Πέμπτη, 01 Οκτ, 2026

  • Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει
  • ΠΑΜΕ: Υποταγή στην πολιτική του πολέμου και των κερδών των ομίλων από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ
  • Συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, στις Βρυξέλλες
  • Πρωταγωνιστικό ρόλο στα εγκληματικά σχέδια της ΕΕ για τη Μετανάστευση παίζει η κυβέρνηση
  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Σοβαρές ελλείψεις, απουσία ουσιαστικών ελέγχων και κίνδυνος περικοπής των κονδυλίων της ΚΑΠ στην Ελλάδα με βάση έκθεση της DG AGRI
  •  Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας επεκτείνει το δίκτυό της με δέκα νέες μονάδες αυτοεξυπηρέτησης
Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει1 ΠΑΜΕ: Υποταγή στην πολιτική του πολέμου και των κερδών των ομίλων από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ2 Συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, στις Βρυξέλλες3 Πρωταγωνιστικό ρόλο στα εγκληματικά σχέδια της ΕΕ για τη Μετανάστευση παίζει η κυβέρνηση4 Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Σοβαρές ελλείψεις, απουσία ουσιαστικών ελέγχων και κίνδυνος περικοπής των κονδυλίων της ΚΑΠ στην Ελλάδα με βάση έκθεση της DG AGRI5  Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας επεκτείνει το δίκτυό της με δέκα νέες μονάδες αυτοεξυπηρέτησης 6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι δύο όψεις

Οι δύο όψεις

«Τόσα αντέχει η οικονομία»... Αυτή είναι η πρώτη παραδοχή με την οποία ξεπετάει η κυβέρνηση τα υποτιθέμενα «μέτρα στήριξης» που ανακοίνωσε χθες για το ενεργειακό κόστος, ξεκαθαρίζοντας σαν δεδομένο ότι ο λαός θα ξεπαγιάσει τον χειμώνα και ότι τα καύσιμα θα ξεκοκαλίσουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.Γιατί όπως έλεγε ο ίδιος ο πρωθ... Περισσότερα

Οι θέσεις του συνδυασμού «Προτεραιότητα στον Πολίτη» για κοινωνική πολιτική και αλληλεγγύη

από Η Άλλη Άποψη
 Οι θέσεις του συνδυασμού «Προτεραιότητα στον Πολίτη» για κοινωνική πολιτική και αλληλεγγύη

1. Συνειδητοποίηση της ανάγκης άσκησης κοινωνικής πολιτικής από τον Δήμο

Η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών και ιδίως η επιλογή εσφαλμένων δημοσιονομικών πολιτικών στα πρώτα χρόνια της κρίσης γονάτισαν τη μέση οικογένεια και φτωχοποίησαν μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Σε ένα τέτοιο τοξικό περιβάλλον, ο Δήμος πρέπει, στη βάση των αρχών της εγγύτητας και της επικουρικότητας, να συνδράμει τους ανθρώπους που επλήγησαν από τις μνημονιακές πολιτικές, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και των δυνατοτήτων του.

2. Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

2.1 Τι είναι η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία;

Με τον όρο κοινωνική, συνεταιριστική και αλληλέγγυα οικονομία νοούνται οι δραστηριότητες φυσικών ή νομικών προσώπων στο πλαίσιο της παραγωγής, συναλλαγής και κατανάλωσης. Η λήψη αποφάσεων με δημοκρατικές διαδικασίες, η οριζόντια οργάνωση, η ανακλητότητα των ρόλων, οι εξισωτικές μορφές αμοιβής εργασίας συνιστούν τα βασικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται έτσι ώστε οι δραστηριότητες να εντάσσονται στο πλαίσιο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Απώτερος σκοπός είναι η κάλυψη συλλογικών και κοινωνικών αναγκών.

2.2 Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και Δήμος

Συγκεκριμένες κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσουμε:

Λειτουργία Δικτύου Ανταλλαγής Υπηρεσιών (: Τράπεζα Χρόνου Δ. Βέροιας): η Τράπεζα Χρόνου είναι μία δραστηριότητα που εντάσσεται στη λογική της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Τα μέλη μιας τράπεζας χρόνου ανταλλάσσουν υπηρεσίες με μονάδα συναλλαγής την «ΩΡΑ». Όλες οι υπηρεσίες έχουν ίση αξία. Η προσφορά και η ζήτηση υπηρεσιών δεν είναι συμβατικά αμφοτεροβαρής. Δηλαδή, αν κάποιο μέλος προσφέρει μια υπηρεσία σε ένα άλλο μέλος, δεν χρωστάει κανένας σε κανέναν. Το μέλος που πρόσφερε, θα δεχθεί με τη σειρά του υπηρεσίες από ένα άλλο μέλος του δικτύου. Δημιουργούμε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα προσβάσιμη μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου, όπου οι δημότες θα μπορούν να εγγραφούν, να παρακολουθούν τις προσφερόμενες υπηρεσίες από τους συνδημότες τους και να καταχωρούν τις ζητούμενες και προσφερόμενες από αυτούς υπηρεσίες.

Λειτουργική ενίσχυση και επικοινωνιακή προώθηση του Δημοτικού Λαχανόκηπου Δήμου Βέροιας: αξιοποιούμε αποδοτικότερα μεγαλύτερο μέρος της ήδη διαθέσιμης έκτασης.

Δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων με συνεταιριστική ή κερδοσκοπική μορφή

Λειτουργία κέντρου παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε κάθε επίπεδο επιχειρηματικής, κοινωνικής και εθελοντικής δραστηριότητας. Εκεί θα παρέχεται συμβουλευτική για τη δια βίου μάθηση στις καλές πρακτικές και στην αντιμετώπιση της ανεργίας, με έμφαση σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες (π.χ. πρόσφυγες, νέοι, γυναίκες).

3. Κοινωνικές ομάδες

3.1 Άτομα με ειδικές ανάγκες

-Διασφάλιση πρόσβασης σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου

-Διασφάλιση της πρόσβασης σε περιοχές της πόλης όπου παρατηρούνται προβλήματα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ατόμων με κινητικά προβλήματα (λ.χ. ράμπες σε όσες διαβάσεις είναι δυνατόν και δεν υπάρχουν ήδη)

-Στο πλαίσιο αναδιαμόρφωσης των παιδικών χαρών, προβαίνουμε και στη δημιουργία ορισμένων παιδικών χαρών ως φιλικών για παιδιά με ειδικές ανάγκες

-Βούλησή μας η συνεργασία με όλους τους συλλόγους ΑμεΑ του Δήμου μας. Στήριξη του έργου τους και εξεύρεση των καλύτερων δυνατών λύσεων στις ανάγκες τους.

-Συνεργασία με το Κέντρο Μέριμνας Ατόμων Ειδικών Δεξιοτήτων Δ. Βέροιας, έμπρακτη λειτουργική στήριξη και επικοινωνιακή προώθηση των δράσεων του (δημιουργικά εργαστήρια, πολιτιστικές δράσεις, αθλητικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις).

-Ηχητικά συστήματα σε όσες διαβάσεις πεζών κρίνεται αναγκαίο για την ασφάλεια των ατόμων με προβλήματα όρασης (λ.χ. φανάρι 3ου - 4ου Λυκείου)

3.2 Ρομά

Σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία, θα ανεύρουμε τον καταλληλότερο χώρο για τη μετεγκατάσταση των Ρομά, με γνώμονα την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για αυτούς και με σκοπό την επίτευξη της σταδιακής ένταξής τους στον κοινωνικό ιστό.

3.3 Ενίσχυση κοινωνικών δομών και δομών κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας

Ενισχύουμε τις ήδη λειτουργούσες κοινωνικές δομές (Βοήθεια στο σπίτι, Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης Ημαθίας  «Δεσμός»), τους φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης (ενδεικτικά, Πρωτοβουλία για το Παιδί, ΕΡΑΣΜΟΣ κ.λπ.) καθώς επίσης και τις δομές κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Δημοτικός Λαχανόκηπος, Κοινωνικό Φαρμακείο, Δημοτικό Ιατρείο-Οδοντιατρείο).

3.4 Εθελοντισμός

Είμαστε δίπλα στους εθελοντές, στηρίζουμε το έργο τους και την κοινωνική τους προσφορά. Μέσω του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης – Αθλητισμού – Παιδείας και Προσχολικής Αγωγής Δήμου Βέροιας (ΚΑΠΑ) θα ενισχύσουμε παντοιοτρόπως το έργο όλων των εθελοντικών ομάδων της πόλης. Θα πρέπει, βέβαια, να επισημάνουμε ότι το εθελοντικό έργο πρέπει να λειτουργεί επικουρικά στις οργανωμένες υπηρεσίες του Δήμου, στην ομαλή λειτουργία των οποίων θα δώσουμε έμφαση από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας.

Η απόφαση για το ΣΗΜΕΡΑ - Η εγγύηση για το ΑΥΡΙΟ!

Προτεραιότητα στον Πολίτη | Αντώνης Μαρκούλης

 

Έχει διαβαστεί 377 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 745 επισκέπτες και 0 μέλη.