Παρασκευή, 02 Οκτ, 2026

  • Χωρίς μάσκες: Η Ουάσινγκτον εναντίον του κουβανικού ιδιωτικού τομέα
  • Γαλλία: Με μαζικές κινητοποιήσεις οι μαθητές διαδηλώνουν για το δικαίωμα στη μόρφωση, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία
  • 128 κενά μετά και τη Β΄ φάση προσλήψεων . 80 παιδιά στην Παράλληλη Στήριξη εξακολουθούν να περιμένουν τον εκπαιδευτικό τους
  • ΕΕΔΥΕ: Ο Μάρκο Ρούμπιο είναι ανεπιθύμητος! Όλοι στη συγκέντρωση την Τρίτη στις 7.30 μ.μ. στο Σύνταγμα
  • Nations League: «Γλυκόπικρη» γεύση άφησε η ισοπαλία της Εθνικής με την Ολλανδία
  • Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει
Χωρίς μάσκες: Η Ουάσινγκτον εναντίον του κουβανικού ιδιωτικού τομέα1 Γαλλία: Με μαζικές κινητοποιήσεις οι μαθητές διαδηλώνουν για το δικαίωμα στη μόρφωση, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία2 128 κενά μετά και τη Β΄ φάση προσλήψεων . 80 παιδιά στην Παράλληλη Στήριξη εξακολουθούν να περιμένουν τον εκπαιδευτικό τους3 ΕΕΔΥΕ: Ο Μάρκο Ρούμπιο είναι ανεπιθύμητος! Όλοι στη συγκέντρωση την Τρίτη στις 7.30 μ.μ. στο Σύνταγμα4 Nations League: «Γλυκόπικρη» γεύση άφησε η ισοπαλία της Εθνικής με την Ολλανδία5 Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Φόρα παρτίδα

Φόρα παρτίδα

Σε άλλο επίπεδο έχει περάσει τις τελευταίες ώρες η «αντιπαράθεση» ανάμεσα στην κυβέρνηση, στο ΠΑΣΟΚ και το κόμμα Τσίπρα, με αφορμή τις προχτεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την ενεργειακή ακρίβεια.Τσακώνονται φόρα παρτίδα για την πατρότητα των «κοστολογημένων» μέτρων και για το ποιος μπορεί καλύτερα να διαφυλάξει από τη μια τη δη... Περισσότερα

Λαϊκή Συσπείρωση ΚΜ:Προχωρεί η διαδικασία οριστικής αδειοδότησης της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ για την καύση απορριμματογενούς καυσίμου RDF SRF

από Η Άλλη Άποψη
Λαϊκή Συσπείρωση ΚΜ:Προχωρεί η διαδικασία  οριστικής αδειοδότησης της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ για την καύση απορριμματογενούς καυσίμου RDF  SRF

Εν μέσω πανδημίας η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ ΑΕ,  η κυβέρνηση μέσω του  Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως διαμεσολαβητή ενημέρωσης, κινούν τις τελευταίες μέρες, ξανά διαδικασίες για να καταφέρει η παραπάνω εταιρεία να πάρει την πολυπόθητη εδώ και χρόνια, άδεια καύσης των δευτερογενών απορριμμάτων RDF και SRF στο εργοστάσιο της Ευκαρπίας.

Η προώθηση της διαδικασίας αυτής, μέσα και σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει τώρα.

Υπενθυμίζουμε ότι στην 17η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου 25.11.2019, η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε καταθέσει αίτημα για συζήτηση και να τοποθετηθεί συγκεκριμένα το Περιφερειακό Συμβούλιο για: «την παραγωγή απορριμματογενούς καυσίμου RDF από τις μονάδες (ΜΕΑ) που κατασκευάζονται στην ΠΚΜ στα πλαίσια του υφιστάμενου ΠΕΣΔΑ και στο ενδεχόμενο της καρκινογόνου καύσης των απορριμμάτων είτε στη τσιμεντοβιομηχανία είτε σε αυτόνομα εργοστάσια καύσης. Να στηρίξει με συγκεκριμένα μέτρα τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων της περιοχής μας που δικαιολογημένα ανησυχούν»

 Η Διοίκηση της ΠΚΜ αρνήθηκε τότε τη συζήτηση με τη δικαιολογία ότι δεν είναι αρμοδιότητα της .

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», τόσο κατά τη διαδικασία έγκρισης του υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπτυξης της ΠΚΜ που γνωμοδότησε θετικά κατά πλειοψηφία για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ανατολικού Τομέα (στη συγκεκριμένη ΜΠΕ προβλέπεται η παραγωγή απορριμματογενούς καυσίμου) τοποθετήθηκε αρνητικά αναδεικνύοντας τεκμηριωμένα τους κινδύνους από την προώθηση αυτών των σχεδιασμών και κατέθεσε τις δικές τις προτάσεις για το ζήτημα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων.

Να σημειώσουμε επίσης ότι «Λαϊκή Συσπείρωση», τοποθετήθηκε αρνητικά και στις αντίστοιχες συνεδριάσεις της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης που γνωμοδότησε θετικά κατά πλειοψηφία για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) α) 18η/11.11.2015, για την ίδρυση της NORDECO Α.Ε. (θυγατρική της  ΤΙΤΑΝ ΑΕ), μονάδα παραγωγής απορριμματογενούς καυσίμου RDF – SRF, στην Νεοχωρούδα του Δήμου Ωραιοκάστρου-ΠΕ Θεσσαλονίκης και β) 16η/20.11.2019 για την αύξηση της παραγωγής απορριμματογενούς καυσίμου RDF – SRF από 21.000 σε 40.000 τόνους ετησίως. 

Η ενδεχόμενη καύση απορριμματογενούς καυσίμου, με βάση και το σημερινό επίπεδο τεχνολογικής ανάπτυξης, ως γνωστό έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή διοξινών, φουρανίων, επικίνδυνων καταλοίπων που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε καρκινογεννέσεις. Έχει δηλαδή πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.

Συνολικά η υλοποίηση του σχεδίου για την κατασκευή τριών νέων ΜΕΑ στην ΠΚΜ αποτελεί βήμα στην περεταίρω ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων, με την κατασκευή και λειτουργία τους μέσω ΣΔΙΤ. Διαφαίνεται ο κίνδυνος να πληρώσει ο λαός μας ακόμα μια φορά τα «σπασμένα»  με τα αυξημένα δημοτικά τέλη για να ανταποκρίνονται οι Δήμοι στα νέα gatefee. Ταυτόχρονα αυτές οι μονάδες είναι πανάκριβες, δεσμεύοντας ένα τεράστιο ποσό από ΠΔΕ και ΕΣΠΑ για την κατασκευή τους τη στιγμή που διατίθενται ελάχιστοι πόροι πχ για τη σωστή λειτουργία των ΧΥΤΑ και για την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή. Η λειτουργία των ΜΕΑ δρα ανταγωνιστικά στην ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή διότι αφενός μεν προϋποθέτει συγκεκριμένη ποσότητα σύμμεικτων απορριμμάτων και αφετέρου το μεγαλύτερο ποσοστό του απορριμματογενούς καυσίμου RDF που προβλέπεται να παράγεται αποτελείται από ανακυκλώσιμα υλικά.

Με βάση τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι και στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αναδεικνύονται 2 τελείως διαφορετικές λογικές και στο Περιφερειακό Συμβούλιο της ΠΚΜ.

Από τη μια οι τοποθετήσεις της Διοίκησης της ΠΚΜ, των παρατάξεων ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ και άλλων κομμάτων που κινούνται με μικροδιαφορές στην πεπατημένη των κατευθύνσεων της ΕΕ για περεταίρω ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής και επεξεργασίας απορριμμάτων αλλά και της καύσης τους για ενεργειακή αξιοποίηση από τους επιχειρηματικούς ομίλους, και από την άλλη οι τεκμηριωμένες προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με βασικό κριτήριο την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, την ολοκληρωμένη προστασία του περιβάλλοντος.

Καταθέτουμε στο λαό της περιοχής ένα πλαίσιο διεκδίκησης για να εξαιρεθεί από τον ΠΕΣΔΑ η πρόβλεψη παραγωγής απορριμματογενούς καυσίμου και η καύση των απορριμμάτων, να μην κατασκευαστούν οι ΜΕΑ με ΣΔΙΤ και τις συγκεκριμένες προβλέψεις για τη λειτουργία τους, να μην τις χρυσοπληρώνουμε. Για να μην προχωρήσει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής μεταφοράς και επεξεργασίας απορριμμάτων. Για μέτρα ασφάλειας και υγιεινής για τους εργαζόμενους στην αποκομιδή, στους ΣΜΑ, στους ΧΥΤΑ, στα ΚΔΑΥ και στις ΜΕΑ.. Για να ενισχυθεί  η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και η μηχανική ανακύκλωση των σύμμεικτων απορριμμάτων που έτσι κι αλλιώς πρέπει να μειώνονται διαχρονικά αλλά και η κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων. Για να λειτουργούν σωστά όλοι οι ΧΥΤΑ και οι ΣΜΑ της περιοχής.

Καλούμε τους εργαζόμενους της περιοχής σε αντεπίθεση, στην κατεύθυνση ριζικών αλλαγών σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, που θα επιτρέψουν έναν ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων με αποκλειστικό κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες, την προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος.

Καλούμε τη Διοίκηση της ΠΚΜ να τοποθετηθεί, εδώ και τώρα, συγκεκριμένα, απαιτώντας από την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα η απαράδεκτη διαδικασία και να συζητηθεί το θέμα της ενδεχόμενης καύσης στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μετά την άρση των έκτακτων μέτρων. Εκεί μπορούν να αναπτυχθούν ολοκληρωμένα θέσεις, απόψεις και ταυτόχρονα το Περιφερειακό Συμβούλιο να αποφασίσει τη στήριξη με συγκεκριμένα μέτρα τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων της περιοχής μας που δικαιολογημένα ανησυχούν.

Έχει διαβαστεί 464 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 1498 επισκέπτες και 0 μέλη.