Τετάρτη, 20 Ιαν, 2021

 • Αρνητική η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας για το Αιολικό Πάρκο στο Βέρμιο!
 • Η κυβέρνηση συνεχίζει να ενισχύει τα μέσα καταστολής
 • Οι αεροπορικοί όμιλοι στηρίζουν την πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού
 • Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας αποχαιρετά τον Παύλο Πετρομελίδη
 • ΤΟ ΚΙΝΑΛ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ XAMO ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΠΕΤΡΟΜΕΛΙΔΗ
 • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 19/1
Αρνητική η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας για το Αιολικό Πάρκο στο Βέρμιο!1 Η κυβέρνηση συνεχίζει να ενισχύει τα μέσα καταστολής2 Οι αεροπορικοί όμιλοι στηρίζουν την πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού3 Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας αποχαιρετά τον Παύλο Πετρομελίδη4 ΤΟ ΚΙΝΑΛ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ XAMO ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΠΕΤΡΟΜΕΛΙΔΗ 5 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 19/16

Το Σχόλιο της Ημέρας

Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο!

Με τα πανεπιστήμια κλειστά εδώ και ένα χρόνο, η κυβέρνηση προωθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που αλλάζει για μια ακόμα φορά τον τρόπο πρόσβασης στα πανεπιστήμια, ενισχύει τους «κόφτες» για τη διαγραφή φοιτητών και εντείνει την καταστολή, με τη συγκρότηση πανεπιστημιακής αστυνομίας, στο όνομα τάχα της «πάταξης της ανομίας» στα ΑΕΙ. ... Περισσότερα

Αποκλειστική συνέντευξη με τον επικεφαλής της ΛΑΣ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας Σωτήρη Αβραμόπουλο

από Η Άλλη Άποψη
Αποκλειστική συνέντευξη με τον επικεφαλής της ΛΑΣ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας Σωτήρη Αβραμόπουλο

1. Τελικά πώς η ΠΚΜ από «covid free» περιοχή μετατράπηκε σε «κόκκινη ζώνη»; Φταίνε οι πολίτες ή κάτι άλλο;

Ακριβής απάντηση στο ερώτημα σας δεν υπάρχει, λόγω απουσίας (με ευθύνη της κυβέρνησης) συστηματικών και αναλυτικών στοιχείων, σχετικά με τον ακριβή αριθμό των θετικών κρουσμάτων στην περιοχή, τα χαρακτηριστικά αυτών των κρουσμάτων και τα δεδομένα σχετικά με την ιχνηλάτηση τους.

Είναι αλήθεια βέβαια ότι η εξάπλωση της πανδημίας βρισκόταν σε ύφεση στις αρχές του καλοκαιριού. Η έκλυση του 2ου επιδημικού κύματος σχετίζεται οπωσδήποτε με το άνοιγμα του τουρισμού, το οποίο πραγματοποιήθηκε με τα πρωτόκολλα – «λάστιχο» των touroperators και των μεγάλων επιχειρήσεων στις Μεταφορές.

Αντίστοιχα σχετίζεται με την κατάσταση στα εργοστάσια, ιδιαίτερα της μεταποίησης και συσκευασίας τροφίμων, αλλά και σε άλλους μεγάλους χώρους δουλειάς, σε αρκετούς εκ των οποίων παρατηρείται έλλειψη μέτρων προστασίας, ενώ και τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται κρίνονται τουλάχιστον ανεπαρκή. Αν συνυπολογίσουμε το συνωστισμό στα ΜΜΜ ο οποίος χειροτέρεψε με την επιστροφή αδειούχων και το άνοιγμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά και την κατάσταση στα σχολεία όπου σε αρκετές τάξεις συνωστίζονταν 25 και πλέον μαθητές, καταλαβαίνουμε πώς φτάσαμε έως εδώ..

Η όποια χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων, από μια μικρή μερίδα πολιτών, ήρθε ως αποτέλεσμα και του κυβερνητικού ανορθολογισμού όπως αυτός αναδείχθηκε από τοποθετήσεις ότι δήθεν ο ιός δεν κολλάει στα γεμάτα αεροπλάνα και στις τάξεις με τους 25 μαθητές. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση επιμένει στην ατομική ευθύνη και στοχοποιεί πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι νέοι, για να κρύψει τις δικές τις εγκληματικές ευθύνες στο ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας.

 

2. Ποιες οι ευθύνες της ΠΚΜ για αυτήν την κατάσταση; Τι έκανε το τελευταίο 8μηνο;

Την πρώτη και κύρια ευθύνη την έχει βεβαίως η κυβέρνηση. Η Διοίκηση της ΠΚΜ έχει τις δικές της μεγάλες ευθύνες αφού δεν υιοθέτησε τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας και την πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα, δεν διεκδίκησε την ενίσχυση των υπηρεσιών της και την αξιοποίηση τους  για την ένταση των ελέγχων σε γηροκομεία, ιδιωτικές δομές πρόνοιας και μεγάλους χώρους εργασίας, ενώ συνέβαλε στη στρεβλή εικόνα ότι ο τουρισμός ανοίγει χωρίς προβλήματα. Ταυτόχρονα, τη στιγμή που δεν διασφάλισε, παρά τις εξαγγελίες της, επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ  ανίχνευσης του κορωνοϊού, μέσω του ΕΟΔΥ, για όλους τους εργαζόμενους της ΠΚΜ, προχώρησε στην ανάθεση σε ιδιωτικό εργαστήριο τη διενέργεια μόνο 600 τεστ και για όσους θα ήθελαν.

Τα όσα προπαγανδίζει η Διοίκηση της ΠΚΜ ως συμβολή της στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι είτε αυτονόητα, είτε αναποτελεσματικά (τμήμα του υγειονομικού υλικού που παραδόθηκε δεν είχε πιστοποίηση) και σε κάθε περίπτωση ελάχιστα μπροστά στις μεγάλες ανάγκες. Ειδικότερα όσοι πόροι κατευθύνονται μέσω ΕΣΠΑ– ΠΕΠ προς την ενίσχυση δομών υγείας, αφενός μεν αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών, αφετέρου συμπληρώνουν την τραγική υποχρηματοδότηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, η οποία είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής, που εφαρμόζουν οι διαδοχικές κυβερνήσεις, με τη σφραγίδα της ΕΕ, στην οποία συμφωνεί και η Περιφερειακή Αρχή.

 

3. Ποιες οι προτάσεις για το ζήτημα στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και γιατί δεν εισακούστηκαν;

Ένα πρώτο ζήτημα είναι ότι για το θέμα της πανδημίας πραγματοποιήθηκε μόνο μια συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο την περίοδο του πρώτου lockdown και αυτή μετά από πίεση και δική μας. Εκεί, ως «Λαϊκή Συσπείρωση» αναπτύξαμε ολοκληρωμένα τις προτάσεις μας που συνοπτικά αφορούσαν τη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των υγειονομικών, την ενίσχυση των υπηρεσιών της ΠΚΜ και την ένταση των ελέγχων από αυτές, στα γηροκομεία και στους μεγάλους χώρους δουλειάς, ζητήσαμε εξηγήσεις για  τμήμα του υγειονομικού υλικού που είχε προμηθευτεί και διένειμε η Περιφερειακή Αρχή χωρίς την κατάλληλη πιστοποίηση.

Επανήλθαμε με επερωτήσεις και παρεμβάσεις για κρίσιμα ζητήματα όπως η κατάσταση στα γηροκομεία, ζητήσαμε ολοκληρωμένα στοιχεία για τα πορίσματα των ελέγχων, και αναδείξαμε την υποστελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών της ΠΚΜ που έχουν αρμοδιότητες σε σχέση με τα ζητήματα της δημόσιας υγείας.

Η Διοίκηση επιλέγει να διαφημίζει ορισμένες παρεμβάσεις της παρά να συζητά ολοκληρωμένα και να δρα ουσιαστικά και αποτελεσματικά πάνω στο ζήτημα. Λογικό, αφού σε γενικές γραμμές συμφωνεί πολιτικά με την κυβερνητική γραμμή της ανάδειξης της ατομικής ευθύνης, την πολική της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης τόσο του δημόσιους συστήματος Υγείας όσων και των υπηρεσιών της ΠΚΜ. Υιοθετεί την επικίνδυνη λογική του «εφικτού» όσον αφορά την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, ενώ υπερθεματίζει στη στήριξη με όλους τους τρόπους, κονδύλια, φοροαπαλλαγές κλπ των μεγάλων επιχειρήσεων.

 

4. Θα θέλαμε ένα γενικότερο σχόλιο για τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου εν μέσω πανδημίας.

Παρ’ όλο που ήδη βρισκόμαστε στην δίνη του 2ου σφοδρού κύματος της πανδημίας, με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για την περιφέρεια μας, το Περιφερειακό Συμβούλιο παραμένει «θεατής» με ευθύνη της ίδιας της Διοίκησης.

Από τέλη Σεπτέμβρη, παρά τις εκκλήσεις και τις καταγγελίες μας, το Περιφερειακό Συμβούλιο  δεν έχει συνεδριάσει ακόμα, με αποκλειστικό θέμα την πανδημία και την λήψη μέτρων, ενώ η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται στο «κόκκινο». Ταυτόχρονα όλη την προηγούμενη περίοδο με Ερωτήσεις και Επερωτήσεις προς το την Διοίκηση της ΠΚΜ ζητούσαμε ένταση των ελέγχων, στήριξη των αρμοδίων υπηρεσιών της ΠΚΜ και πλήρη ενημέρωση

Σήμερα το ελάχιστο που μπορεί να γίνει, πέρα από μια ενημέρωση που οφείλει να κάνει ο Περιφερειάρχης για την εξέλιξη της πανδημίας, είναι να τοποθετηθούμε συγκεκριμένα, και να υιοθετήσουμε σαν Περιφερειακό Συμβούλιο αιτήματα και σχέδιο δράσης για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού της περιοχής μας.

 

5. Τι γίνεται τελικά με την παράταξη της «Χ.Α»;

Είναι γνωστή η τοποθέτηση μας ότι δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να συναποφασίζουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο με αυτούς που εκλέχθηκαν με τη στήριξη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης «Χ.Α». Ευθύνη της Διοίκηση της ΠΚΜ είναι, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πιέσει με όλους τους τρόπους το αρμόδιο Υπουργείο και την Κυβέρνηση για την άμεση λήψη νομοθετικών πρωτοβουλιών.

Σε αυτή τη βάση κατά τη γνώμη μας χρειάζεται:

1.Να σταματήσει κάθε πρόσκληση προς τους τρεις εκλεγμένους της «Ελληνικής Αυγής για την Κεντρική Μακεδονία» (παρακλάδι της Χρυσής Αυγής στην Περιφέρεια), και κάθε αναπληρωματικού μέλους αυτού του συνδυασμού, τόσο για το Περιφερειακό Συμβούλιο, όσο και για τις Επιτροπές της ΠΚΜ.

2.Να σταματήσει τώρα κάθε παροχή γραφείων και άλλων διευκολύνσεων προς αυτούς.

3. Να στηριχτούν αυτές οι κινήσεις με αντίστοιχες πολιτικές αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου  που θα απευθυνθούν προς το Υπουργείο και την Κυβέρνηση

 

6. Θα θέλαμε επιγραμματικά να αναφέρεται ζητήματα που  αναδείξατε στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που έχει άλλωστε περιορισμένη θεματολογία, στις Επιτροπές, αλλά και έξω προς την κοινωνία, μας απασχόλησαν και αναδείξαμε όλα τα μεγάλα ζητήματα: της πανδημίας, εργαζόμενων-ΕΒΕ-αγροτών, του ανοίγματος του τουρισμού με τα πρωτόκολλα -λάστιχο, τηςπροστασίας του περιβάλλοντος (καύση απορριμμάτων, βιομηχανική ρύπανση, ΜΕΑ Δυτικού Τομέα κλπ), την απουσία έργων πολιτικής προστασίας και τις ελλείψεις σε υποδομές, τα ζητήματα της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης που αφήνουν το αποτύπωμα τους σχεδόν σε όλα τα θέματα που συζητούνται. Όλα τα παραπάνω αγγίζουν φυσικά και την Π.Ε Ημαθίας. Στο πλαίσιο αυτό, καταθέσαμε πλειάδα Επερωτήσεων, ελέγχοντας την Διοίκηση, πολλές εκ των οποίων παραμένουν αναπάντητες…

Σταχυολογώντας ορισμένες, θα σημειώναμε  τις παρακάτω, για:

την αποκατάσταση της λειτουργικότητάς του αρδευτικού δικτύου του ΓΟΕΒ Πεδιάδων Θεσσαλονίκης – Λαγκαδά

την αντιπλημμυρική θωράκιση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

την νόσο από τον ιό του Δυτικού Νείλου

τις επιπτώσεις του καταρροϊκού πυρετού στην κτηνοτροφία.

το σοβαρό πρόβλημα δυσοσμίας σε περιοχές της πόλης της  Κατερίνης

την Μόλυνση της «Τάφρου 66»

Ειδικότερα δε την περίοδο της πανδημίας:

για την λειτουργία μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων

για την Διασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας   των λαϊκών αγορών για την προστασία της υγείας παραγωγών και πωλητών και καταναλωτών

 (Δημοσιεύτηκε στην έντυπη "Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ")

Έχει διαβαστεί 230 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική συννεφιά
Μερική συννεφιά
Θερμοκρασία -2 °C
Άνεμος Ν 2-3 μποφόρ

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 1 ως 8 °C
Άνεμος ΔΝΔ 1-2 μποφόρ

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 5 ως 10 °C
Άνεμος ΝΝΔ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 837 επισκέπτες και 0 μέλη.