Σάββατο, 18 Απρ, 2026

  • Κρήτη: Ακόμα και στο ξενοδοχείο που γίνεται το συνέδριο της ΓΣΕΕ, η εργοδοσία επιχειρεί να εμποδίσει την επαφή των εργαζομένων με τα Συνδικάτα
  • Το Ιράν ανοίγει τα Στενά του Ορμούζ όμως οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν άρουν τον ναυτικό αποκλεισμό στα ιρανικά λιμάνια
  • ΚΚΕ: Ολοι αυτοί που φοράνε φωτοστέφανο στην ΕΕ των λόμπι και της διαφθοράς, τώρα «βγαίνουν στα κεραμίδια» επειδή αποκαλύπτονται τα σκάνδαλά τους
  • Η Ανατ. Μεσόγειος στον χάρτη του ιμπεριαλιστικού πολέμου
  • Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ: 65 χρόνια από την ηρωική νίκη της Κουβανικής Επανάστασης στον Κόλπο των Χοίρων
  • Κερδισμένοι
Κρήτη: Ακόμα και στο ξενοδοχείο που γίνεται το συνέδριο της ΓΣΕΕ, η εργοδοσία επιχειρεί να εμποδίσει την επαφή των εργαζομένων με τα Συνδικάτα1 Το Ιράν ανοίγει τα Στενά του Ορμούζ όμως οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν άρουν τον ναυτικό αποκλεισμό στα ιρανικά λιμάνια2 ΚΚΕ: Ολοι αυτοί που φοράνε φωτοστέφανο στην ΕΕ των λόμπι και της διαφθοράς, τώρα «βγαίνουν στα κεραμίδια» επειδή αποκαλύπτονται τα σκάνδαλά τους3 Η Ανατ. Μεσόγειος στον χάρτη του ιμπεριαλιστικού πολέμου4 Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ: 65 χρόνια από την ηρωική νίκη της Κουβανικής Επανάστασης στον Κόλπο των Χοίρων5 Κερδισμένοι6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αφαντες

Αφαντες

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης με αφορμή την αναπροσαρμογή των συντάξεων για το 2026 και το κλίμα ευφορίας που καλλιεργούσε πριν τρεις βδομάδες για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Μόλις σε λίγους μήνες αποδείχθηκε πόσο άνθρακας ήταν ο θησαυρός, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο επίσημος πληθωρισμός σε ... Περισσότερα

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Επερώτηση για την έλλειψη ενημέρωσης για τη διαχείριση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κ. Μακεδονίας

από Η Άλλη Άποψη
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Επερώτηση για την έλλειψη ενημέρωσης για τη διαχείριση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κ. Μακεδονίας

Επερώτηση για την έλλειψη ενημέρωσης για τη διαχείριση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης (ΠΤΑ) Κεντρικής Μακεδονίας κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση», επισημαίνοντας ότι αυτός ο θεσμός προωθεί την αδιαφάνεια και την αλληλοεπικάλυψη ευθυνών και αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε κυβέρνηση και Περιφέρεια.

Η Επερώτηση αναφέρει:

«Ενώ το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης (ΠΤΑ) έχει τον σπουδαιότερο ρόλο στη διαχείριση των χρηματοδοτήσεων, ως υπόλογος θεσμός των πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και της οικονομικής διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων και άλλων δράσεων, το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει αρμοδιότητα εποπτείας ή λήψης αποφάσεων. Το τμήμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) που διαχειρίζεται το ΠΤΑ εγγράφεται στον ετήσιο προϋπολογισμό και απολογισμό της Περιφέρειας, ως έσοδο και ως έξοδο, μόνο εξωλογιστικά.

Έτσι στη διαχείριση των ΠΤΑ -που την αποκλειστική ευθύνη έχει η κυβέρνηση- προστίθεται μία τυπική και προσχηματική ευθύνη των Περιφερειών, που υποτίθεται συμβάλλει στη διαφάνεια, ενώ τα Περιφερειακά Συμβούλια, όπως και αυτό της Κεντρικής Μακεδονίας, στην πραγματικότητα δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν κανέναν έλεγχο. Ουσιαστικά, ο θεσμός του ΠΤΑ προωθεί την αδιαφάνεια και την αλληλοεπικάλυψη ευθυνών και αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε κυβέρνηση και Περιφέρεια.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο, αφού τα ΠΤΑ -εκτός από το ΠΔΕ- διαχειρίζονται και τα προγράμματα επιδότησης ιδιωτικών επιχειρήσεων, με βάση τα τυπικά κριτήρια των νόμων, χωρίς όμως καμία πολιτική ευθύνη σε σχέση με τις προτεραιότητες των τοπικών αναγκών.

Κι ενώ το ΠΤΑ από μόνο του είναι αδιαφανές, αυτή η αδιαφάνεια μετατρέπεται σε απόλυτο "σκοτάδι" για το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, αφού ουδέποτε δόθηκε δυνατότητα συνολικής ενημέρωσης για τη διαχείριση του ΠΔΕ και των ιδιωτικών επιχορηγήσεων, με ευθύνη του πρόεδρου της διοίκησης του ΠΤΑ, του κ. περιφερειάρχη.

Χαρακτηριστικό της έλλειψης ενημέρωσης, της αδιαφάνειας, είναι ότι στον προϋπολογισμό του 2021 το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) εγγράφεται συνολικά σε έναν κωδικό, χωρίς να υπάρχει ανάλυση για τις δράσεις και τις προτεραιότητες που χρηματοδοτεί και χωρίς απολογιστικά στοιχεία, παρά μόνο προβλέψεις.

Σε συνέχεια των παραπάνω, ο κ. περιφερειάρχης και οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες καλούνται να απαντήσουν και να εξηγήσουν τι μέτρα πρόκειται να πάρει η διοίκηση της ΠΚΜ, ώστε:

Να ενημερωθούμε αναλυτικά για κάθε έργο, τον προϋπολογισμό και απολογισμός του ΠΤΑ ΚΜ και της Επιτροπής Παρακολούθησης. Όλα τα στοιχεία που αφορούν τα ετήσια κονδύλια και τις δράσεις που χρηματοδότησε το ΠΤΑ Κεντρικής Μακεδονίας από το 2018 ως το 2020, όπως και τις προγραμματισμένες δράσεις για το 2021.

Να διασφαλιστεί ως υποχρεωτική η ενημέρωση  τόσο για τα έργα που εντάσσονται στον προϋπολογισμό όσο και για το τι γίνεται απολογιστικά κάθε έτος».

Έχει διαβαστεί 437 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 456 επισκέπτες και 0 μέλη.