Τρίτη, 24 Νοέ, 2020

 • Το ΔΣ της ΕΝΙΘ (ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ) καταδικάζει την προκλητική απόφαση κυβέρνησης και διοικητών για απόσπαση προσωπικού από δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικές κλινικές
 • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τη μείωση των δαπανών στην Υγεία
 • Στα 2.135 τα κρούσματα, 101 νέοι θάνατοι, 562 διασωληνωμένοι
 • ΘΕΣΗ ΔΩΔΕΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ... (Ένα βίντεο θυμίζει.. Αφορά βίντεο που κοινοποίησε 24 Νοεμβρίου 2020 το verianet. gr)
 • ΒΕΡΟΙΑ: ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΕΣ . DRIVE THROUGH TESTS
 • ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Το ΔΣ της ΕΝΙΘ (ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ) καταδικάζει την προκλητική απόφαση κυβέρνησης και διοικητών για απόσπαση προσωπικού από δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικές κλινικές1 ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τη μείωση των δαπανών στην Υγεία2 Στα 2.135 τα κρούσματα, 101 νέοι θάνατοι, 562 διασωληνωμένοι3 ΘΕΣΗ ΔΩΔΕΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ... (Ένα βίντεο θυμίζει.. Αφορά βίντεο που κοινοποίησε 24 Νοεμβρίου 2020 το verianet. gr)4 ΒΕΡΟΙΑ: ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΕΣ . DRIVE THROUGH TESTS5 ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Εγκληματικός προϋπολογισμός

Το «κερασάκι στην τούρτα» της σφοδρής επίθεσης κυβέρνησης - κεφαλαίου στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα βάζει ο κρατικός προϋπολογισμός, που από σήμερα μπαίνει για συζήτηση στη Βουλή, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι η κυβέρνηση παίζει στα ζάρια την υγεία και τη ζωή του λαού. Τη στιγμή που καθημερινά αναδεικνύεται με τον πιο ... Περισσότερα

Η μέγγενη της ανταγωνιστικότητας αιτία της απαξίωσης της ΕΒΖ

από Η Άλλη Άποψη
Η μέγγενη της ανταγωνιστικότητας αιτία της απαξίωσης της ΕΒΖ

Παρέμβαση για τις εξελίξεις στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης με αφορμή τη συμφωνία εκμίσθωσης των δύο εργοστασίων της σε Πλατύ και Σέρρες, που αποτελεί τον προάγγελο της πώλησής της, κάνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

 

Η «Royal Sugar ΑΒΕΕ», σε σύμπραξη με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, συμφώνησε με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ και την Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ και αναλαμβάνει κατά αποκλειστικότητα τη διαχείριση και λειτουργία των εργοστασίων παραγωγής ζάχαρης της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας και στις Σέρρες, για 28 μήνες, έναντι 490.000 ευρώ. H συμφωνία αυτή δίνει δικαίωμα αγοράς των δύο εργοστασίων αντί συνολικά 26 εκατ. ευρώ με τη λήξη της μίσθωσης. Η συμφωνία έρχεται σε μια περίοδο που η ΕΒΖ αναμένει την απόφαση του Δικαστηρίου για υπαγωγή στο άρθρο 106 της πτωχευτικής διαδικασίας.

Με ανακοίνωσή της η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί εργαζόμενους και τευτλοπαραγωγούς να μη δείξουν καμιά εμπιστοσύνη στους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης και των επενδυτών. Αναδεικνύει ότι η αιτία απαξίωσης της ΕΒΖ είναι η μέγγενη της ανταγωνιστικότητας. Και σημειώνει ότι οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι φιλολαϊκή λύση δεν βρίσκεται στα διάφορα «μοντέλα λιγότερου ή περισσότερου κρατισμού» εντός των καπιταλιστικών τειχών. Βρίσκεται στον άλλο δρόμο ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ.

Αναλυτικά αναφέρει: «Τις δεκαετίες του '60 και '70 η κρατική παρέμβαση στον τομέα της ζάχαρης επεδίωκε να εξασφαλίσει επαρκή και φθηνή πρώτη ύλη (ζάχαρη κ.ά.) ως προϋπόθεση για την κερδοφόρα πορεία της αναπτυσσόμενης μεταποιητικής βιομηχανίας, κυρίως των τροφίμων αλλά και των φαρμάκων. Εκείνη την εποχή, το κράτος ως "συλλογικός καπιταλιστής" διέθεσε, μέσω της ΑΤΕ, τα αναγκαία κεφάλαια για την ανάπτυξη της παραγωγής (πέντε εργοστάσια παραγωγής, γεωργικές μεθόδους, εκμηχάνιση κ.ά.), σε έναν τομέα με μικρή και σε βάθος χρόνου αναμενόμενη κερδοφορία, στον οποίο γι' αυτό και δεν εκδήλωναν ενδιαφέρον ιδιώτες καπιταλιστές.

Δεν διασφαλίζει τα δικαιώματα εργαζομένων και παραγωγών η νέα συμφωνία

Στο πλαίσιο ενσωμάτωσης της Ελλάδας στην ΕΟΚ/ΕΕ και των άλλων διάφορων ιμπεριαλιστικών συμφωνιών (π.χ. ΠΟΕ) η παραγωγή ζάχαρης εντάχθηκε στην Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ) και σε ένα σύστημα ποσοστώσεων και προστίμων που δρούσαν περιοριστικά και από ένα σημείο και μετά απαγορευτικά για την ανάπτυξή της. Η Ελλάδα, με τεχνικές αποδόσεις στην παραγωγή ζάχαρης οι οποίες μπορούσαν να συγκριθούν με τις υψηλότερες της Βόρειας Ευρώπης, βρέθηκε το 2006 να χάνει τη μισή ποσόστωση από αυτή που της είχε δοθεί αρχικά. H ΚΟΑ ζάχαρης είχε άμεσες επιπτώσεις στη διάρθρωση του κλάδου σε επίπεδο ΕΕ με μια συνεχή αύξηση του βαθμού συγκέντρωσης της παραγωγής. Ο αριθμός των εργοστασίων στην ΕΟΚ/ΕΕ μειώθηκε από 374 σε 140 μέσα σε 30 χρόνια με κριτήριο πάντα τη μεγιστοποίηση του μονοπωλιακού υπερκέρδους. Την ίδια περίοδο, η ΕΒΖ, με δύο κερδοφόρα εργοστάσια στη Σερβία, απέναντι στην όξυνση του ανταγωνισμού βρέθηκε στην Ελλάδα σε πορεία συρρίκνωσης με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Το ξεπούλημα της ΑΤΕ ήταν ένα ακόμη χτύπημα πριν από το λουκέτο που έβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα, που η παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα έχει συρρικνωθεί τραγικά ως συνέπεια του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της εφαρμοζόμενης διαχρονικά κρατικής πολιτικής, η κυβέρνηση της ΝΔ, την ώρα που ανάβει κερί στην ταφόπλακα της ΕΒΖ, θριαμβολογεί πως με την παρέμβασή της επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ της κοινοπραξίας Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας (ΣΤΚΜ) - "Royal Sugar" και της Τράπεζας Πειραιώς για τη λειτουργία των εργοστασίων της ΕΒΖ σε Πλατύ και Σέρρες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι και η νέα συμφωνία, όπως και όλη η μέχρι σήμερα πορεία της ΕΒΖ, δεν πρόκειται να διασφαλίσει ούτε τα δικαιώματα των εργαζομένων, ούτε την πληρωμή των τευτλοπαραγωγών και την απορρόφηση της παραγωγής, ούτε την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων και την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών για φθηνή και ποιοτική ζάχαρη. Γιατί κυρίαρχο είναι το κριτήριο του καπιταλιστικού κέρδους που δεν συμβιβάζεται με όλα τα παραπάνω. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι τα εργοστάσια παραχωρούνται, μέσω της ΣΤΚΜ, κοψοχρονιά για 2 χρόνια έναντι 0,49 εκατ. ευρώ στη "Royal Sugar", τη στιγμή που το συγκεκριμένο μονοπώλιο έχει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ανεξόφλητες οφειλές προς την ΕΒΖ ύψους 1,5 εκατ ευρώ. Επίσης, καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι βασική επιδίωξη της Τράπεζας Πειραιώς αποτελεί η εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της από τα χρέη της ΕΒΖ που ξεπερνούν τα 170 εκατομμύρια ευρώ με εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΒΖ.

Για ριζική αλλαγή πορείας

Το ΚΚΕ καλεί τους τευτλοπαραγωγούς και τους εργαζόμενους στην ΕΒΖ να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να διασφαλίσουν με τον αγώνα τους το δίκιο τους. Ταυτόχρονα, τους προτείνει να συσπειρωθούν με την πρόταση του ΚΚΕ, που είναι η μοναδική που μπορεί να βελτιώσει τη ζωή τους και να διασφαλίσει την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας με κριτήριο την ικανοποίηση του συνόλου των κοινωνικών αναγκών.

Η εξέλιξη της ΕΒΖ, της ΑΤΕ και των άλλων κρατικών επιχειρήσεων απέδειξε ότι η φιλολαϊκή λύση δεν βρίσκεται στα διάφορα "μοντέλα λιγότερου ή περισσότερου κρατισμού" εντός των καπιταλιστικών τειχών. Η αντιλαϊκή τους πορεία είναι προδιαγεγραμμένη.

Η διέξοδος βρίσκεται στη συγκέντρωση δυνάμεων και στην πάλη για τον σοσιαλισμό, που σημαίνει κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, των κρατικών υποδομών, του εμπορίου και ανάπτυξη της παραγωγής από την εργατική εξουσία με κεντρικό σχεδιασμό, που αξιοποιεί πλήρως τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, έξω από τις δεσμεύσεις ΕΕ/ΝΑΤΟ και των άλλων ιμπεριαλιστικών συμμαχιών. Οι μικροϊδιοκτήτες αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα να εντάσσονται σε αυτόν τον ανώτερο τύπο οργάνωσης της οικονομίας μέσω του αγροτικού παραγωγικού συνεταιρισμού, πλήρως απαλλαγμένοι από τράπεζες, βιομηχάνους, μεγαλεμπόρους, από εφορία και αστικό κράτος, εξασφαλίζοντας παράλληλα μείωση του κόστους και προστασία της παραγωγής τους.

Πρόκειται για τη μοναδική λύση που πραγματικά συμφέρει τους εργατοϋπαλλήλους της ΕΒΖ και τους τευτλοπαραγωγούς, οι οποίοι δεν θα πρέπει να δείξουν καμιά εμπιστοσύνη στους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης και των επενδυτών».

Έχει διαβαστεί 107 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιά
Κυρίως συννεφιά
Θερμοκρασία 8 °C
Άνεμος ΒΔ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 24 Νοεμβρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 4 ως 16 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-4 μποφόρ

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 3 ως 13 °C
Άνεμος Α 0-1 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 212 επισκέπτες και 1 μέλος.