Κυριακή, 25 Οκτ, 2020

  • Κούβα: Ετήσιες ζημιές 5,5 δις δολάρια προκαλεί το γενοκτονικό εμπάργκο των ΗΠΑ
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 24/10
  • Αλλάζει η ώρα την Κυριακή. Τι προβλέπεται για τις αλλαγές στο μέλλον
  • Σύσταση οργανωτικής επιτροπής και προγραμματισμός κινητοποιήσεων αποφασίστηκε, ύστερα από την συγκέντρωση των μικροιδιοκτητων κατοίκων των Ριζωμάτων
  • Ο πλούτος των Ελλήνων  (Τι λέει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων)
  • Από σήμερα τα νέα μέτρα για την πανδημία με κριτήριο τις αντοχές της οικονομίας και όχι τη δημόσια υγεία
Κούβα: Ετήσιες ζημιές 5,5 δις δολάρια προκαλεί το γενοκτονικό εμπάργκο των ΗΠΑ1 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 24/102 Αλλάζει η ώρα την Κυριακή. Τι προβλέπεται για τις αλλαγές στο μέλλον3 Σύσταση οργανωτικής επιτροπής και προγραμματισμός κινητοποιήσεων αποφασίστηκε, ύστερα από την συγκέντρωση των μικροιδιοκτητων κατοίκων των Ριζωμάτων4 Ο πλούτος των Ελλήνων  (Τι λέει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων)5 Από σήμερα τα νέα μέτρα για την πανδημία με κριτήριο τις αντοχές της οικονομίας και όχι τη δημόσια υγεία6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πανδημία: Κυβέρνηση και εργοδοσία…ξεσάλωσαν!

Το β' τρίμηνο του 2020 ο μέσος μηνιαίος μισθός μειώθηκε κατά περίπου 10% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Την ίδια περίοδο, 3 στους 10 εργαζόμενους (31%) είχαν αποδοχές μικρότερες ακόμα και του κατώτατου μισθού (650 ευρώ μεικτά). Το ίδιο τρίμηνο, το ποσοστό των εργαζομένων που είχαν μισθό μέχρι 200 ευρώ εκτινάχτηκε από τ... Περισσότερα

Έφη Τσαπαροπούλου, ψυχολόγος: «Η Βία δεν έχει να κάνει με μορφωτικό, κοινωνικό επίπεδο, αλλά βασικά αφορά όλες και όλους»

από Η Άλλη Άποψη
Έφη Τσαπαροπούλου, ψυχολόγος: «Η Βία δεν έχει να κάνει με μορφωτικό, κοινωνικό επίπεδο, αλλά βασικά αφορά όλες και όλους»

Συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ-ΑΙΧΜΗ και στην εκπομπή «Λόγια Σταράτα» έδωσε η ψυχολόγος Έφη Τσαπαροπούλου, στον δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα την Τετάρτη 16/9.  

Η Εφη Τσαπαροπούλου είναι η ψυχολόγος  στο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Βέροιας (κάτοχος  MSc στη Συμβουλευτική και στην Ψυχική Υγείας Παιδιού και Εφήβου και με σπουδές στην Ψυχοθεραπεία, με κατεύθυνση στο Ψυχόδραμα) και εδώ και χρόνια προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της εκεί. Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών, βρίσκεται στην οδό Καπετάν Άγρα 3 Α στη Βέροια (τηλ. 2331065304 και γραμμή που λειτουργεί σε 24ωρη βάση του πανελλαδικού δικτύου το 15900) και εξυπηρετεί γυναίκες όχι μόνο πλέον από ολόκληρο το νομό Ημαθίας πλέον, αλλά και αντιμετωπίζει περιστατικά και από άλλες πόλεις π.χ Κατερίνη, Σέρρες κλπ. όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι  «η λειτουργία του ξεκίνησε από το 2013 και μέχρι 2015 ήταν μόνο για ζητήματα βίας σε βάρος γυναικών, ενώ από τότε μέχρι τώρα διευρύνθηκε ο ρόλος του και υποστηρίζει ευάλωτες γυναίκες άνω των 18 ετών. Με τον όρο ευάλωτες θεωρούμε πλήθος ομάδων γυναικών όπως ΑμΕΑ, πρόσφυγες, μονογονοϊκές οικογένειες, άνεργες, εξαρτημένες από ουσίες, Ρομά κλπ». Σημείωσε ότι η λειτουργία στηρίζεται σε προγράμματα ΕΣΠΑ, το οποίο όπως μα ενημέρωσε πήρε παράταση για ακόμη 3 χρόνια.

Αναφερόμενη στην πολύμορφη Βία σημείωσε ότι αυτή «δεν έχει να κάνει με μορφωτικό, κοινωνικό επίπεδο, αλλά βασικά αφορά όλες και όλους», ενώ τόνισε το αγαπημένο της ρητό του Ασίμωφ πως «Η Βία είναι το τελευταίο επιχείρημα των αποτυχημένων».

Περιγράφοντας τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου τόνισε τα βήματα που γίνονται στην επαφή του κοινού μ’ αυτό, περιγράφοντας τον ρόλο και τα καθήκοντα της Κοινωνικής Λειτουργού, της Ψυχολόγου και της Νομικής Υποστήριξης που παρέχονται.

Αναφερόμενη στην πολύμορφη Βία, σημείωσε ότι αυτή δεν μόνο η σωματική αλλά υπάρχουν ύπουλες, υπόγειες μορφές Βίας που μπορεί να είναι ψυχολογική, συναισθηματική, οικονομική, σεξουαλική, λεκτική, χειριστική κλπ. που δύσκολα συχνά συνειδητοποιούνται και καταγγέλλονται».

Ζητώντας να δώσει κάποιες πλευρές από την εμπειρία της με έντονη συναισθηματική φόρτιση σημείωσε ότι «είναι βασανιστικά αυτά που ακούμε και συχνά νομίζουμε ότι δεν θα σοκαριστούμε από αυτά, αλλά κάθε φορά βιώνουμε και χειρότερα περιστατικά». Μάλιστα μας ανέφερε περιστατικό (που πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης), λιθοβολισμού γυναίκας από τον σύζυγο και τον γιο!

Αναφέρθηκε εκτός από την βοήθεια που δίνεται για όσες προσέρχονται-επικοινωνούν με το Κέντρο Συμβουλευτικής και για στις συνεχόμενες εξωστρεφείς δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που πραγματοποιούνται σε ΚΑΠΗ, Σχολεία (με πρωτοβουλία του Κέντρου), σε χωριά, οι εκδηλώσεις με φορείς (π.χ ΔΗΠΕΘΕ, Πολιτιστικούς Συλλόγους κ.α)

Αναφέρθηκε ακόμη σε στατιστικά στοιχεία- που στηρίχτηκαν στις 600 περιπτώσεις που διαχειρίστηκαν- λέγοντας ότι «το 40% των ωφελουμένων γυναικών ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 36-45 χρονών, ενώ η 1 στις 4 είναι απόφοιτες ΑΕΙ-ΤΕΙ. Επίσης το 57% είναι έγγαμες με παιδιά, το 37% εργαζόμενες και 57% άνεργες, ενώ 8% σε συνταξιοδότηση» . Επίσης συμπλήρωσε ότι «σε ποσοστό 43% η παραπομπή έγινε από λοιπούς φορείς και το 35% από φιλικό-συγγενικό πρόσωπο ή άλλη συμβουλευόμενη γυναίκα».

Εξέφρασε τη χαρά της για τα θετικά αποτελέσματα της δράσης του Κέντρου σημειώνοντας τα βήματα ή ακόμη και τα άλματα που έκαναν προσφεύγουσες στη ζωή τους και κατέληξε λέγοντας ότι «είμαστε εκεί για ν’ ακούσουμε την κάθε γυναίκα και να συμβάλλουμε στην ενδυνάμωσή της ώστε η ίδια να πάρει αποφάσεις για τη ζωή της».

 

 

Έχει διαβαστεί 346 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Βροχή
Βροχή
Θερμοκρασία 13 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Κυριακή, 25 Οκτωβρίου

Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία 9 ως 21 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 8 ως 22 °C
Άνεμος ΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 825 επισκέπτες και 0 μέλη.