Τετάρτη, 13 Μαΐ, 2026

  • Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών: Δεν θα συνηθίσουμε έναν κόσμο όπου οι μαθητές μας ασφυκτιούν, θα παλέψουμε να τον αλλάξουμε!
  • 27 χρόνια μετά τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα το ΝΑΤΟ διεξάγει κοινή άσκηση με την Σερβία
  • Στο επίκεντρο της συνάντησης στο ΥΠΑΑΤ τα σοβαρά προβλήματα των δενδροκαλλιεργητών
  • Απεργιακή συγκέντρωση εργαζομένων του Δημοσίου στη Βέροια
  • Καταργείται και η τελευταία τυπική υποχρέωση των Περιφερειών να συνδράμουν τους δήμους στη συντήρηση των σχολείων . Καταγγελία των δημάρχων της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
  • Κατέρρευσαν
Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών: Δεν θα συνηθίσουμε έναν κόσμο όπου οι μαθητές μας ασφυκτιούν, θα παλέψουμε να τον αλλάξουμε!1 27 χρόνια μετά τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα το ΝΑΤΟ διεξάγει κοινή άσκηση με την Σερβία2 Στο επίκεντρο της συνάντησης στο ΥΠΑΑΤ τα σοβαρά προβλήματα των δενδροκαλλιεργητών3 Απεργιακή συγκέντρωση εργαζομένων του Δημοσίου στη Βέροια4 Καταργείται και η τελευταία τυπική υποχρέωση των Περιφερειών να συνδράμουν τους δήμους στη συντήρηση των σχολείων . Καταγγελία των δημάρχων της «Λαϊκής Συσπείρωσης»5 Κατέρρευσαν6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ενας δρόμος

Ενας δρόμος

Καμία ουσιαστική απάντηση δεν δίνει η κυβέρνηση για το πλωτό drone που «λούφαξε» στη Λευκάδα, φορτωμένο με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών.Σύμφωνα με όσα έχουν αποκαλυφθεί για το μη επανδρωμένο όπλο, είτε περίμενε τον στόχο του είτε προσπαθούσε να ανακτήσει επικοινωνία με τη βάση του μετά από αποτυχημένη επίθεση, όχι πολύ μακριά από το σημε... Περισσότερα

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

από Η Άλλη Άποψη
Ο ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Συμπληρώνονται  101 χρόνια από την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Μια μέρα που μας θυμίζει τη θηριωδία των Νεότουρκων, η οποία οδήγησε στο θάνατο και τον ξεριζωμό  από την πατρίδα τους  χιλιάδες  Έλληνες,  με μεγάλη ιστορία αλλά και πολύ σημαντική προσφορά στον τόπο τους.

Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, αναγνωρίζοντας παράλληλα την καθοριστική συμβολή των Ποντίων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, στην κοινωνική, την οικονομική, την πολιτική και πολιτιστική ανόρθωση της χώρας.

Ως Ημέρα Μνήμης, η 19η Μαΐου, καθιερώθηκε το 1994 με απόφαση της Βουλής και τιμάται κάθε χρόνο.

Την ημερομηνία αυτή του 1919 και κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα και άρχισε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στο πλαίσιο του Απελευθερωτικού Αγώνα των Τούρκων. Εξολοθρεύτηκαν 200.000 – 350.000 Ελληνoπόντιοι από τους Νεότουρκους, κατά την περίοδο 1916-1923.

Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι αναγνωρισμένη επισήμως από τέσσερα κράτη, την Ελλάδα με νόμο του 1994 (N. 2193/1994), τη Σουηδία, με υπερψήφιση στο Σουηδικό κοινοβούλιο στις 11 Μαρτίου 2010, την Αρμενία, τον Μάρτιο του 2015 μαζί με τη Γενοκτονία των Ασσυρίων και την Ολλανδία,  με τη Γενοκτονία των Αρμενίων και Ασσυρίων στις 9 Απριλίου 2015.

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι υπήρξε Γενοκτονία και αποδίδει τους θανάτους σε απώλειες πολέμου, σε λοιμό και σε ασθένειες. Δεν παραδέχεται επίσης, ότι υπήρξε Γενοκτονία. Ωστόσο, Τούρκοι επιστήμονες έχουν δημοσίως χαρακτηρίσει τα γεγονότα ως γενοκτονία.

Η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η ανάδειξή τους σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, είναι αγώνας όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά κυρίως για το παρόν και το μέλλον.

Μπροστά στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, φωνάζουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, ‘’ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ’’!

 

                                                                                          Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

Έχει διαβαστεί 408 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 866 επισκέπτες και 1 μέλος.