Κυριακή, 20 Σεπ, 2020

  • Ένα ξεχωριστό Φεστιβάλ με δυνατό μήνυμα
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό  19/9
  • Να καταδικαστούν οι εγκληματίες φασίστες της Χρυσής Αυγής
  • ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ».ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΠΛΟΚΩΝ:Για την απώλεια του συνάδελφου Βαγγέλη Μπούτα
  • ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • Βαφτίζουν «αύξηση του μισθού»... το νέο δώρο στην εργοδοσία!
Ένα ξεχωριστό Φεστιβάλ με δυνατό μήνυμα1 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό  19/92 Να καταδικαστούν οι εγκληματίες φασίστες της Χρυσής Αυγής3 ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ».ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΠΛΟΚΩΝ:Για την απώλεια του συνάδελφου Βαγγέλη Μπούτα 4 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 5 Βαφτίζουν «αύξηση του μισθού»... το νέο δώρο στην εργοδοσία!6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μοιράζει χρήμα «με τη σέσουλα» στο κεφάλαιο...

Το χρεοκοπημένο σοσιαλδημοκρατικής κοπής σύνθημα για μια νέα «Κοινωνική Συμφωνία» επιστράτευσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, για να «ντύσει» τις προτάσεις του για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων με ζεστό χρήμα, στέλνοντας το μήνυμα στην αστική τάξη ότι αποτελεί μια αξιόπιστη ενα... Περισσότερα

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ: Για τη συναίνεση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου για τη δημιουργία αιολικού «πάρκου» στους «Πέντε Πύργους» Μηλιάς

από Η Άλλη Άποψη
ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ: Για τη συναίνεση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου για τη δημιουργία αιολικού «πάρκου» στους «Πέντε Πύργους» Μηλιάς

Εκεί που φύτρωνε φλησκούνι κι άγρια μέντα

κι έβγαζε η γη το πρώτο της κυκλάμινο

(Ν. Γκάτσος)

 

   Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ΔΣ) Κατερίνης, στις 24 Ιουνίου 2016, με θέμα «Συναίνεση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης για την έκταση επέμβασης του έργου “Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας” στη θέση “Πέντε Πύργοι” (ΑΣΠΗΕ “Πέντε Πύργοι”) αιολικής ισχύος 22 MW και συναφή υποστηρικτικά έργα», η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κατερίνης διατύπωσε κατηγορηματικά την αντίθεσή της και καταψήφισε.

   Αξίζει να σημειώσουμε ότι η παράταξη «Άλλος δρόμος για την Κατερίνη», αφού άσκησε κριτική στη διοίκηση του Δήμου ότι δεν έλαβε υπόψη την εκπεφρασμένη από το 2014 αντίθετη άποψη των κατοίκων της Μηλιάς και τη σχετική ομόφωνη τότε (9-4-2014) απόφαση του ΔΣ, κάλεσε ωστόσο το δήμαρχο να αναβάλει το θέμα για την επόμενη συνεδρίαση, προκειμένου να ζητηθεί η άποψη των κατοίκων, ενώ στη συνέχεια οι σύμβουλοί του αποχώρησαν για λίγο από τη συνεδρίαση, αποφεύγοντας έτσι να τοποθετηθούν με σαφήνεια.

   Εν πάση περιπτώσει, είναι γεγονός ότι οι κυβερνήσεις και οι ουραγοί τους, διαχρονικά υλοποιώντας και στηρίζοντας την αντι-αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αφού κατέστρεψαν τον καπνό και γενικότερα τον πρωτογενή τομέα παραγωγής της ντόπιας οικονομίας της Μηλιάς και της ευρύτερης περιοχής, έρχονται σήμερα με τη συναίνεση της διοίκησης του Δήμου Κατερίνης να στήσουν τις ανεμογεννήτριες στα Πιέρια στο όνομα της «ανάπτυξης». Ανάπτυξη όμως για ποιον;

   Η λεγόμενη «πράσινη» ανάπτυξη είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ για τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος του λαού και του φυσικού περιβάλλοντος. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) συνδέονται άμεσα με την «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας. Γι’ αυτό και το αυξημένο τέλος ΑΠΕ στο λογαριασμό, οι συνεχείς ανατιμήσεις του ρεύματος, η πανάκριβη τιμή που λαμβάνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες των ΑΠΕ για το ρεύμα. Είναι η «προίκα» που χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός ώστε ντόπιοι και ξένοι μονοπωλιακοί όμιλοι να μπουν με διασφαλισμένα κέρδη στην αγορά.

   Η συγκεκριμένη επενδυτική πρόταση για τη Μηλιά δεν εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση την ικανοποίηση των αναγκών των κατοίκων του ΔΔ Πέτρας και του Δήμου μας ούτε ασφαλώς στοχεύει στην ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον. Αν κάτι διασφαλίζει με σιγουριά, είναι το κέρδος του μεγαλοεπενδυτή. Ανάμεσα λοιπόν στις πολλές επιπτώσεις, αναφέρουμε ενδεικτικά τα εξής:

Το μεγάλο αρχικό μέγεθος της προβλεπόμενης επένδυσης θα επιδράσει αρνητικά στην τοπική οικονομία (π.χ. στην κτηνοτροφία, στις καλλιέργειες, κ.λπ.).

Η προτεινόμενη εγκατάσταση αιολικού «πάρκου» εκθέτει σε κίνδυνο πυρκαγιάς τη δασική έκταση της Μηλιάς και γενικότερα «βιάζει» το τοπίο και τη φύση της συγκεκριμένης περιοχής του ΔΔ Πέτρας.

Το ποσοστό κάλυψης εδάφους από την αιολική εγκατάσταση δεν αφορά μόνο τις ανεμογεννήτριες, αλλά και τη διάνοιξη νέων οδών, καθώς και τα έργα διασύνδεσης, την εγκατάσταση σταθμών κ.λπ.

Το αρχικό μέγεθος του αιολικού «πάρκου» μπορεί εύκολα να αυξηθεί στην πορεία, όπως δείχνουν παραδείγματα σε άλλες περιοχές της χώρας (π.χ. Νότια Εύβοια).

Όταν αποσβεστεί η επένδυση, θα απομείνουν τα κουφάρια των παλιών ανεμογεννητριών μαζί με όγκους τσιμέντου στην περιοχή.

Το ευνοϊκό νομοθετικό περιβάλλον για αλλαγή χρήσεων γης, μπορεί να λειτουργήσει εμπρηστικά στην ευρύτερη περιοχή.

Οι ελάχιστοι πόροι που θα «επιστρέψουν», θα αξιοποιηθούν για να δικαιολογήσουν την κρατική υποχρηματοδότηση των δήμων. Οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν για τη λειτουργία του αιολικού «πάρκου» θα είναι κακοπληρωμένες, με μαύρες εργασιακές σχέσεις, και δεν αναπληρώνουν τις προαναφερόμενες αρνητικές συνέπειες.

   Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κατερίνης, με βάση και τα παραπάνω, δε συναινεί με κανένα «αντάλλαγμα» να θυσιαστούν το περιβάλλον και η όποια ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής στο βωμό των κερδών κανενός κεφαλαιοκράτη.

   Λύση η οποία θα εξασφαλίζει ρεύμα φτηνό για το λαό, με αξιοποίηση των εγχώριων πηγών, με προσανατολισμό στην εξοικονόμηση ενέργειας και σεβασμό του περιβάλλοντος υπάρχει μόνο σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Προϋπόθεση τέτοιας λύσης είναι να γίνει ο τομέας της ενέργειας δημόσια – λαϊκή περιουσία. Να αναπτύσσεται με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Μόνο σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να γίνει και ορθολογική αξιοποίηση των ΑΠΕ σε αυστηρά συγκεκριμένες χωροταξικά βιομηχανικές ζώνες.

   Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους κατοίκους, τους συλλόγους και τους μαζικούς φορείς της ΤΚ Μηλιάς, του ΔΔ Πέτρας, του Δήμου Κατερίνης να αντισταθούν, να βάλουν φραγμό στο ξεπούλημα των Πιερίων, να ματαιώσουν το επιχειρούμενο περιβαλλοντικό έγκλημα για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Να διεκδικήσουν εδώ και τώρα:

Καμία ανεμογεννήτρια – έκτρωμα στα Πιέρια.

Φτηνό ρεύμα για το λαό, κατάργηση των «πράσινων» τελών ΑΠΕ.

Όχι στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της ενέργειας – Ενιαίος κρατικός φορέας ενέργειας με κεντρικό ενεργειακό σχεδιασμό.

   Καλούμε, λοιπόν, σε μαζική αγωνιστική συσπείρωση ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, την οικονομική ολιγαρχία, την πολιτική της εξουσία και την ΕΕ, η οποία αποτελεί το στυλοβάτη της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος. 

                                                                                               

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

 

Οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι

Μπάμπης Παπαδόπουλος

Σταύρος Ανανιάδης

Θεοδώρα Αθανασούλα

Έχει διαβαστεί 280 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική συννεφιά
Μερική συννεφιά
Θερμοκρασία 14 °C
Άνεμος ΔΒΔ 1 μποφόρ

Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 13 ως 26 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 14 ως 26 °C
Άνεμος Α 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 105 επισκέπτες και 1 μέλος.