Δευτέρα, 17 Αυγ, 2026

  • Η ΝΕΕΑ ΠΑΣΟΚ Ημαθίας αποχαιρετά τον Παντελή Ζωγράφου
  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για τη «ρήτρα διαφυγής» που αβαντάρει τους ομίλους ενώ ο λαός στενάζει από την ακρίβεια
  • "Εφυγε" ο Παντελής Ζωγράφου
  • Όλοι στη μάχη για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ στις 5 Σεπτέμβρη
  • Φοιτητική στέγη εμπόρευμα και οικογένειες σε απόγνωση
  • Η Τουρκία ανακήρυξε «Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο στο φόντο των ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων στην περιοχή
Η ΝΕΕΑ ΠΑΣΟΚ Ημαθίας αποχαιρετά τον Παντελή Ζωγράφου1 Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για τη «ρήτρα διαφυγής» που αβαντάρει τους ομίλους ενώ ο λαός στενάζει από την ακρίβεια2 "Εφυγε" ο Παντελής Ζωγράφου3 Όλοι στη μάχη για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ στις 5 Σεπτέμβρη4 Φοιτητική στέγη εμπόρευμα και οικογένειες σε απόγνωση5 Η Τουρκία ανακήρυξε «Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο στο φόντο των ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων στην περιοχή6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Δύσκολα

Δύσκολα

Δύσκολες ώρες για τον ...μεγαλύτερο και ισχυρότερο στρατό του κόσμου. Ο διοικητής των αμερικάνικων δυνάμεων που επιχειρούν στον Κόλπο γράφει τη μια έκθεση μετά την άλλη για τις αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις σε βάρος του Ιράν που δεν μπορούν να προκαλέσουν άλλη καταστροφή, ούτε να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση. Οπότε, δεν έχει νόημα ... Περισσότερα

Γιώργος Ουρσουζίδης : Αναφορά στη Βουλή για την τάφρο 66

από Η Άλλη Άποψη
Γιώργος Ουρσουζίδης : Αναφορά στη Βουλή για την τάφρο 66

Αναφορά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη για την Τάφρο 66. Εδώ και τρεις δεκαετίες τουλάχιστον – σαν μια άλλη Περσεφόνη

η «τάφρος 66» πεθαίνει το Καλοκαίρι και ανασταίνεται το Χειμώνα.
Η Περιμετρική τάφρος 66 είναι τεχνητή τάφρος συλλογής επιφανειακών υδάτων στην Κεντρική Μακεδονία, μήκους περίπου 35 χιλιομέτρων. Κατασκευάστηκε το 1935 με σκοπό τη συλλογή των υδάτων που προέκυψαν από την αποξήρανση της λίμνης των Γιαννιτσών. Οι απορροές της λεκάνης που δημιουργήθηκε, διοχετεύονται με μια τεχνητή τάφρο που εντοπίζεται στα δυτικά του πεδινού τμήματος, προς τον Αλιάκμονα ποταμό.
Σήμερα εκτός από τον αποστραγγιστικό της χαρακτήρα συμβάλλει στη διοχέτευση των επιφανειακών υδάτων των ποταμών και ρεμάτων της Πέλλας και Ημαθίας , όπως του Αλμωπαίου, του Εδεσσαίου, της Αράπιτσας και του Τριπόταμου, ενώ συμβάλλει και στην άρδευση του καλλιεργημένων πεδινών εκτάσεων των περιφερειακών ενοτήτων Πέλλας και Ημαθίας πλησίον της όδευσης του. Εκβάλλει στον ποταμό Αλιάκμονα αποτελώντας έτσι παραπόταμό του.
Μέχρι τη δεκαετία του 80 λειτούργησε και σαν τόπος αναψυχής, αφού εκεί έμαθαν να κολυμπούν πολλά παιδιά – κυρίως- από την Ημαθία.
Τα νερά της Τάφρου 66 χύνονται στον ποταμό Αλιάκμονα και διαμέσου αυτού στο Θερμαϊκό. Το Δέλτα του Αλιάκμονα σχηματίζει μαζί με τα Δέλτα των ποταμών Αξιού και Λουδία σημαντικό υγροβιότοπο, προστατευόμενο από τη σύμβαση Ramsar
Τις τελευταίες δεκαετίες ωστόσο, το ποτάμι – τάφρος 66 έχει μετατραπεί σε μόνιμο οικολογικό κίνδυνο, εξαιτίας της σχετικά ανεξέλεγκτης λειτουργίας των μονάδων μεταποίησης και τυποποίησης οπωροκηπευτικών (κονσερβοποιείων). Τα λύματα των εργοστασίων περνούν στην Τάφρο 66 μερικώς επεξεργασμένα ή και τελείως ανεπεξέργαστα λόγω της ελλιπούς λειτουργίας των βιολογικών καθαρισμών των μονάδων μεταποίησης ή και μειωμένης δυναμικότητας τους.
Το φαινόμενο της «τάφρου 66», περιοδικά επαναλαμβανόμενο επί σειρά ετών, είναι γνωστό στους κατοίκους των δύο νομών ως φαινόμενο ανοχής της πολιτείας στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ως υποταγή της πολιτείας στο βωμό του ιδιωτικού κέρδους.
Θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια ανοχής, πρέπει επιτέλους να λειτουργήσουν τα αρμόδια όργανα της πολιτείας επιβάλλοντας το νόμο. Η σοβαρή μεταποίηση της περιοχής πρέπει να βοηθηθεί ( με δεδομένο και τον σοβαρό εξαγωγικό της προσανατολισμό) αλλά όχι σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών.
Πολλές φορές η ζωή των κατοίκων που ζούν κοντά στην τάφρο καθίσταται αφόρητη από τη δυσοσμία ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.
Είναι προφανές ότι, απαιτείται διαρκής έλεγχος, καθώς και παρακολούθηση των ρυπογόνων πηγών που καταλήγουν στην «Τάφρο 66» καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, κατά την περίοδο λειτουργίας των μονάδων μεταποίησης και τυποποίησης οπωροκηπευτικών η περιβαλλοντική παρακολούθηση πρέπει να είναι καθημερινή.
Το προηγούμενο έτος (2016) – για πρώτη φορά – η κατάσταση της «τάφρου 66» ήταν σχετικά ανεκτή λόγω της καλύτερης παρακολούθησης από την Πολιτεία.
Πρέπει και φέτος οι υπηρεσίες να προβούν στους απαραίτητους ελέγχους, να πράξουν το καθήκον τους, η αρχή έγινε πέρσι, πρέπει να αποδειχθεί, ότι δεν ήταν σύμπτωση!
Σηφάκης Γιάννης Βουλευτής Πέλλας ΣΥΡΙΖΑ
Ουρσουζίδης Ν. Γιώργος Βουλευτής Ημαθίας ΣΥΡΙΖΑ

 

Έχει διαβαστεί 457 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 698 επισκέπτες και 1 μέλος.