Δεν πέρασε πολύς καιρός από τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης με αφορμή την αναπροσαρμογή των συντάξεων για το 2026 και το κλίμα ευφορίας που καλλιεργούσε πριν τρεις βδομάδες για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Μόλις σε λίγους μήνες αποδείχθηκε πόσο άνθρακας ήταν ο θησαυρός, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο επίσημος πληθωρισμός σε ... Περισσότερα
Ημερίδα για το Ασφαλιστικό από την Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Βέροιας
από Η Άλλη Άποψη
Με μικρή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 11/10 ημερίδα με θέμα το Ασφαλιστικό από την Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Βέροιας, στο Επιμελητήριο Ημαθίας. Καλεσμένοι ομιλητές στην Ημερίδα ήταν ο Διοικητής και Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΕ κ. Δημήτρης Τσακίρης και τον Υποδιοικητή του ΟΑΕΕ κ. Δημήτρη Χριστοφορίδη, ενώ στο πάνελ βρέθηκαν και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ελλάδος Δ. Καββαθάς, η Γενική Διευθύντρια Υποστήριξης κ. Πιπερίδου Παναγιώτα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Βέροιας κ. Θωμάς Ζιώγας και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Νίκος Ουσουλτζόγλου.
Στην αρχική του τοποθέτηση ο Δ. Τσακίρης τόνισε: «Μπορεί να βρισκόμαστε σήμερα σε εχθρικό περιβάλλον, με τις αγωνίες σας και το θυμό σας κατανοητό, αλλά θα ψάξουμε τις λύσεις και θα τις βρούμε. Το ΤΕΒΕ είναι σήμερα χειρότερο από το 1934 που ιδρύθηκε», είπε χαρακτηριστικά στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Τσακίρης. «Τότε μάζευε χρήματα, δεν έδινε παροχές και είχε αποθεματικό, σήμερα οι συντάξεις είναι περισσότερες από τις εισφορές και το ΤΕΒΕ είναι στα όρια της βιωσιμότητας. Η εισπραξιμότητα είναι δύσκολη. Φτάνει μετά βίας το 50%». Για το νέο Ταμείο –ΕΦΚΑ- τόνισε ότι οι εισφορές για το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα υπολογίζονται με βάση τα εισοδήματα του 2015 και στο εξάμηνο με βάση αυτά του 2016. Όριο για να πάρει κανείς την λεγόμενη εθνική σύνταξη είναι τα 20 χρόνια ασφάλισης. Αναφέρθηκε στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για πάγωμα των χρεών για ασφαλιστικές εισφορές καθώς και για τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό, μόνο που υπογράμμισε ότι αυτά θα γίνουν εφόσον το επιτρέψει το «κουαρτέτο» μια «και η χώρα μας δεν νομοθετεί από μόνη της»
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ Γ. Καββαθάς αναφέρθηκε στα προβλήματα του ΟΑΕΕ σημειώνοντας ότι «κάποιοι δούλευαν και κάποιοι τα έφαγαν», σε πλευρές της «ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» εστιάζοντας στο νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και στις προτάσεις της ΓΣΕΒΕ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην καλή συνεργασία που υπάρχει με τη διοίκηση του ΟΑΕΕ. Όσον αφορά τις ομιλίες στη ΔΕΘ των κομμάτων τόνισε με νόημα ότι «έχουν κουραστεί να συμφωνούν τα κόμματα με τις προτάσεις μας όταν είναι στην αντιπολίτευση και να διαφωνούν όταν γίνονται κυβέρνηση». Τέλος ο υποδιοικητής Δ. Χριστοφορίδης αναφέρθηκε στις άλογες-μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον ασφαλιστικό τομέα των ΕΒΕ