Πέμπτη, 28 Μάι, 2020

  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ: Βλέπει μεγάλη ύφεση χωρίς «αυτονόητη» επιστροφή στην ανάπτυξη
  • Νέο μπαράζ νομοσχεδίων στο Υπουργικό Συμβούλιο
  • Στόχος οι επιστροφές και οι απελάσεις...
  • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: «Ταμείο Ανάκαμψης» 750 δισ. για το κεφάλαιο, στους λαούς ο λογαριασμός
  • Φρόσω Καρασαρλίδου σε δήμαρχο Βέροιας και αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας για θέματα του νομού
  • Δικομματικό θέατρο από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ: Βλέπει μεγάλη ύφεση χωρίς «αυτονόητη» επιστροφή στην ανάπτυξη1 Νέο μπαράζ νομοσχεδίων στο Υπουργικό Συμβούλιο2 Στόχος οι επιστροφές και οι απελάσεις...3 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: «Ταμείο Ανάκαμψης» 750 δισ. για το κεφάλαιο, στους λαούς ο λογαριασμός4 Φρόσω Καρασαρλίδου σε δήμαρχο Βέροιας και αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας για θέματα του νομού5 Δικομματικό θέατρο από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αλεξάνδρεια: Προεκλογική ομιλία υποψηφίων βουλευτών ΚΚΕ Ημαθίας Ηλία Ιακωβίδη και Τάκη Τσιουλάκου

print
email
Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Αλεξάνδρεια: Προεκλογική ομιλία υποψηφίων βουλευτών ΚΚΕ Ημαθίας Ηλία Ιακωβίδη και Τάκη Τσιουλάκου

Προεκλογική συγκέντρωση των κομματικών οργανώσεων του ΚΚΕ Αλεξάνδρειας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Ιουνίου μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο της πόλης. Ομιλίες εκφώνησαν οι υποψήφιοι βουλευτές ΚΚΕ Ημαθίας Τάκης Τσιουλάκος και Ηλίας Ιακωβίδης. 

Πρώτος ανεβαίνοντας στο βήμα ο κ. Τσιουλάκος τόνισε την αξία του αγώνα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος υπέρ των εργατοϋπαλλήλων, των αγροτών, των επαγγελματιών, συνταξιούχων, των νέων όλων των κοινωνικών τάξεων με προοδευτικές και φιλελεύθερες ιδέες. Κατέκρινε την τακτική των ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Δημοκρατίας, ΚΙΝΑΛ και λοιπών κομμάτων, τονίζοντας ότι την επαύριο των εκλογών η κατάσταση στη χώρα θα παραμείνει ως έχει. περικομμένοι μισθοί και συντάξεις, μνημονιακή πολιτική, ανεργία και όλα τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Αυτό που κρίνεται στις εκλογές είναι με ποιον τρόπο πρέπει να αντιδράσει ο λαός, ο οποίος θα βρίσκεται μόνιμα στην σε θέση αντιπολίτευσης. Υπογράμμισε τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Μέτρα υπέρ του λαϊκού συμφέροντος: Αύξηση συντάξεων, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ανάκληση των ορίων συνταξιοδότησης, δωρεάν υγεία και πρόνοια, καμία κατάσχεση πρώτης και δεύτερης κατοικίας από κόκκινα δάνεια και αρκετά ακόμη λαϊκά μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ στην προεκλογική του εκστρατεία.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο έτερος υποψήφιος βουλευτής Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Ημαθίας, Ηλίας Ιακωβίδης. Ολόκληρη η ομιλία του παρακάτω:

Φίλες και φίλοι, συμπολίτες, αγαπητοί σύντροφοι σας καλωσορίζω στην αποψινή μας προεκλογική συγκέντρωση. Λίγες μέρες απομένουν μέχρι ν’ ανοίξουν οι κάλπες και δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να φτάσει παντού, εδώ στην Αλεξάνδρεια, όπως και σε ολόκληρη την Ημαθία, το κάλεσμα του ΚΚΕ παράλληλα με το ψηφοδέλτιο. Όλοι και όλες πρέπει να γνωρίζουμε ότι μπροστά μας έχουμε μια κρίσιμη εκλογική μάχη. Και σ’ αυτή την κρίσιμη εκλογική μάχη, αυτό που κρίνεται για το λαό είναι ποια δύναμη μπορεί να σταθεί απέναντι στην επόμενη κυβέρνηση η οποία θα είναι από χέρι αντιλαϊκή.

Απόψε, μέσα από αυτή τη συγκέντρωση, εδώ στο κέντρο της Αλεξάνδρειας, απευθύνουμε κάλεσμα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, στις εργάτριες και στους εργάτες των μεταποιητικών και βιομηχανικών μονάδων που εδρεύουν στην περιοχή μας, στους εργατοϋπαλλήλους, στους αυτοαπασχολούμενους,  στους ανέργους, στις γυναίκες, στους νέους και τις νέες.

Σε όλους εσάς λέμε ότι στις 7 Ιούλη, μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ μπορεί να πιάσει τόπο. Δυναμώστε το μόνο Κόμμα που μπορείτε να εμπιστευτείτε. Το μόνο Κόμμα που γνωρίζετε μέσα στους χώρους δουλειάς. Το μόνο Κόμμα που δεν συνομιλεί με τους επιχειρηματικούς ομίλους και την εκάστοτε κυβέρνηση, για το πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι κι ο λαός. Το μόνο Κόμμα που αναγνωρίζετε ότι βρίσκεται στην πρωτοπορία των αγώνων της εργατικής τάξης και του λαϊκού κινήματος προτάσσοντας την λαϊκή συμμαχία.

Δυναμώστε το Κόμμα σας, δυναμώστε το ΚΚΕ. Για να μπορούμε από καλύτερες θέσεις, την επόμενη ημέρα των εκλογών, να οργανώσουμε την πάλη και να διεκδικήσουμε σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους. Για να διεκδικήσουμε Μόρφωση – Υγεία – Πρόνοια για εμάς και τις οικογένειές μας, που να αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες μας.

Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει καπιταλιστική εκμετάλλευση. Γνωρίζετε πολύ καλά τι σημαίνει να παράγεις όλο αυτόν τον απίστευτο πλούτο που υπάρχει γύρω μας και ταυτόχρονα, εσείς και οι οικογένειές σας να μην μπορείτε να απολαύσετε μια ζωή με αξιοπρέπεια και ευημερία.

Δεν πέρασαν παρά λίγες ημέρες από τις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες και ο επιχειρηματικός όμιλος,  η “ΔΕΛΤΑ”, ανακοίνωνε το κλείσιμο του εργοστασίου της στην περιοχή μας εδώ στο Πλατύ, γιατί στο πλαίσιο του συνολικότερου σχεδιασμού αυτών των ομίλων, η μεταφορά της παραγωγής σε άλλες χώρες θα τους δώσει μεγαλύτερη κερδοφορία.

Βλέπουμε για ακόμη μια φορά ότι καμία υποχώρηση των εργαζομένων δεν έπιασε τόπο. Μετά τις παχυλές κρατικές και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις που έχει πάρει συνολικά ο όμιλος “VIVARTIA” για τον εκσυγχρονισμό των εργοστασίων του ομίλου, στο εργοστάσιο της “ΔΕΛΤΑ” στο Πλατύ, οι εργαζόμενοι είχαν δεχτεί να δοθεί τμήμα, αυτό της κυτιοποιίας σε εργολάβο και να δουλέψουν με μειωμένα εργατικά δικαιώματα, για να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας. Μάταια.

Σε αυτό το σημείο δεν μπορώ να μην εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου, κι εκ μέρους του ΚΚΕ, στην οικογένεια του αδικοχαμένου συμπολίτη μας που έβαλε τέλος στην ζωή του. Ο θάνατός του μπορεί να καταγράφεται ως αυτοκτονία, πρόκειται όμως για ένα ακόμα καραμπινάτο εργοδοτικό έγκλημα, αφού οι αφόρητες πιέσεις και οι εκβιασμοί, για να διασφαλίσει η επιχείρηση την κερδοφορία της, είναι αυτά που οδήγησαν τον εργαζόμενο στην αυτοχειρία.
Όλο το διάστημα, από την στιγμή που ανακοινώθηκε στην συγκεκριμένη επιχείρηση η παύση των εργασιών, είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Φίλες και φίλοι

Είναι αμέτρητος ο κατάλογος τέτοιων παραδειγμάτων, επιχειρήσεων, ακόμη και κλάδων όπου η πλειοψηφία των εργαζομένων έδωσε πίστωση χρόνου στους επιχειρηματικούς ομίλους και στα κόμματά τους. Πότε με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, πότε με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι άνθρωποι του μόχθου πίστεψαν ότι θυσιάζοντας κατακτήσεις και παραχωρώντας δικαιώματα, θα έρθουν καλύτερες ημέρες! Πίστεψαν ότι μετά από 8 χρόνια κρίσης θα δουν φως στη ζωή τους. Δυστυχώς διαψεύστηκαν οικτρά.

Ο εγκλωβισμός της λαϊκής δυσαρέσκειας στον έναν πόλο του εκμεταλλευτικού συστήματος με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, ή στον άλλο πόλο με κορμό τη ΝΔ, έδινε κάθε φορά αέρα στα πανιά των επιχειρηματικών ομίλων και των κυβερνήσεων να επιβάλουν νέα μνημόνια και νέα αντεργατικά μέτρα. Ιδιαίτερα η σημερινή κυβέρνηση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, διακρίθηκε στην ικανότητά της να χειραγωγεί και να κοροϊδεύει το λαό. Πήρε δεκάδες εύσημα από τις εργοδοτικές ενώσεις, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, για την ικανότητά της να περνά αντιλαϊκά μέτρα και να κρατά καθηλωμένο ένα σημαντικό τμήμα από το εργατικό – λαϊκό κίνημα.

Τώρα, μπροστά στις εκλογές στις 7 Ιούλη, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονται για το ποιος είναι πιο ικανός να διατηρήσει σταθερή την πορεία της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και των κερδών για τα μονοπώλια, διατηρώντας ταυτόχρονα και τους εργαζόμενους αιχμάλωτους στη στρατηγική του κεφαλαίου. Όμως είναι πια καθαρό. Η περιβόητη “ανάπτυξη” που κλείνουν σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, σημαίνει για τους βιομήχανους και τα μονοπώλια ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη, νέες φοροαπαλλαγές, νέα χρηματοδότηση με δισ. ευρώ, ενώ για τους εργάτες, τους αγρότες, τους μαγαζάτορες τα λαϊκά στρώματα φέρνει την φτώχεια, ανεργία και εξαθλίωση. Κανένα συγχωροχάρτι λοιπόν στα κόμματα του κεφαλαίου. Όσο πιο κάτω είναι η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και παράλληλα όσο πιο ψηλά είναι το ΚΚΕ, τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα για τον εργαζόμενο λαό.

Καμιά εμπιστοσύνη στα νέα αναχώματα που έρχονται να εγκλωβίσουν τμήματα των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων των βασικών κομμάτων της πλουτοκρατίας. Τέτοιο ρόλο θέλουν να παίξει – ο δοκιμασμένος στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής – ο γνωστός Βαρουφάκης. Το golden boy του συστήματος, που ομολόγησε ως υπουργός οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα ψήφιζε το 90% των αντιλαϊκών μνημονιακών νόμων που είχαν ψηφίσει μέχρι τότε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αφού τους θεωρούσε σε σωστή κατεύθυνση. Που ομολόγησε ότι μετά τις εκλογές στις 7 Ιούλη, θα μπορούσε να συνεργαστεί στην κυβέρνηση είτε με τη ΝΔ, είτε με το ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίστοιχα και το νέο ακροδεξιό “φρούτο”, ο Βελόπουλος, που όταν δεν συνομιλεί με τον Ιησού Χριστό και δεν πουλάει τις κηραλοιφές του, σπέρνει και αυτός το ρατσιστικό του μίσος.

Όπως επίσης πρέπει να συνεχιστεί ο καταποντισμός της ΧΑ, να πεταχτεί έξω από τη Βουλή η εγκληματική ναζιστική συμμορία. Αυτούς ειδικά, τους ξέρουμε καλά στους χώρους δουλειάς. Είναι γνωστοί ρουφιάνοι και χαφιέδες της μεγαλοεργοδοσίας, μόνιμοι απεργοσπάστες και μαντρόσκυλά τους. Είναι αυτοί που συκοφαντούν τους κομμουνιστές, τους εργατικούς αγώνες, τα συνδικάτα.

Όλοι αυτοί λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Γιατί σ’ αυτή εδώ τη χώρα το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε, υπάρχει Κομμουνιστικό Κόμμα, υπάρχει ταξικό εργατικό κίνημα. Υπάρχει το ΠΑΜΕ. Ο λαός μας δεν είναι μόνος του, έχει στήριγμα. Κι αυτό είναι οι κομμουνιστές στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές και οι άλλοι αγωνιστές που συμπορεύονται στο πλάι μας.

Φίλες και Φίλοι, Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Την επόμενη ημέρα των εκλογών, το πραγματικό δίλημμα είναι πόσο ισχυρό θα έχει ο λαός δίπλα του το ΚΚΕ. Αν απέναντι στην επόμενη κυβέρνηση που θα πιάσει το νήμα από κει που το άφησε η προηγούμενη, για να τσακίσει και αυτή με τη σειρά της την εργατική τάξη για τα κέρδη των λίγων, θα βρίσκεται πιο ισχυρή εκείνη η δύναμη, η μόνη που θα βγάζει στην επιφάνεια τη δύναμη του λαού, θα πιέζει αποτελεσματικά, θα διεκδικεί, θα αποσπά κατακτήσεις.

Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να εγγυηθεί ότι θα καταθέσει όλες του τις δυνάμεις στην οργάνωση της λαϊκής πάλης, στην αταλάντευτη υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων.

Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να μεταφέρει τις αγωνίες και τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων μέσα στη Βουλή, να παλέψει γι’ αυτά, να μην υποχωρήσει στη λογική των μειωμένων απαιτήσεων.

Το ΚΚΕ θα είναι, όπως και ήταν απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση.

Την τελευταία τετραετία κατέθεσε δεκάδες τροπολογίες και προτάσεις νόμου, τις οποίες απέρριπταν χέρι-χέρι ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και ΚΙΝΑΛ την ώρα που ψήφιζαν το ένα μετά το άλλο τα δωράκια στους καπιταλιστές και το 3ο μνημόνιο.

Θέλω να θυμίσω ότι στο διάστημα διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε συνολικά έξι προτάσεις Νόμου και δεκάδες τροπολογίες για την πραγματική ανακούφιση των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολουμένων, των αγροτών, των νέων, των γυναικών, των συνταξιούχων, για την αναπλήρωση των απωλειών που είχαν αυτά τα χρόνια, για την επίλυση κρίσιμων λαϊκών προβλημάτων. Όλα αυτά τα οποία  αποτελούν βασικές λαϊκές ανάγκες και δικαιώματα, σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και στοιχειώδους ανακούφισης, απορρίφθηκαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία, από τη δήθεν “προοδευτική”, “αριστερή” κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ έκαναν πως δεν τα άκουσαν.

Από την άλλη, οι προτάσεις νόμου της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, είχαν στο επίκεντρο τους, είτε την υλοποίηση αντεργατικών μέτρων και μέτρων στήριξης του κεφαλαίου, είτε το ξεγέλασμα του λαού, μέσα από τη γνωστή τακτική “σου αφαιρώ 10 και σου επιστρέφω 1”.

Να λοιπόν γιατί ο λαός μας πρέπει να δώσει δύναμη στο ΚΚΕ για να βαδίσει πιο αποφασιστικά στο δρόμο της διεκδίκησης, μέσα και έξω από τη Βουλή. Έτσι ώστε, απέναντι στη νέα επόμενη κυβέρνηση, να υπάρχει μια πραγματική δύναμη πίεσης, αντίστασης, οργάνωσης του αγώνα.

Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με τη δύναμη του εργατικού – λαϊκού κινήματος, την Κοινωνική Συμμαχία.

Θα διεκδικήσουμε πραγματική ανακούφιση των εργαζομένων με επίλυση κρίσιμων λαϊκών προβλημάτων, για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δομές της δημόσιας Υγείας, της Παιδείας, στους οργανισμούς Τοπικής Διοίκησης, γενικά στις κοινωνικές υπηρεσίες και οργανισμούς. Την κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν τις απολύσεις, καταργούν την κυριακάτικη αργία, απελευθερώνουν το ωράριο, για Δημόσια καθολική υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος & επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Συνταξιοδότηση στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. Πάγωμα των χρεών για όλο το διάστημα της ανεργίας όπως επίσης και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Απαγόρευση πλειστηριασμού κύριας κατοικίας για χρέη έως 200.000 ευρώ, για επανένταξη των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων στο αφορολόγητο όριο, όπως ισχύει για μισθωτούς και αγρότες, κατάργηση των χαρατσιών, όπως το τέλος επιτηδεύματος. Διαγραφή τόκων και προστίμων καθώς και του 30% των υπολοίπων χρεών τους σε εφορία – τράπεζες – δήμους.

Μιας και  η Αλεξάνδρεια στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα και την αγροτική παραγωγή, δηλώνουμε ότι το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις θα συνεχίσει να προβάλλει και να υπερασπίζεται τα δίκαια αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών που παλεύουν για την επιβίωσή τους. Απαιτούμε να σταματήσει η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής τους δράσης και των αγώνων. Να καταργηθούν άμεσα τα «αγροτοδικεία».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, φίλες και φίλοι, δεν έκαναν μόνο το αυτονόητο, δηλαδή, να καταψηφίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των αντεργατικών νόμων και να ψηφίζουν ό,τι θετικό υποχρέωνε, την κυβέρνηση, το κίνημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων να φέρει στη Βουλή, αλλά ήταν και το μόνο Κόμμα που κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις, σχέδια νόμου και τροπολογίες που προστατεύουν και διευρύνουν τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα.

Το ΚΚΕ έφερε στη Βουλή το σχέδιο νόμου που κατέθεσαν 530 εργατικά συνδικάτα για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών ΣΣΕ, για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων.

Το ΚΚΕ έφερε στη Βουλή πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, που αίρει τα εμπόδια μονιμοποίησης των συμβασιούχων στο δημόσιο.

Το ΚΚΕ έφερε πολλές φορές σχέδια νόμου και τροπολογίες για τους ανέργους και τις οικογένειές τους, διεκδικώντας άμεσα μέτρα προστασίας για την προστασία των σπιτιών και των καταθέσεων των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών, ειδικά για το πάγωμα και το κούρεμα των χρεών που έχουν “κοκκινίσει”, για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των φόρων και των χαρατσιών που τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα, με ταυτόχρονο ανέβασμα του αφορολόγητου ορίου για όλες τις κατηγορίες του λαού στις 12.000, για την επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του 2009, της 13ης και 14ης σύνταξης και άλλα πολλά.

Όλα αυτά φυσικά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν τα έβαζε καθόλου για συζήτηση. Ακόμα και όταν κάποια έφτασαν σε πρώτη συζήτηση σε Επιτροπές, όλοι μαζί – και η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ – με πρόσχημα το δημοσιονομικό κόστος, τα απέρριπταν. Αποδείχτηκε ότι τα κόμματα της πλουτοκρατίας δεν αλλάζουν. Αυτοί όλοι, είτε από θέση κυβέρνησης, είτε από θέση αντιπολίτευσης, πολιτεύονται με γνώμονα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Η πορεία της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις 7 Ιούλη, είναι προδιαγεγραμμένη, αφού δεσμεύεται από τις υποχρεώσεις για σκληρή αντιλαϊκή πολιτική που φέρνει ακόμα πιο μεγάλα “ματωμένα” πλεονάσματα, μεγαλύτερη ελαστικοποίηση της εργασίας, δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας, πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, “σιωπή νεκροταφείου” στους χώρους δουλειάς, νέα προνόμια στο κεφάλαιο, όπως είναι οι δεκάδες φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές, το μεγάλο κεφάλαιο, όλα όσα μαζί ψήφισαν αυτά τα κόμματα.

Φίλες και Φίλοι, Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Μόνο το ΚΚΕ και ένα ισχυρό εργατικό κίνημα μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε όλα αυτά. Με αισιοδοξία, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα, αν έχουμε δίπλα μια συνεπή, μαχητική και ασυμβίβαστη δύναμη στη Βουλή και στο λαϊκό κίνημα.

Έχουμε επίγνωση των ευθυνών μας, να συμβάλουμε πιο αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση, στη μαχητικότητα και μαζικότητα του εργατικού – λαϊκού κινήματος, στην οργάνωση της καθημερινής πάλης του λαού, στη δημιουργία μιας μεγάλης Κοινωνικής Συμμαχίας, χωρίς να υπολογίζουμε κόπους και θυσίες, για να εμποδιστούν νέα μέτρα. Δεν υπήρξε αγώνας σε όλους τους κλάδους, είτε από θέση πλειοψηφίας, είτε από θέση μειοψηφίας στα συνδικάτα, όπου οι κομμουνιστές να μην έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, επιδιώκοντας συνεχώς να μεγαλώνει η συμμετοχή τους, να δυναμώνουν τα συνδικάτα με νέες δυνάμεις, ειδικά με νέους σε ηλικία εργαζόμενους, με γυναίκες, με μετανάστες, φροντίζοντας να διευρύνονται οι μαζικές διαδικασίες και η δημοκρατική λειτουργία των συνδικάτων, με Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, συσκέψεις.

Κόντρα στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης, επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που πολλοί από αυτούς σήμερα βρίσκονται στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, ζητώντας και αυτοί συγχωροχάρτι για τα καμώματά τους στο εργατικό κίνημα, δηλαδή, για την προσπάθειά τους να στοιχίσουν τους εργαζόμενους με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, με κάθε τρόπο, ακόμα και με νοθείες και με τους ίδιους τους εργοδότες μέσα στα σωματεία, όπως αποδείχτηκε και με τα γεγονότα μπροστά στο συνέδριο της ΓΣΕΕ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Χωρίς αυτή την προσπάθεια και αυτόν τον προσανατολισμό, όλη η αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, θα είχε περάσει “άβρεχτη”. Θα είχαν περάσει ακόμα πιο πλατιά και ακόμα πιο βαθιά, όλα τα αντιδραστικά και συντηρητικά επιχειρήματα που αθωώνουν την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Θα ήταν πιο δύσκολο να αποκαλυφτούν όλα τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δήθεν η πολιτική του προστάτεψε τους αδύναμους, τους πολλούς, τους εργαζόμενους. Όμως, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Γιατί, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με νόμο, το Γενάρη του 2018 χτύπησε και άλλο το δικαίωμα στην απεργία, υλοποιώντας ένα διαχρονικό πόθο των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε το νόμο της κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ του 2011 για να διευρύνει σε 32 τις εργάσιμες Κυριακές, από 8 που ήταν πριν. Αξιοποίησε επίσης τους αντιλαϊκούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, που διευρύνουν το εργάσιμο χρόνο, τους εμπλούτισε και επικύρωσε συμβάσεις, όπως του Τουρισμού και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που εφαρμόζουν το 7ήμερο και το 9ήμερο συνεχούς εργασίας, το 11ήμερο για τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Οι μισθοί παραμένουν εξαιρετικά χαμηλοί, στα τέλη του 2018 το 43% των εργαζομένων αμείβονταν με κάτω από 700 ευρώ μεικτά. Με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, το Νοέμβρη του 2018, ο μέσος μισθός για τους εργαζόμενους στη μερική απασχόληση ανέρχεται στο εξευτελιστικό ποσό των 384,22 ευρώ μεικτά. Από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι το Νοέμβρη του 2018, υπάρχει μείωση στο μέσο μισθό και στο μέσο μεροκάματο πάνω από 10%.

Οι άνεργοι παραμένουν σταθερά στο 1.000.000 ανακυκλούμενοι στη μερική απασχόληση, στην εποχιακή εργασία και σε 8μηνα προγράμματα. Πάνω από 200.000 εργαζόμενοι και ειδικά νέοι επιστήμονες μετανάστευσαν σε άλλες χώρες εκτός της Ελλάδας. Οι απλήρωτοι παραμένουν εκατοντάδες χιλιάδες στους χώρους δουλειάς παράδειγμα της περιοχής η ΑΛΜΗ. Πάνω από 1.000.000 εργαζόμενοι και φτωχά λαϊκά στρώματα έχουν υποστεί αναγκαστικές κατασχέσεις στους μισθούς και τις καταθέσεις τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, έχει το θράσος να επιχαίρει ότι επί των ημερών του, προστατεύτηκαν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς. Όμως και πάλι, τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας είναι αποκαλυπτικά. Το 2017 ήταν έτος “ρεκόρ” ως προς την αύξηση των εργατικών “ατυχημάτων”, τη μερική και εκ περιτροπής απασχόληση, την εργασία ανηλίκων, ενώ μειώθηκαν και άλλο οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην εργασία. Το 55% των νέων συμβάσεων που υπογράφτηκαν ήταν μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, ενώ και οι υπόλοιπες στην πλειοψηφία τους δεν είναι σταθερής και μόνιμης δουλειάς. Καταγράφηκαν 7.357 εργατικά “ατυχήματα”, ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2000. Καταγράφηκαν 76 θανατηφόρα εργατικά “ατυχήματα”, ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2011. Θεωρήθηκαν 7.647 βιβλιάρια ανηλίκων (άνω των 15 ετών), έναντι 562 θεωρήσεων το 2012. Οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (ΥΑΕ), έφτασε τους 21.423, ήταν οι λιγότεροι από το 2001.

Φίλες και Φίλοι, Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Δεν είναι μονόδρομος η καπιταλιστική ανάπτυξη με την ένταση της εκμετάλλευσης, με εναλλακτικές στη διαχείριση της φτώχειας και της ανεργίας. Υπάρχει ο δρόμος της αντίστασης, της αντεπίθεσης, του αγώνα, για να έρθει ο λαός στην εξουσία, για να γίνει οργανωτής και κυρίαρχος του πλούτου που παράγει.

Το πολιτικό πρόβλημα της χώρας μπορεί να λυθεί με την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, με την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και τον κεντρικό σχεδιασμό, με την εργατική – λαϊκή συμμετοχή στα όργανα διεύθυνσης και εξουσίας, την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, όπως είναι η ΕΕ και ΝΑΤΟ. Και αυτό το σχέδιο του ΚΚΕ συμφέρει το λαό, γιατί μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του.

Μιας κι αναφέρθηκα στους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ, να σημειώσω πως η αντιμετώπιση της Τούρκικης προκλητικότητας και επιθετικότητας στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στην Αν. Μεσόγειο, δεν γίνεται με συμμετοχή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς τους, ούτε με τη μοιρασιά της ενεργειακής πίτας μέσα σ’ αυτούς τους οξυμμένους ανταγωνισμούς, τις αντιθέσεις μεγάλων ισχυρών καπιταλιστικών δυνάμεων, όπως είναι οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ρωσία και οι άλλες δυνάμεις που συγκρούονται σε αυτή την περιοχή.

Πολλοί, από τον κόσμο που μας ακούει, συχνά μας λένε πως εσείς του ΚΚΕ έχετε ξύλινη γλώσσα και δε θέλετε να γίνετε πρώτο κόμμα, ούτε να κυβερνήσετε. Σας απαντώ είναι δυνατόν η αλήθεια να έχει φτιαχτεί από ξύλο;;; Το ΚΚΕ θέλει να γίνει πρώτο κόμμα και σας το λέμε ξεκάθαρα πως θα είμαστε η ψυχή της λαϊκής διακυβέρνησης και θα παλεύουμε μέσα κι έξω από τη Βουλή για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και όχι των λίγων, γιατί τα εκφράζουμε στην πράξη, τα συμφέροντα αυτά, ανεξάρτητα από το ποσοστό που παίρνουμε. Υπάρχει επεξεργασμένο σχέδιο για το σήμερα και το αύριο, από τη στιγμή που θα αποφασίσει ο λαός να μας δώσει τη δύναμη και που σημαίνει ότι θα πάρει ο ίδιος την εξουσία στα χέρια του, κι αυτό γιατί η Ελλάδα έχει έμπειρο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες στον αγροτικό, αλλά και βιομηχανικό τομέα, που μπορούν να εξασφαλίσουν τη λαϊκή ευημερία, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Ψήφο λοιπόν στο ΚΚΕ, ώστε να δυναμώσει η λαϊκή αντίσταση, να μπει φρένο, να μπει το λαϊκό κίνημα σε φάση αντεπίθεσης, με τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής – λαϊκής οικογένειας στο προσκήνιο, διότι εκεί βρίσκεται η ελπίδα, η προοπτική για την κοινωνική ευημερία. Αυτό θα μετρηθεί και στις εκλογές!

Η ψήφος στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, είναι η ψήφος που μετράει».


ΠΗΓΗ: emvolos.gr

Έχει διαβαστεί 70 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 12 °C
Άνεμος Β 2-4 μποφόρ

Πέμπτη, 28 Μαϊου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 10 ως 21 °C
Άνεμος Β 2 μποφόρ

Παρασκευή, 29 Μαϊου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 10 ως 21 °C
Άνεμος Α 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 103 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά