Τετάρτη, 20 Ιαν, 2021

 • Αρνητική η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας για το Αιολικό Πάρκο στο Βέρμιο!
 • Η κυβέρνηση συνεχίζει να ενισχύει τα μέσα καταστολής
 • Οι αεροπορικοί όμιλοι στηρίζουν την πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού
 • Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας αποχαιρετά τον Παύλο Πετρομελίδη
 • ΤΟ ΚΙΝΑΛ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ XAMO ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΠΕΤΡΟΜΕΛΙΔΗ
 • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 19/1
Αρνητική η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας για το Αιολικό Πάρκο στο Βέρμιο!1 Η κυβέρνηση συνεχίζει να ενισχύει τα μέσα καταστολής2 Οι αεροπορικοί όμιλοι στηρίζουν την πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού3 Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας αποχαιρετά τον Παύλο Πετρομελίδη4 ΤΟ ΚΙΝΑΛ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ XAMO ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΠΕΤΡΟΜΕΛΙΔΗ 5 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 19/16

Το Σχόλιο της Ημέρας

Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο!

Με τα πανεπιστήμια κλειστά εδώ και ένα χρόνο, η κυβέρνηση προωθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που αλλάζει για μια ακόμα φορά τον τρόπο πρόσβασης στα πανεπιστήμια, ενισχύει τους «κόφτες» για τη διαγραφή φοιτητών και εντείνει την καταστολή, με τη συγκρότηση πανεπιστημιακής αστυνομίας, στο όνομα τάχα της «πάταξης της ανομίας» στα ΑΕΙ. ... Περισσότερα

«Να μας λείπουν…»

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
«Να μας λείπουν…»

Δελτίο Τύπου απέστειλε σε ΜΜΕ (στη «ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ» δεν ήλθε, άλλωστε είναι γνωστές οι απόψεις μας εδώ και χρόνια) η Αιολική Βερμίου Α.Ε. για τα αιολικά πάρκα στο Βέρμιο.

Εν μέσω πανδημίας και όταν η σκέψη των πολλών είναι αλλού είναι προφανώς «ευκαιρία» για να περάσει ο όλος σχεδιασμός με τις λιγότερες αντιδράσεις (και τη υποστήριξη πάντα "πρόθυμων" τοπικών ΜΜΕ…) και με προπαγανδιστικό επιχείρημα «τη μείωση των αιολικών πάρκων» καθώς και "βελτιώσεις ανά δήμο"...

Σ’ αυτό ενημερώνει ότι «Σύμφωνα με τον τελικό σχεδιασμό, θα εγκατασταθούν συνολικά πέντε αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 315MW, αντί για επτά πάρκα 465ΜW που έχουν λάβει άδεια. Τα αιολικά πάρκα θα εγκατασταθούν έξω από τη γειτονική περιοχή Natura 2000, πλην 7 μόνο ανεμογεννητριών εντός αυτής (αντί για 23 εντός Natura που έχουν λάβει άδεια).» Καθώς και υποστηρίζει ότι: « Η επικαιροποίηση του σχεδιασμού έγινε λόγω αξιοποίησης της νέας τεχνολογίας των ανεμογεννητριών, που είναι μεγαλύτερες και πιο αποδοτικές, μειώνοντας συγχρόνως τις επεμβάσεις στο περιβάλλον. Παράλληλα, μειώνονται σημαντικά οι διανοίξεις νέας δασικής οδοποιίας και οι κατασκευές των έργων ηλεκτρικών δικτύων μέσης τάσεως διασύνδεσης των ανεμογεννητριών που είναι παντού υπόγεια.»

Συνοπτικά, οι επεμβάσεις και βελτιώσεις ανά Δήμο είναι οι εξής σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου:

«Δήμος Νάουσας

Θα εγκατασταθούν 18 ανεμογεννήτριες (αντί για 46 κατά την υφιστάμενη άδεια).

Καταργείται ο υποσταθμός υψηλής τάσης που έχει αδειοδοτηθεί στη θέση «Σούλι» (κανένας πλέον υποσταθμός υψηλής τάσης δεν θα εγκατασταθεί εντός του Δήμου Νάουσας).

Καταργούνται δύο γραμμές μεταφοράς 150 kV που έχουν αδειοδοτηθεί, εκ των οποίων τμήματα συνολικού μήκους 6,1 χλμ. βρίσκονταν εντός του Δήμου Νάουσας (καμία πλέον γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης δεν θα εγκατασταθεί εντός του Δήμου Νάουσας).

Βελτιώνονται 8,5 χλμ. υφιστάμενης δασικής οδοποιία έναντι 5,3 χλμ. στο αδειοδοτημένο έργο.

Μειώνονται κατά 15,5 χλμ. οι διανοίξεις νέας δασικής οδοποιίας (συγκεκριμένα θα διανοιχθούν 20,6 χλμ. νέα οδοποιία έναντι 36,1 χλμ. στο αδειοδοτημένο έργο).

Δεν θα κατασκευαστούν 2 χλμ. δρόμων πρόσβασης που θα υπήρχαν για τους πυλώνες των γραμμών 150 kV που καταργούνται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Νάουσας.

Δήμος Βέροιας

Θα εγκατασταθούν 25 ανεμογεννήτριες στην περιοχή (αντί για 55 που προβλέπει η άδεια).

Καταργείται ο υποσταθμός υψηλής τάσης που έχει αδειοδοτηθεί στη θέση «Καλύβια» (κανένας πλέον υποσταθμός δεν θα εγκατασταθεί εντός του Δήμου Βέροιας).

Καταργούνται δύο γραμμές μεταφοράς 150 kV που έχουν αδειοδοτηθεί, εκ των οποίων τμήματα συνολικού μήκους, μήκους 2,3 χλμ. βρίσκονταν εντός του Δήμου Βέροιας (καμία πλέον γραμμή μεταφοράς δεν θα εγκατασταθεί εντός του Δήμου Βέροιας).

Μειώνονται κατά 7,6 χλμ. οι επεμβάσεις για βελτίωση σε υφιστάμενη δασική οδοποιία (βελτιώνονται 14,8 χλμ. έναντι 22,2 χλμ. στο εγκεκριμένο έργο).

Μειώνονται κατά 1,5 χλμ. οι διανοίξεις νέας δασικής οδοποιίας (20,7 χλμ. νέα οδοποιία έναντι 22,2 χλμ. στο εγκεκριμένο έργο).

Δεν θα κατασκευαστούν 2 χλμ. δρόμων πρόσβασης που θα υπήρχαν για τους πυλώνες των γραμμών 150 kV που καταργούνται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Βέροιας.

Οφέλη για την τοπική κοινωνία

Με βάση τις τιμές ενέργειας που έχουν επιτευχθεί στους σχετικούς διαγωνισμούς, αναμένεται ότι τα έργα θα αποδίδουν στην τοπική κοινωνία 1,2 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, από το θεσμοθετημένο ειδικός τέλος που τους παρακρατείται. Από αυτά, περίπου 460.000 ευρώ θα κατευθύνονται στον Δήμο Βέροιας και τους κατοίκους των κοινοτήτων Κουμαριάς και Σελίου,  280.000 ευρώ θα πηγαίνουν στον Δήμο και τους κατοίκους της Νάουσας...    Σύμφωνα με τον νόμο, τα ποσά αυτά θα χρησιμοποιούνται για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος και για τοπικά αναπτυξιακά έργα.Τα παραπάνω ποσά είναι επιπλέον των άλλων αναπτυξιακών αποτελεσμάτων που θα φέρει μια τέτοια επένδυση στην περιοχή (νέες θέσεις εργασίας κατά τη φάση της κατασκευής και λειτουργίας κ.ά.).»

Η επένδυση αυτή,οδηγεί στην πραγματική καταστροφή του περιβάλλοντος και της φυσιογνωμίας του όρους Βέρμιου με σημαντικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία της περιοχής και με μοναδικό στόχο να κερδίσουν οι επενδυτές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), που επιδοτούνται από το χαράτσι των ΑΠΕ που επιβαρύνει τη λαϊκή κατανάλωση.

Η τοπική οικονομία, οι συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων κατοίκων της περιοχής, αλλά και τα δικαιώματα των λαϊκών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας που θα δουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας να εκτοξεύεται για να αποσβέσει ο επενδυτής την επένδυσή του, γίνονται βορά στην κερδοφορία των επενδυτικών ομίλων.

Η διαφορετική άποψη μας έχει από χρόνια διατυπωθεί συνολικά (δηλαδή όχι μόνο για περιβαλλοντικά αλλά και για οικονομικά-κοινωνικά και ευρύτερα ενεργειακά θέματα) για όλο το ζήτημα. Την ίδια θέση έχουν και φορείς της περιοχής. Με απλά λόγια όχι άλλες ανεμογεννήτριες στην περιοχή μας!

 

Έχει διαβαστεί 443 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική συννεφιά
Μερική συννεφιά
Θερμοκρασία -2 °C
Άνεμος Ν 2-3 μποφόρ

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 1 ως 8 °C
Άνεμος ΔΝΔ 1-2 μποφόρ

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 5 ως 10 °C
Άνεμος ΝΝΔ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 803 επισκέπτες και 0 μέλη.