Τρίτη, 24 Νοέ, 2020

 • Φρόσω Καρασαρλίδου: «Η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις βαθιές και αρνητικές συνέπειες που θα υπάρξουν για το σύνολο της κοινωνίας από την πανδημία του κορονοϊού».
 • Δήλωση Δημάρχου Νάουσας για τη σημερινή ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων φορέων της Ημαθίας στη Βέροια, με επικεφαλής τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη
 • Το ΔΣ της ΕΝΙΘ (ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ) καταδικάζει την προκλητική απόφαση κυβέρνησης και διοικητών για απόσπαση προσωπικού από δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικές κλινικές
 • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τη μείωση των δαπανών στην Υγεία
 • Στα 2.135 τα κρούσματα, 101 νέοι θάνατοι, 562 διασωληνωμένοι
 • ΘΕΣΗ ΔΩΔΕΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ... (Ένα βίντεο θυμίζει.. Αφορά βίντεο που κοινοποίησε 24 Νοεμβρίου 2020 το verianet. gr)
Φρόσω Καρασαρλίδου: «Η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις βαθιές και αρνητικές συνέπειες που θα υπάρξουν για το σύνολο της κοινωνίας από την πανδημία του κορονοϊού».1 Δήλωση Δημάρχου Νάουσας για τη σημερινή ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων φορέων της Ημαθίας στη Βέροια, με επικεφαλής τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη2 Το ΔΣ της ΕΝΙΘ (ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ) καταδικάζει την προκλητική απόφαση κυβέρνησης και διοικητών για απόσπαση προσωπικού από δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικές κλινικές3 ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τη μείωση των δαπανών στην Υγεία4 Στα 2.135 τα κρούσματα, 101 νέοι θάνατοι, 562 διασωληνωμένοι5 ΘΕΣΗ ΔΩΔΕΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ... (Ένα βίντεο θυμίζει.. Αφορά βίντεο που κοινοποίησε 24 Νοεμβρίου 2020 το verianet. gr)6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Εγκληματικός προϋπολογισμός

Το «κερασάκι στην τούρτα» της σφοδρής επίθεσης κυβέρνησης - κεφαλαίου στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα βάζει ο κρατικός προϋπολογισμός, που από σήμερα μπαίνει για συζήτηση στη Βουλή, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι η κυβέρνηση παίζει στα ζάρια την υγεία και τη ζωή του λαού. Τη στιγμή που καθημερινά αναδεικνύεται με τον πιο ... Περισσότερα

Η ακτινογραφία των δηλώσεων εισοδήματος στην Ημαθία: Απώλεια εισοδήματος 30% τα τελευταία 8 χρόνια

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Η ακτινογραφία των δηλώσεων εισοδήματος στην Ημαθία: Απώλεια εισοδήματος 30% τα τελευταία 8 χρόνια

Το φορολογικό σύστημα   αποτελεί ένα  ταξικό εργαλείο  στα χέρια του κράτους. Μέσα από αυτό συλλέγει τους φόρους  και στην συνέχεια  μέσω των  κρατικών  δαπανών υλοποιεί   τις  όποιες πολιτικές του.  Είναι  ένας  μηχανισμός  αναδιανομής  εισοδήματος, αφού  από  κάποιους παίρνει ( φόροι)  και σε κάποιους  δίνει (κρατικές δαπάνες)  Η  Α.Α.Δ.Ε   δημοσιεύει  κάποια  στατιστικά , όπως αυτά προκύπτουν  από τις ετήσιες  φορολογικές   δηλώσεις.  Από αυτά θα  προσπαθήσουμε  να βγάλουμε μερικά συμπεράσματα  για τον νόμο  Ημαθίας, τον τόπο μας.

Ένα πρώτο  στοιχείο  είναι ο αριθμός των φορολογούμενων . Για την χρήση 2017  ήταν  84.340  φυσικά  πρόσωπα  ενώ  αντίστοιχα  για  την χρήση 2018  ήταν    84.743. Η διαφορά είναι  μόλις 403  και σε αυτόν τον  αριθμό σίγουρα θα περιλαμβάνονται και οι μετακλητοί αλλοδαποί εργαζόμενοι που  υποβάλουν φορολογική δήλωση, για πρώτη φορά . Σε κάθε περίπτωση,  δείχνει  ότι  ένας πολύ μικρός  αριθμός  κάτοικων του νομού μας  ¨ενηλικιώνεται’’ και μπαίνει στην  παραγωγική  διαδικασία, γεγονός που  συνδέεται  με τα ζητήματα της υπογεννητικότητας, καθώς και με ζητήματα της εσωτερικής  και εξωτερικής μετανάστευσης. Το παραπάνω  πρέπει να  μας προβληματίσει, καθώς οι νεότερες    ηλικίες  αποτελούν  ένα πολύτιμο  επιστημονικό και  παραγωγικό κεφάλαιο για τον τόπο μας.

Ο νομός μας βρίσκεται στην 21η θέση  σε σύνολο 54  νομών από πλευράς εισοδήματος.

Αντλώντας στοιχειά  από την  Α.Α.Δ.Ε. προκύπτει η παρακάτω εικόνα  για το σύνολο του νομού μας ,που αφορά τα εισοδήματα που δηλώθηκαν από τα  φυσικά πρόσωπα, ανά πηγή εισοδήματος  για την χρήση του 2018. Δεν περιλαμβάνονται τα εισοδήματα που  δηλώθηκαν  και φορολογηθήκαν στο όνομα των νομικών  προσώπων.


Η  διάφορα  (1)+ (2) του 2018  μείον  (1)+ (2) του 2017 είναι 26.503.912€ και δείχνει  την μείωση των συνολικών εισοδημάτων  ανάμεσα στα δυο έτη  Αν ήταν μόνο για  το 2018 ίσως να μην ήταν  τόσο σημαντικό, αλλά υπάρχει μια συνεχής πτώση των εισοδημάτων   από το  2010 μέχρι και σήμερα που έχει οδηγήσει σε απώλεια εισοδήματος πάνω από το 30%. Σε κάθε περίπτωση   είναι χρήματα που λείπουν από τους  φορολογουμένους, λείπουν  από την τοπική αγορά, λείπουν από την οικονομία  του νομού μας.

ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΝΑ ΠΗΓΗ

Οι  τρεις  πηγές   που παρουσιάζουν  μείωση, δηλαδή τα μερίσματα, η επιχειρηματική και η αγροτική  δραστηριότητα, υποδεικνύουν ζωντανά το πρόβλημα  στην λειτουργία και βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Ένα επιπλέον στοιχειό  που επιβεβαιώνει   το  πρόβλημα είναι ότι για την χρήση 2018 δηλώθηκαν  από  επιχειρηματική και  αγροτική  δραστηριότητα   συνολικά 58.893.519€ κέρδη, ενώ αντίστοιχα από τις ίδιες δραστηριότητες δηλώθηκαν  επίσης  ζημίες 44.944.606€. Υπάρχει  μεγάλο ποσοστό δηλαδή  ζημιογόνων επιχειρήσεων, ποσοστό που  από ότι υπολογίζεται είναι μεγαλύτερο  στην  χρήση  του 2019, ενώ  δεν τολμάμε να φανταστούμε  πως  θα κλείσει  η χρήση του  2020 που διανύουμε.

Η  αύξηση  του εισοδήματος στην κατηγορία  των  μισθωτών ,εκτιμάται πως δεν προέρχεται  από την αύξηση  των  αποδοχών , αλλά  από την αύξηση αυτών που αναζήτησαν  μισθωτή εργασία, ανάμεσα τους και μικροί επιχειρηματίες, για να μπορέσουν  να συμπληρώσουν το εισόδημα τους , ακόμη  και από την αύξηση των συνταξιούχων . Έχουμε  μια μεταφορά  από την επιχειρηματική  δραστηριότητα στην   μισθωτή εργασία. Είναι  το  φαινόμενο της προλεταριοποίησης  των μικρών επαγγελματιών, που όπως όλα δείχνουν θα ενταθεί στα επόμενα έτη. Θα αναγκαστούν  βίαια και μέσω του νέου  πτωχευτικού κώδικα  να εγκαταλείψουν  τις επιχειρήσεις τους, όπως και οι αγρότες τα χωράφια τους.


ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΦΟΡΩΝ  ΑΝΑ ΠΗΓΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ


Η  Α.Α.Δ.Ε. δεν μας δίνει στοιχειά ανά πηγή εισοδήματος,  αλλά ανά επαγγελματική ομάδα και εδώ υπάρχει μια  δυσκολία στο να κατανείμουμε τους φόρους ανά πηγή εισοδήματος.

Τα  ποσοστά  είναι επί του συνόλου των φόρων.

ΤΣΑΝΑΞΙΔΗΣ  Α.Α.  ΙΩΑΝΝΗΣ

 ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Δημοτικός Σύμβουλος Βέροια με την ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Έχει διαβαστεί 539 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική συννεφιά
Μερική συννεφιά
Θερμοκρασία 7 °C
Άνεμος ΒΒΔ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 24 Νοεμβρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 6 ως 16 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-4 μποφόρ

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 3 ως 13 °C
Άνεμος Α 0-1 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 187 επισκέπτες και 0 μέλη.