ των λόμπι και της διαφθοράς, τώρα «βγαίνουν στα κεραμίδια» επειδή αποκαλύπτονται τα σκάνδαλά τους6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αφαντες

Αφαντες

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης με αφορμή την αναπροσαρμογή των συντάξεων για το 2026 και το κλίμα ευφορίας που καλλιεργούσε πριν τρεις βδομάδες για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Μόλις σε λίγους μήνες αποδείχθηκε πόσο άνθρακας ήταν ο θησαυρός, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο επίσημος πληθωρισμός σε ... Περισσότερα

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ: Ενισχύσεις στους ομίλους με μπαράζ από αντιλαϊκά ορόσημα

από Η Άλλη Άποψη
ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ: Ενισχύσεις στους ομίλους με μπαράζ από αντιλαϊκά ορόσημα
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία για την έγκριση της πρώτης εκταμίευσης από το νέο υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μαζί με τις εγχώριες τράπεζες δηλώνουν έτοιμες να προχωρήσουν τα προγράμματα χρηματοδότησης για τις επιλέξιμες δαπάνες που με τη σειρά τους συνδυάζονται με μπαράζ από αντιλαϊκά ορόσημα.


Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών συναντήθηκαν χτες στην Αθήνα με τον διοικητή της ΕΤΕπ, μέσω της οποίας θα διοχετευθούν φτηνά δάνεια ύψους έως 5 δισ. ευρώ, ενώ προσκλήσεις ενδιαφέροντος προς τους επενδυτές που επιθυμούν να λάβουν δανειοδότηση για την υλοποίηση των σχεδίων τους έχουν απευθύνει και οι εγχώριες τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιλέξιμες επενδυτικές δαπάνες αφορούν την «πράσινη μετάβαση», τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την καινοτομία - έρευνα και ανάπτυξη, την ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών και συνενώσεων και την εξωστρέφεια επιχειρηματικών ομίλων και ισχυρών επιχειρήσεων.

Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται τον επόμενο μήνα να δώσει το «πράσινο φως» για τη δόση ύψους 3,6 δισ. ευρώ με βάση την πρόοδο στα αντιλαϊκά ορόσημα που προβλέπονται για τη συγκεκριμένη εκταμίευση. Πρόκειται για τη δέσμη με τα 15 ορόσημα που καλύπτουν διάφορες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις σε τομείς όπως της «ενεργειακής απόδοσης», της «βιώσιμης κινητικότητας», της διαχείρισης αποβλήτων των «ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας» κ.ο.κ.. Το σύνολο των εκταμιεύσεων από την ΕΕ προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους αναμένεται να φτάσει τα επόμενα χρόνια σε 32 δισ. ευρώ τόσο με τη μορφή άμεσων επιδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και φτηνών ή και άτοκων δανείων.

Υπερμνημόνιο

Το Ταμείο Ανάκαμψης, που είναι ένα «νέο υπερμνημόνιο» σε βάρος του λαού, αποτελεί κοινό πρόγραμμα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και προϋποθέτει σκληρά αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα», όπως ο νόμος Χατζηδάκη, για την προσέλκυση επενδύσεων, και από κοντά μια ατελείωτη «λίστα» καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για ένα κράτος ακόμα πιο «αποτελεσματικό» για το κεφάλαιο και απέναντι στις λαϊκές ανάγκες. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει αναλάβει και συγκεκριμένες δεσμεύσεις, όπως: Πλήρης εφαρμογή των διατάξεων του πτωχευτικού νόμου, εκπλήρωση των οικονομικών και δημοσιονομικών στόχων, παραπέρα «ελαστικοποίηση» της αγοράς εργασίας και συνέχιση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό.

Αυτά τα «μεγάλα πακέτα» και η χρηματοδότηση δεν πέφτουν βέβαια από τον ουρανό αλλά προκύπτουν από τη φορολογία σε βάρος των εργαζομένων και από τον νέο δανεισμό, που θα κληθούν να πληρώσουν πάλι τα λαϊκά στρώματα, κάτι που αποτυπώθηκε άλλωστε και στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2022.



Έχει διαβαστεί 504 φορές

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 629 επισκέπτες και 0 μέλη.