Παρασκευή, 19 Απρ, 2019

  • Περιοδεία στην Μελίκη πραγματοποίησε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αλεξάνδρειας Κώστας Ναλμπάντης
  • Το Εργοστάσιο Ζαχάρεως στο Πλατύ Ημαθίας θα λειτουργήσει και φέτος
  • Η ΕΛΕΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΜΠΑΤΣΑΡΑ
  • Τα “Παιδιά της Άνοιξης” και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας επισκέφτηκε κλιμάκιο της ομάδας γυναικών της “Ώρας Ευθύνης”
  •  Οι θέσεις του συνδυασμού «Προτεραιότητα στον Πολίτη» για κοινωνική πολιτική και αλληλεγγύη
  •  «Ίδιες ευκαιρίες και δικαιώματα σε κάθε γωνιά του δήμου»: Το μήνυμα του κ. Βοργιαζίδη από τους Γεωργιανούς, τη Ράχη και τον Τριπόταμο
Περιοδεία στην Μελίκη πραγματοποίησε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αλεξάνδρειας Κώστας Ναλμπάντης1 Το Εργοστάσιο Ζαχάρεως στο Πλατύ Ημαθίας θα λειτουργήσει και φέτος2 Η ΕΛΕΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΜΠΑΤΣΑΡΑ3 Τα “Παιδιά της Άνοιξης” και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας επισκέφτηκε κλιμάκιο της ομάδας γυναικών της “Ώρας Ευθύνης”4  Οι θέσεις του συνδυασμού «Προτεραιότητα στον Πολίτη» για κοινωνική πολιτική και αλληλεγγύη5  «Ίδιες ευκαιρίες και δικαιώματα σε κάθε γωνιά του δήμου»: Το μήνυμα του κ. Βοργιαζίδη από τους Γεωργιανούς, τη Ράχη και τον Τριπόταμο6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

print
email
από Η Άλλη Άποψη
ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

Απάντηση στον κ.Φουντούλη

Πρώτα απ΄όλα καλό θα ήταν καλό να είναι ξεκάθαρο σε όλους το εξής: Με βάση την συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να αναφέρεται ως brand name ενός προϊόντος η χώρα προέλευσης, εν προκειμένω δηλαδή η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» και όχι ο όρος « Μακεδονία». 

Ως προς τις ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, το οποίο η γειτονική χώρα δεσμεύεται να ακολουθεί καλύπτει όλα τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, τα αμπελοοινικά προϊόντα και τα αλκοολούχα ποτά ενώ σε ότι αφορά τους οίνους υπάρχει και το Πρωτόκολλο 3 της Συμφωνίας Σύνδεσης με το οποίο η γείτονα δεσμεύεται ως προς το κοινοτικό κεκτημένο. 

Η χώρα μας έχει προστατεύσει μέσω του ενωσιακού δικαίου (Καν. 110/2008 για τα αλκοολούχα ποτά  και 1308/2013 για την Κοινή Οργάνωση των Γεωργικών Αγορών)  τρείς γεωγραφικές ενδείξεις. Το «Τσίπουρο Μακεδονίας», το «Ούζο Μακεδονίας» και την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη «Μακεδονία» για τους οίνους ή αλλιώς τον «Μακεδονικό Τοπικό Οίνο».

Σε ότι αφορά στα δύο πρώτα προϊόντα και με δεδομένο ότι προστατεύονται και οι ενδείξεις «Τσίπουρο» και «Ούζο» χωριστά (δηλαδή ως αυτόνομες Γεωγραφικές Ενδείξεις) για το σύνολο της χώρας, είναι εύκολα αντιληπτό ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία δυνατότητα αντιγραφής και αιτήματος προστασίας τέτοιων ΓΕ (Γεωγραφικών Ενδείξεων) από πλευράς της Γείτονος χώρας.

Σε ότι αφορά στον Μακεδονικό Τοπικό οίνο (ΠΓΕ Μακεδονία) το ζήτημα έχει δύο πτυχές.

1.Η πρώτη αφορά στο πως η γείτονα χώρα θα αναγράφει στις ετικέτες της, την χώρα προέλευσης του προϊόντος. Είναι αλήθεια ότι στο παρελθόν είχε επιχειρηθεί η εξαγωγή οίνων από την πΓΔΜ ως «Μακεδονικός» στην αγορά χώρας μας και η ενδιάμεση συμφωνία μας έδωσαν τα νομικά εργαλεία να απαντήσουμε και να διεκδικήσουμε την απόσυρση αυτών των οίνων.

2.Η Συμφωνία μας παρέχει ισχυρότερα νομικά επιχειρήματα για να αντιμετωπίσουμε παρόμοια φαινόμενα που θα εμφανιστούν στο μέλλον δεδομένου ότι η ονομασία της χώρας για όλους θα είναι «Βόρεια Μακεδονία» και έτσι ακριβώς θα πρέπει να αναφέρεται στην ετικέτα όλων των προϊόντων της, ως χώρα προέλευσης. 

Επομένως καμία επιχείρηση δεν μπορεί να πάρει την ίδια πιστοποίηση όχι μόνο σε άλλη χώρα αλλά ούτε στην ίδια χώρα.

Πράγματι στο Αλικάντε της Ισπανίας είναι η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την κατοχύρωση ΕΜΠΟΡΙΚΟΎ ΣΗΜΑΤΟΣ,  και στη Γενεύη είναι η έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού προστασίας πνευματικής ιδιοκτησία όπου γίνεται η κατοχύρωση εμπορικών σημάτων ,γεωγραφικής ένδειξης  ( π.χ. μπορεί κάποιος παραγωγός να αναγνωρίσει τα ακτινίδια του ως πατέντα) και δεσμεύονται μόνο οι χώρες οι οποίες είναι μέλη του συγκεκριμένου οργανισμού. Αυτό ουδεμία σχέση έχει με την συμφωνία των Πρεσπών και την ονομασία « Μακεδονία».

Ακόμη ο φόρος που επιβλήθηκε στο κρασί, ο οποίος ήταν μια μνημονιακή δέσμευση, ήταν άδικος. Η κυβέρνηση μας αποκατέστησε πάραυτα αυτήν την αδικία και με την έξοδο από τα μνημόνια τον κατάργησε. Μπορεί κάποιος αν θέλει να ασκήσει « μικροπολιτική» και να το αναφέρει ΟΜΩΣ αδιαμφισβήτητα αυτό θα το κάνει διότι έχει  ένδεια επιχειρημάτων έναντι αυτής της κυβέρνησης, η οποία ενσκήπτει στα προβλήματα και τελικά δίνει λύσεις.  Και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να αναφέρει ως επιχείρημα την διαφορά στην τιμή, διότι πολύ καλά γνωρίζει ο κ. Φουντούλης πως αυτό οφείλεται στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς  και μόνο.

 

                                                                         ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

                                                                   Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

 

Έχει διαβαστεί 52 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

ΣΠΟΤ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 12 °C
Άνεμος ΒΑ 3-5 μποφόρ

Σάββατο, 20 Απριλίου

Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία 6 ως 16 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2 μποφόρ

Κυριακή, 21 Απριλίου

Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία 7 ως 17 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 120 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά