Δευτέρα, 17 Αυγ, 2026

  • ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες του επιτελικά ανίκανου κράτους να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και το φυσικό πλούτο που τα θεωρεί «κόστος»
  • Νέοι κρίκοι εμπλοκής από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή
  • Αποστολή
  • ΠΑΣΟΚ και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα: Έργα και ημέρες της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας για τις ανάγκες του συστήματος
  • Το ΠΑΣΟΚ Ημαθίας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου στο Βέρμιο
  • Γνώριμες οι Σειρήνες, γνωστός και ο προορισμός
ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες του επιτελικά ανίκανου κράτους να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και το φυσικό πλούτο που τα θεωρεί «κόστος»1 Νέοι κρίκοι εμπλοκής από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή2 Αποστολή3 ΠΑΣΟΚ και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα: Έργα και ημέρες της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας για τις ανάγκες του συστήματος4 Το ΠΑΣΟΚ Ημαθίας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου στο Βέρμιο5 Γνώριμες οι Σειρήνες, γνωστός και ο προορισμός6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Δύσκολα

Δύσκολα

Δύσκολες ώρες για τον ...μεγαλύτερο και ισχυρότερο στρατό του κόσμου. Ο διοικητής των αμερικάνικων δυνάμεων που επιχειρούν στον Κόλπο γράφει τη μια έκθεση μετά την άλλη για τις αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις σε βάρος του Ιράν που δεν μπορούν να προκαλέσουν άλλη καταστροφή, ούτε να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση. Οπότε, δεν έχει νόημα ... Περισσότερα

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να αποζημιωθούν στο 100% οι αγρότες Πέλλας, Ημαθίας και Αμυνταίου για τις ζημιές που υπέστησαν

από Η Άλλη Άποψη
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να αποζημιωθούν στο 100% οι αγρότες Πέλλας, Ημαθίας και Αμυνταίου για τις ζημιές που υπέστησαν

Επίκαιρη Ερώτηση σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν από παγετό σε καλλιέργειες οπωροφόρων της ΠΕ Πέλλας, της ΠΕ Ημαθίας και της περιοχής Αμυνταίου κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας, μεταξύ άλλων, την αποζημίωση των αγροτών στο 100% των ζημιών τους.

Συγκεκριμένα, η Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρει:

«Καταστροφικός παγετός έπληξε τις δεντροκαλλιέργειες κυρίως της ΠΕ Πέλλας, αλλά και της ΠΕ Ημαθίας και της περιοχής Αμυνταίου. Οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον παγετό κατά τις 24-26 και 27 Μαρτίου είναι τεράστιες και ιδιαίτερα στην Πέλλα αφορούν σχεδόν το σύνολο της ΠΕ. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στον κάμπο των Γιαννιτσών οι θερμοκρασίες άγγιξαν τους -3,7 C.

Καθολική είναι η ζημιά στα βερίκοκα και στα νεκταρίνια. Επίσης σημαντική ζημιά προκλήθηκε σε καλλιέργειες ροδακινιάς, δαμασκηνιάς, σε πρωιμανθείς ποικιλίες αχλαδιάς (κρυστάλλια, κοντούλες κλπ.), αλλά και σε κερασιές. Επιπλέον ζημιά προκλήθηκε και σε καλλιέργειες ακτινιδίου, που βρίσκονταν στο στάδιο του φουσκώματος των οφθαλμών.

Ο ΕΛΓΑ ισχυρίζεται ότι οι κερασιές βρίσκονταν σε στάδιο πριν την άνθηση και για αυτόν τον λόγο, με βάση τον κανονισμό του, δεν μπορεί να τις εντάξει σε μελλοντικές αναγγελίες. Για τις υπόλοιπες καλλιέργειες, αν και υπήρξε δέσμευση από τον ΕΛΓΑ ότι θα ενταχθούν στο καθεστώς αναγγελίας ζημιάς παγετού, η όποια αποζημίωση των πληττόμενων παραγωγών δεν πρόκειται να καλύψει ούτε κατ’ ελάχιστο τις μεγάλες απώλειές τους, λόγω του ισχύοντος Κανονισμού του ΕΛΓΑ, που υπολογίζει την αποζημίωση με βάση την ασφαλιζόμενη αξία -και αυτή κουτσουρεμένη- και όχι με βάση την πραγματική απώλεια παραγωγής.

Οι βιοπαλαιστές δενδροκαλλιεργητές ήδη βρίσκονται σε δεινή θέση εξαιτίας της διαχρονικά εφαρμοζόμενης, στο πλαίσιο της ΚΑΠ, κυβερνητικής πολιτικής (αυξημένο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα τους, φοροληστεία στα πενιχρά εισοδήματά τους, υπέρογκα ασφάλιστρα, διαρκής κίνδυνος κατάσχεσης - πλειστηριασμού των περιουσιών τους) και της πολιτικής της ΕΕ (π.χ. ρώσικο εμπάργκο). Για άλλη μια φορά έρχονται αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης, με πολλές ζημιές να καταγράφονται κάθε χρόνο στις σοδειές τους.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις δενδρώδεις καλλιέργειες των χωριών της Πέλλας και της Ημαθίας.

Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, με αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του, με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων δενδροκαλλιεργητών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ. τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους.

Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα που παρέχει η ανάπτυξη της επιστήμης, ώστε να εξασφαλιστεί πρόληψη από τις ζημιές που προκαλεί ο παγετός και το χαλάζι».

Έχει διαβαστεί 567 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 556 επισκέπτες και 0 μέλη.