Δευτέρα, 17 Αυγ, 2026

  • Όλοι και όλες στο πλευρό των διωκόμενων συναδέλφων! Κάλεσμα σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, στις 11 π.μ., στη ΔΙΠΕ Ημαθίας
  • «Σύγχρονος Προαστιακός τώρα / όχι νέα διόδια χωρίς εναλλακτική για τους πολίτες»
  • Οι αναχωρήσεις των λεωφορείων για το παλλαϊκό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ
  • ΚΚΕ: Διαψεύδεται το κυβερνητικό αφήγημα των «ήρεμων νερών» αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τα αδιέξοδα της εμπλοκής στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ
  • Η ΝΕΕΑ ΠΑΣΟΚ Ημαθίας αποχαιρετά τον Παντελή Ζωγράφου
  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για τη «ρήτρα διαφυγής» που αβαντάρει τους ομίλους ενώ ο λαός στενάζει από την ακρίβεια
Όλοι και όλες στο πλευρό των διωκόμενων συναδέλφων! Κάλεσμα σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, στις 11 π.μ., στη ΔΙΠΕ Ημαθίας1 «Σύγχρονος Προαστιακός τώρα / όχι νέα διόδια χωρίς εναλλακτική για τους πολίτες»2 Οι αναχωρήσεις των λεωφορείων για το παλλαϊκό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ3 ΚΚΕ: Διαψεύδεται το κυβερνητικό αφήγημα των «ήρεμων νερών» αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τα αδιέξοδα της εμπλοκής στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ4 Η ΝΕΕΑ ΠΑΣΟΚ Ημαθίας αποχαιρετά τον Παντελή Ζωγράφου5 Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για τη «ρήτρα διαφυγής» που αβαντάρει τους ομίλους ενώ ο λαός στενάζει από την ακρίβεια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, για να πάψει το νερό να είναι εμπόρευμα

του Αλέκου ΧατζηκώσταΣτη Νάουσα η Δημοτική Αρχή παραχωρεί μέρος του νερού σε εταιρεία εμφιάλωσης. Στη Βουλή ψηφίστηκε πρόσφατα νόμος με τίτλο "Επέκταση αρμοδιοτήτων της Εταιρείας Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης και της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων... Περισσότερα

Επιστημονική συνεργασία Πρωτοβουλίας για το Παιδί – Caritas

από Η Άλλη Άποψη
Επιστημονική συνεργασία Πρωτοβουλίας για το Παιδί – Caritas

Η Πρωτοβουλία για το Παιδί ανακοινώνει την ολοκλήρωση της επιστημονικής συνεργασίας της με τις δομές της Caritas/Kinderdorf του Μονάχου, για δεύτερη συνεχή χρονιά. Η συνεργασία αυτή προβλέπει την ανταλλαγή στελεχών για ένα μήνα (καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουλίου) και επομένως τεχνογνωσίας, καλών πρακτικών και ιδεών πάνω στον τομέα της παιδικής προστασίας.

Κατά τον εφετινό Ιούλιο, επισκέφθηκε τη Γερμανία η Παιδοψυχίατρος του Οργανισμού μας κυρία Μαρία Δραμιλαράκη, ενώ από την Caritas φιλοξενήθηκε στη Βεργίνα ο κ. David Koytek, Κοινωνικός Λειτουργός.

Η κυρία Δραμιλαράκη παρακολούθησε τη λειτουργία  της Δομής ημιαυτόνομης διαβίωσης νέων

( Jugenwohngrouppe)  της Caritas στο Rosencheim του Μονάχου, στην οποία διαβιούν παιδιά από 14 έως 18 ετών, υπό την επίβλεψη και φροντίδα κοινωνικών παιδαγωγών, κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της εκεί, της δόθηκε η δυνατότητα από τους Γερμανούς συναδέλφους, να αναγνωρίσει τον τρόπο λειτουργίας του πλαισίου και να εμβαθύνει  στη φιλοσοφία τήρησής του, να συμμετάσχει στις ομάδες αντιμετώπισης περιστατικών και επίλυσης  προβλημάτων, καθώς και στη λήψη σχετικών αποφάσεων και να παράσχει τις δικές της υπηρεσίες προς τούτο.

Η εμπειρία που αποκτήθηκε σχετικά με τις χρησιμοποιούμενες μεθόδους και τα διαθέσιμα μέσα, τη λειτουργία των εργαστηρίων, τη συνεργασία του Φορέα με τις κρατικές υπηρεσίες πρόνοιας, την οικονομική λειτουργία της μονάδας, τον πειθαρχικό έλεγχο των φιλοξενούμενων παιδιών και τις δυνατότητες και ελευθερίες που παρέχονται σε αυτά, υπήρξε πολύτιμη. Ένα μέρος της εμπειρίας αυτής,  προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα, θα χρησιμοποιηθεί στην προσεχή  λειτουργία της στέγης ημιαυτόνομης διαβίωσης του Οργανισμού μας στη Βέροια, που εντάχθηκε στο πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ. Παράλληλα η κυρία Δραμιλαράκη μετέφερε την δική της εμπειρία, που είχε και αυτή το ιδιαίτερό της ενδιαφέρον για τους Γερμανούς συναδέλφους της.

Ο κύριος David Koytek, Κοινωνικός Λειτουργός στη Δομή του Rosencheim, παρακολούθησε τη ζωή και τη λειτουργία του Σπιτιού της Βεργίνας και του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας της Βέροιας, όπως αυτές εξελίχθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Φιλοξενήθηκε στη Βεργίνα, αλλά βρέθηκε επίσης μαζί με τα παιδιά και τους φροντιστές τους, στην Καστανιά και στις άλλες θερινές τους δραστηριότητες (στη Νάουσα, στο πρόγραμμα summercamp 2017, στη Θεσσαλονίκη και αλλού). Συμμετείχε στις καθημερινές δραστηριότητες του Σπιτιού, μετέφερε στους εργαζομένους του την εμπειρία του και προσέλαβε την ελληνική εμπειρία, που χαρακτηρίζεται από τον εθελοντισμό, την εργασία με την χρήση πενιχρών μέσων και αυτοσχεδιασμών, τον οικογενειακό χαρακτήρα λειτουργίας κλπ. Επίσης ο κ. Koytek είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη συνεργασία κοινωνικών  οργανισμών και κρατικού τομέα, τον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης στην περίπτωση βαρύτατων εγκλημάτων κατά των παιδιών και γνώρισε τον τρόπο σκέψης και τη φιλοσοφία λειτουργίας των ανθρώπων της Πρωτοβουλία για το Παιδί.

Μετά τη λήξη και αυτής της περιόδου συνεργασίας, διαπιστώθηκε η πολύτιμη συνεισφορά της στην τεχνογνωσία του Οργανισμού μας, καθώς ενσωματώθηκαν στη λειτουργία του νέες ιδέες, νέες μέθοδοι και συγκρίθηκαν και αποτιμήθηκαν οι θέσεις και οι απόψεις του με τα διεθνώς ισχύοντα.

Ταυτόχρονα διαπιστώθηκε η σύγκλιση των διαφορετικών συστημάτων και των απόψεων που τα διέπουν, καθώς τα περιστατικά παραμέλησης και κακοποίησης των παιδιών δεν διαφέρουν από χώρα σε χώρα, γεγονός εξαιρετικά ενδιαφέρον: η γερμανική εμπειρία αναφέρεται σε ένα σύστημα εξαιρετικά προηγμένο, ενώ η ελληνική αναπτύσσεται σε περιβάλλον αθεσμοποίητο και προ-νεωτερικό.

Η συνεργασία των δύο Φορέων, ανανεώνεται ενόψει  του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου που θα διεξαχθεί στη Βέροια στις 1 & 2 Νοεμβρίου 2017 από την Πρωτοβουλία για το Παιδί, με θέμα: «Σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών: συμβολή στη συλλογική – μεθοδική – εξειδικευμένη αντιμετώπιση», στο οποίο θα συμμετάσχει (μεταξύ άλλων) και τριμελής γερμανική αντιπροσωπεία.

Έχει διαβαστεί 562 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 696 επισκέπτες και 0 μέλη.