Πέμπτη, 01 Οκτ, 2026

  • Ασπρόπυργος: Σε άλλο ένα επικοινωνιακό σόου, ο Κ. Μητσοτάκης παρέδωσε σχολικό κτίριο... μετά από 27 ολόκληρα χρόνια!
  • ΠΑΜΕ: Όσο τα κέρδη των ομίλων μένουν στο απυρόβλητο, κάθε κυβερνητικό «μέτρο» θα είναι σκέτη κοροϊδία
  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ: Ερώτηση για την καταστρατήγηση του ακατάσχετου των αγροτικών επιδοτήσεων και τους καταναγκαστικούς συμψηφισμούς της ΑΑΔΕ
  • ΙΣΠΑΝΙΑ: Ανακλήθηκε η έξωση της 87χρονης, επιμένουν οι διαδηλωτές
  • ΚΚΕ: Η κυβέρνηση εμφανίζεται με θράσος ως εγγυητής της «σταθερότητας» που τροφοδοτεί την ακρίβεια, τη φοροληστεία και το τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων
  • Εξαγγελίες φούσκα για την Ενέργεια
Ασπρόπυργος: Σε άλλο ένα επικοινωνιακό σόου, ο Κ. Μητσοτάκης παρέδωσε σχολικό κτίριο... μετά από 27 ολόκληρα χρόνια!1 ΠΑΜΕ: Όσο τα κέρδη των ομίλων μένουν στο απυρόβλητο, κάθε κυβερνητικό «μέτρο» θα είναι σκέτη κοροϊδία2 Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ: Ερώτηση για την καταστρατήγηση του ακατάσχετου των αγροτικών επιδοτήσεων και τους καταναγκαστικούς συμψηφισμούς της ΑΑΔΕ3 ΙΣΠΑΝΙΑ: Ανακλήθηκε η έξωση της 87χρονης, επιμένουν οι διαδηλωτές4 ΚΚΕ: Η κυβέρνηση εμφανίζεται με θράσος ως εγγυητής της «σταθερότητας» που τροφοδοτεί την ακρίβεια, τη φοροληστεία και το τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων5 Εξαγγελίες φούσκα για την Ενέργεια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Χειμώνας

Χειμώνας

Η κυβέρνηση μιλάει για «δύσκολο χειμώνα» και ετοιμάζεται να εξαγγείλει μια ακόμα φουρνιά με μέτρα - κοροϊδία. Προκαλούν τον λαό όταν παρουσιάζουν τη «βαρυχειμωνιά» που φέρνει η πολιτική τους ως «φυσικό φαινόμενο» και κρύβουν τους πραγματικούς ενόχους, που είναι:Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος σε Ουκρανία και Μ. Ανατολή, όπου η κυβέρνηση πρωτ... Περισσότερα

Η ΕΜΙΠΗ δέχεται εισηγητές για την Εβδομάδα Τοπικής Ιστορίας

από Η Άλλη Άποψη

Σε συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΜΙΠΗ αποφασίστηκε η πραγματοποίηση μιας σειράς επιστημονικών ημερίδων με τον γενικό τίτλο «Μιλάμε για τη Βέροια του 20ου αιώνα». Η σειρά περιλαμβάνει χρονολογικές ενότητες που ασχολούνται με ζητήματα που σχετίζονται με την ιστορία, τον πολιτισμό, την κοινωνία, την αρχιτεκτονική – ρυμοτομία, την πολιτική, τους θεσμούς και οποιαδήποτε παράμετρο συνδέεται με τις παραπάνω συνισταμένες, στην επαρχία της Βέροιας.

Σκοπός των ημερίδων είναι αφ’ ενός η διερεύνηση και ανάδειξη – αξιοποίηση νέων ερευνητικών δεδομένων και αφ’ ετέρου το άνοιγμα της Εταιρείας προς την τοπική κοινωνία, η οποία καλείται να συμμετάσχει σε έναν διάλογο για το πρόσφατο ιστορικό της παρελθόν, μέσα από τον οποίο θα μας δοθεί η δυνατότητα να γνωρίσουμε καλύτερα την πόλη της Βέροιας και την περιοχή της, όπως αυτή διαμορφώθηκε και εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Οι ημερίδες ακολουθούν χρονολογική διαίρεση. Μελλοντικά θα ακολουθήσει η οργάνωση ημερίδων και με θεματικό χαρακτήρα. Η έκτη Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας της ΕΜΙΠΗ θα αποτελέσει την τελευταία ημερίδα της σειράς «Μιλάμε για τη Βέροια του 20ου αιώνα», που ακολουθούν χρονολογική διαίρεση. Για τον λόγο αυτό, θα γίνονται δεκτές ανακοινώσεις που σχετίζονται με όλες της υποπεριόδους του 20ου αιώνα, από τις αρχές μέχρι και τις τελευταίες δεκαετίες του. Η συμμετοχή των εισηγητών εξασφαλίζεται με τη μέθοδο της υποβολής αιτήσεως – περιλήψεως από μέρους των ενδιαφερομένων. Τα κριτήρια συμμετοχής, εκτός από τον καθαρά ακαδημαϊκό χαρακτήρα, θα κινούνται, παράλληλα, στο πλαίσιο της αναζήτησης πληροφοριών για την τοπική μικροϊστορία.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού (26 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου 2016), κατά τις ημέρες Παρασκευή (απόγευμα) 30 Σεπτεμβρίου και Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016. Υπεύθυνη για τη διασφάλιση του επιστημονικού υπόβαθρου της ημερίδας είναι Επιστημονική Επιτροπή η οποία αποτελείται από τους α) Ιάκωβο Μιχαηλίδη, Αν. Καθηγητή Α.Π.Θ., β) Ευστράτιο Δορδανά, Επικ. Καθηγητή ΠΑ.ΜΑΚ., γ) Ιωάννη Μπέτσα, Επίκ. Καθηγητή Π.Δ.Μ. και δ) Θεοδόση Τσιρώνη, Δρ. Ιστορίας Α.Π.Θ.Αρμόδια για την οργάνωση και διεξαγωγή της ημερίδας είναι Οργανωτική Επιτροπή η οποία αποτελείται από τα μέλη του Δ. Σ. της ΕΜΙΠΗ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση, συνοδευόμενη από σύντομη περίληψη της ανακοίνωσής τους (βλ. συνέχεια), μέχρι την 31η Αυγούστου 2016, στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο που ακολουθεί. Το θέμα θα πρέπει να είναι πρωτότυπο και στην περίληψη να αναφέρεται το αρχειακό υλικό που χρησιμοποιήθηκε καθώς επίσης και τα οφέλη που προκύπτουν από την έρευνα. Οι περιλήψεις θα δημοσιευθούν στο φύλλο 29 του τετραμηνιαίου περιοδικού της ΕΜΙΠΗ «Χρονικά Ιστορίας & Πολιτισμού Ν. Ημαθίας». Εισηγητές οι οποίοι χρειάζεται να μετακινηθούν και να διαμείνουν στη Βέροια κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα πρέπει πρώτα να επικοινωνήσουν με την οργανωτική επιτροπή, προκειμένου να εξεταστεί κάθε περίπτωση αναλόγως. Επόμενη ανακοίνωση θα αποσταλεί μαζί με το πρόγραμμα της ημερίδας στα μέσα Σεπτεμβρίου.

 

Έχει διαβαστεί 603 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 758 επισκέπτες και 0 μέλη.