Δευτέρα, 17 Αυγ, 2026

  • "Εφυγε" ο Παντελής Ζωγράφου
  • Όλοι στη μάχη για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ στις 5 Σεπτέμβρη
  • Φοιτητική στέγη εμπόρευμα και οικογένειες σε απόγνωση
  • Η Τουρκία ανακήρυξε «Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο στο φόντο των ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων στην περιοχή
  • ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες του επιτελικά ανίκανου κράτους να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και το φυσικό πλούτο που τα θεωρεί «κόστος»
  • Νέοι κρίκοι εμπλοκής από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή
"Εφυγε" ο Παντελής Ζωγράφου1 Όλοι στη μάχη για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ στις 5 Σεπτέμβρη2 Φοιτητική στέγη εμπόρευμα και οικογένειες σε απόγνωση3 Η Τουρκία ανακήρυξε «Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο στο φόντο των ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων στην περιοχή4 ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες του επιτελικά ανίκανου κράτους να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και το φυσικό πλούτο που τα θεωρεί «κόστος»5 Νέοι κρίκοι εμπλοκής από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Δύσκολα

Δύσκολα

Δύσκολες ώρες για τον ...μεγαλύτερο και ισχυρότερο στρατό του κόσμου. Ο διοικητής των αμερικάνικων δυνάμεων που επιχειρούν στον Κόλπο γράφει τη μια έκθεση μετά την άλλη για τις αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις σε βάρος του Ιράν που δεν μπορούν να προκαλέσουν άλλη καταστροφή, ούτε να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση. Οπότε, δεν έχει νόημα ... Περισσότερα

Μία ενδιαφέρουσα εισήγηση για τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στην πολιτική ζωή, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη

από Η Άλλη Άποψη

Μία ενδιαφέρουσα εισήγηση με θέμα «Από τον πόλεμο του 1940 έως την δικτατορία του 1967. Ο ελληνικός στρατός στον 20ο αιώνα: η «εθνική αποστολή», η σχέση με την κοινωνία, οι παρεμβάσεις και οι επεμβάσεις στην πολιτική ζωή», είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δεκάδες πολίτες στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας το πρωί του Σαββάτου 16/4.

Εισηγητής ήταν ο Αναστάσιος Σακελαρόπουλος, ιστορικός και υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη, ενώ αυτή πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία των διήμερων σεμιναρίων με τα οποία έγινε η έναρξη λειτουργίας του 2ου ορόφου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης.
Στην πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση (τον προλόγισε η Ασπασία Τασιοπούλου)-μετά την οποία ακολούθησε και πλούσιος διάλογος- επιγραμματικά τονίστηκαν τα εξής:

Αφετηρία για την διαδικασία ανατροπής των έως τότε συνθηκών εντός του ελληνικού στρατού αποτέλεσε η πυκνή πολεμική δραστηριότητα της δεκαετίας του 1940 και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Και τα δύο αυτά πεδία χαρακτηρίστηκαν από εντονότατες συγκρούσεις οι οποίες σημάδεψαν το τότε παρόν και εφοδίασαν με πλήθος συμβόλων και συμβολισμών την συνέχεια. Ο πόλεμος του 1940-41 η κατοχή, η αντίσταση, η ελληνική παρουσία στην Μέση Ανατολή και οι εμφύλιες συγκρούσεις έδωσαν διαφορετικές ταυτότητες και ρόλους στους έλληνες αξιωματικούς. Ο Δεκέμβριος του 1944 και ο Εμφύλιος πόλεμος ακύρωσαν την όποια συνθετική διαδικασία εντός του στρατού και τον μετέτρεψαν σε πολιτικό θεματοφύλακα του μετεμφυλιακού κράτους. Η «βουβή» δεκαετία του 1950 που ακολούθησε, εδραίωσε τον αντικομουνισμό ως βασική και εκβιαστική πολιτική ανάγκη του κράτους και εδραίωσε τον στρατό ως κύριο εργαλείο του πολιτικού ελέγχου. Στα χρόνια που ακολούθησαν , ο στρατός αποτέλεσε βασικό άξονα του «βαθέως» κράτους και η συνομωσία που προστατευμένα λειτουργούσε εντός του, ανέδειξε μια στρατοκρατική αντίληψη η οποία όμως για πρώτη φορά αποδεσμεύτηκε από τα πολιτικά περιβάλλοντα και λειτούργησε ιδιοτελώς. Την 21η Απριλίου 1967, ο στρατός ως εθνικό σύστημα διεκδίκησε για πρώτη φορά κυρίαρχο πολιτικό ρόλο. Η παταγώδης αποτυχία και η στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο , ακύρωσε ευτυχώς το πολιτικό του ρόλο δημιουργώντας όμως παράλληλα ένα νέο εθνικό τραύμα.

Έχει διαβαστεί 509 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 534 επισκέπτες και 0 μέλη.