Δευτέρα, 17 Φεβ, 2020

  • Συνέντευξη του Θεόφιλου Κορωνά προέδρου της ΚΕΠΑ Βέροιας
  • ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: Σχολικές εκδρομές για όλους τους μαθητές με παιδαγωγικό χαρακτήρα
  • Εθελοντικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση αναγνωστικών δυσκολιών σε μαθητές, υλοποιεί η Αντιδημαρχία Παδείας & η Κοινότητα Νάουσας
  • Δήμος Βέροιας: Προσοχή στα αποτσίγαρα
  • Με φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής, πατινάδες και χορούς θα γιορτάσει η Νάουσα την Τσικνοπέμπτη
  • Λαογραφικό Μουσείο Σαράφογλου. Τελικά θα γίνει μουσείο ή δε θα γίνει ;
Συνέντευξη του Θεόφιλου Κορωνά προέδρου της ΚΕΠΑ Βέροιας1 ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: Σχολικές εκδρομές για όλους τους μαθητές με παιδαγωγικό χαρακτήρα2 Εθελοντικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση αναγνωστικών δυσκολιών σε μαθητές, υλοποιεί η Αντιδημαρχία Παδείας & η Κοινότητα Νάουσας3 Δήμος Βέροιας: Προσοχή στα αποτσίγαρα4 Με φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής, πατινάδες και χορούς θα γιορτάσει η Νάουσα την Τσικνοπέμπτη5 Λαογραφικό Μουσείο Σαράφογλου. Τελικά θα γίνει μουσείο ή δε θα γίνει ;6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ : "Για την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον απολογισμό-ισολογισμό για το έτος 2016"

print
email
Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ : "Για την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον απολογισμό-ισολογισμό για το έτος 2016"

 

Ο απολογισμός του Δήμου Βέροιας έρχεται να συζητηθεί σε μια περίοδο που οι εργατικές-λαϊκές οικογένειες του δήμου μας, όπως και σε όλους τους δήμους, δέχονται ανελέητη επίθεση και από τη σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και από τις προηγούμενες προς όφελος φυσικά του μεγάλου κεφαλαίου.

Είναι γνωστό ότι ο οικονομικός απολογισμός αποτελεί, μεταξύ άλλων, πρακτικά την πιστοποίηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού, του τεχνικού προγράμματος του Δήμου και των τροποποιήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τα οποία υπενθυμίζουμε ότι δεν τα ψηφίσαμε γιατί εφαρμόζουν σε τοπικό επίπεδο την αντιλαϊκή πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης, κεφαλαίου, κυβέρνησης.

Θα θέλαμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά, όπως και στο παρελθόν, ότι η θέση μας στο συγκεκριμένο θέμα είναι πολιτική και σε καμία περίπτωση δεν κρίνουμε το έργο των εργαζομένων στις Υπηρεσίες του Δήμου, που γνωρίζουμε ότι μοχθούν να ανταποκριθούν με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του απολογισμού,-ισολογισμού το χρηματικό υπόλοιπο έτους 2016 είναι σχεδόν 6.9 εκ ευρώ και το πλεόνασμα χρήσης λίγο κάτω από τα 2.9 εκ ευρώ. Το πλεόνασμα  αυτό φυσικά προέρχεται από τις περικοπές δαπανών για τις λαϊκές ανάγκες, τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών στην πόλη και τα χωριά του δήμου μας.

 Εδώ λοιπόν είναι ξεκάθαρη η ομοιότητα της αντιλαϊκής πολιτικής της Δημοτικής Αρχής του δήμου Βέροιας σε τοπικό επίπεδο με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης σε κεντρικό επίπεδο που δημιουργεί τα ματωμένα πλεονάσματα του προϋπολογισμού για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, την προώθηση της επιχειρηματικότητας.

Επίσης αποτυπώνεται η ολοένα και προς τα κάτω της κρατικής χρηματοδότησης.  Ένα πολύ μεγάλο μέρος, μπορεί και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων εξακολουθεί να προέρχεται από "ίδια έσοδα", δηλαδή από επιπλέον δημοτική φορολογία για να καλυφθούν βασικές λαϊκές ανάγκες που θα έπρεπε να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο ενόψει της νέας κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2018, με εγκύκλιο του Ιουλίου, οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών τονίζουν ιδιαίτερα την ανάγκη άσκησης περιοριστικής πολιτικής στις δαπάνες γενικότερα, με υποχρέωση κράτησης αυτών στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα. Αυτό κύρια αφορά, όπως η ίδια η εγκύκλιος αναφέρει, δαπάνες προσωπικού και δαπάνες που αφορούν επιχορηγήσεις νομικών προσώπων, βοηθήματα σε οικονομικά αδυνάτους.

Το πλεόνασμα λοιπόν που υπάρχει οφείλεται στις περικοπές δαπανών σε κάθε επίπεδο. Αυτή είναι η σωστή και ορθολογική διαχείριση για την οποία κόπτεται η Δημοτική Αρχή και που βρίσκει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στήριγμα στις υπόλοιπες παρατάξεις-πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Το πλεόνασμα αυτό δεν συνοδεύεται από αύξηση ή βελτίωση των υπηρεσιών, από μείωση των δημοτικών τελών, γενικά από μέτρα και ενέργειες που ανακουφίζουν τα λαϊκά στρώματα.

Τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν ακριβά δημοτικά τέλη και χαράτσια σε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες που παρέχει ο δήμος.

Οι δημοτικοί δρόμοι, αγροτικοί και αστικοί, βρίσκονται σε άσχημοι κατάσταση.

Παιδικοί σταθμοί στεγάζονται σε υπόγεια, ενώ άλλοι κλείνουν. Σχολεία χωρίς επαρκή συντήρηση και που πολλές φορές με το ένα ή άλλο τρόπο την αναλαμβάνουν γονείς και δάσκαλοι.

Τα μέτρα που παίρνει η δημοτική αρχή για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων είναι λειψά.

Η πρόσβαση των λαϊκών οικογενειών του Δήμου στον Αθλητισμό, στον Πολιτισμό ολοένα και δυσκολεύει.

Ολοένα και πιο συχνά παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζόμενων που υπάρχουν ακόμη η αποκομιδή των απορριμμάτων είναι ανεπαρκής.

Λαϊκές οικογένειες αδυνατούν να στείλουν τα παιδιά τους(τα βρέφη) στους παιδικούς σταθμούς του δήμου αφού οι θέσεις δεν επαρκούν ούτε για τις μισές ανάγκες

Ολοένα και πιο συχνές βλάβες στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης λόγω της παλαιότητας των δικτύων με ότι αυτό συνεπάγεται για τους δημότες.

Χωριά και οικισμοί του δήμου να μένουν χωρίς πόσιμο νερό εξαιτίας της ανυπαρξίας σχετικών έργων.

Καμία στήριξη από την πλευρά του Δήμου στα λαϊκά στρώματα που δεινοπαθούν από το βάρος της αντιλαϊκής επίθεσης. Όσες φορές μπήκε ζήτημα να ελαφρυνθούν άνεργοι κλπ από τα δημοτικά τέλη η δημοτική αρχή αρνήθηκε.

Για όλους αυτούς τους λόγους, και μια σειρά άλλους λόγους που όλοι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα του δήμου μας γνωρίζουμε πολύ καλά και τους αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα στην ζωή μας καταψηφίσαμε αυτόν τον οικονομικό απολογισμό-ισολογισμό.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση λέμε ότι για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες διευρυμένες ανάγκες του λαού μας χρειάζεται:

Πλήρης, επαρκής, κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του Δήμου.

Πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων φόρων από τους ΟΤΑ τους οποίους απεμπόλησε η πρώην ΚΕΔΚΕ και η τωρινή ΚΕΔΕ, γιατί είναι χρήματα που ανήκουν στους εργαζόμενους, αφαιρούνται από το εισόδημά τους και αναπληρώνονται από πρόσθετους φόρους, τέλη, κ.λπ.

Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία, ανταποδοτικών, αντισταθμιστικών και άλλων τελών που χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα.

Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι - παρατασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες του Δήμου.

Έργα υποδομής και πόρους από το κράτος που κατευθύνονται για κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, όπως προστασίας από πλημμύρες, προστασία περιβάλλοντος, άρδευσης, ύδρευσης, αποχέτευσης κ.λπ. Ο σχεδιασμός, μελέτη, κατασκευή των έργων να γίνεται από δημόσιο κατασκευαστικό φορέα με ευθύνη του κράτους.

Δωρεάν Παιδεία, Υγεία, κοινωνική αλληλεγγύη με κρατική χρηματοδότηση για τις λειτουργικές δαπάνες σχολείων, σχολικών επιτροπών, παιδικών σταθμών. Να καταργηθούν τα τροφεία και οι εισφορές στους παιδικούς σταθμούς.

Τέλος, τονίζουμε ότι η βαθιά αντιδραστική πολιτική και δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα δεν μπορεί να ανατραπεί χωρίς την οργάνωση των εργαζομένων και την κοινωνική συμμαχία τους με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα σε δρόμο σύγκρουσης και ανατροπής της σημερινής πολιτικής. Σε αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να υπάρξει όφελος για τις λαϊκές οικογένειες, για τους ανέργους, για τους εργαζόμενους και τη νεολαία της περιοχής. Καλούμε τα λαϊκά στρώματα να παλέψουν για τις ανάγκες τους και τα δικαιώματά τους, να συνταχθούν με τις θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Βέροια, 15 Οκτωβρίου 2017   

 Ο δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης

Γιώργος Μελιόπουλος

Έχει διαβαστεί 220 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως καθαρός
Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία 12 °C
Άνεμος ΝΔ 0-1 μποφόρ

Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 2 ως 14 °C
Άνεμος ΔΒΔ 0-2 μποφόρ

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 4 ως 16 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 278 επισκέπτες και 1 μέλος.

Αρχική σελίδα για κινητά