Πέμπτη, 02 Ιούλ, 2020

  • Καταδικάζουν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Α/Θμιας Εκπαίδευσης;
  • ΔΩΡΕΑ ΓΛΥΠΤΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
  • ΤΟΥΡΚΙΑ: Έγινε η δίκη για την Αγία Σοφία
  • Ανακοίνωση του Κοινοτικού Συμβουλίου Μακροχωρίου για το νερό.
  • Πού απαγορευόταν οι «δημόσιες συναθροίσεις» στη Βέροια, το 1972;
  • «Αφορμή» για αντιλαϊκό πογκρόμ τα ευρωενωσιακά πακέτα
Καταδικάζουν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Α/Θμιας Εκπαίδευσης;1 ΔΩΡΕΑ ΓΛΥΠΤΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ2 ΤΟΥΡΚΙΑ: Έγινε η δίκη για την Αγία Σοφία3 Ανακοίνωση του Κοινοτικού Συμβουλίου Μακροχωρίου για το νερό.4 Πού απαγορευόταν οι «δημόσιες συναθροίσεις» στη Βέροια, το 1972;5 «Αφορμή» για αντιλαϊκό πογκρόμ τα ευρωενωσιακά πακέτα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Όχι του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας στο αιολικό πάρκο στη θέση «Τρούλος» του Βερμίου

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Όχι του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας στο αιολικό πάρκο στη θέση «Τρούλος» του Βερμίου

«Όποια απόφαση και να πάρουμε, κάτι θα χάσουμε, κάτι θα κερδίσουμε…» τόνισε ο δήμαρχος Νικόλας Καρανικόλας, στη συνεδρίαση της Πέμπτης με θέμα το αιολικό πάρκο της ΤΕΡΝΑ στη θέση ‘Τρούλος’ του Βερμίου. Παρότι αρχικά ο δήμαρχος ζήτησε να γίνει μια ημερίδα ενημέρωσης του κόσμου, ώστε να ληφθεί μια ασφαλέστερη απόφαση σε επόμενο χρόνο, δέχθηκε την ανησυχία του τέως δημάρχου Νίκου Κουτσογιάννη ότι είναι εξόχως πιεστικά τα πράγματα και προ των πυλών το έργο και πρέπει να ληφθεί σαφής θέση σήμερα, ο δήμαρχος πρότεινε το δημοτικό συμβούλιο να ψηφίσει καταρχάς όχι στην επένδυση, από σεβασμό στο χιονοδρομικό και στους τουριστικούς σχεδιασμούς του βουνού.

Τι υπόσχεται η επένδυση

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος ανέφερε τα επιχειρήματα και τους εκφρασμένους φόβους της τοπικής κοινωνίας αναφορικά με τις ανεμογεννήτριες και τις επιπτώσεις στο βουνό, αλλά και τα όσα υποστηρίζει η ΤΕΡΝΑ για την επένδυση. Σύμφωνα με αυτά, η επένδυση θα είναι 28 εκατ. ευρώ, ισχύος 20 MW. Με μικρή όχληση, καμία διατάραξη στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις της περιοχής, 60.000 ευρώ ετησίως στον δήμο, 35.000 στους λογαριασμούς των δημοτών, 4-5 εκατ. ευρώ έσοδα στην τοπική κοινωνία κατά τη διάρκεια της κατασκευής, 5-6 μόνιμους εργαζόμενους και 30 κατά την κατασκευή. Τέλος, η εταιρεία δεσμεύεται για την κατασκευή ενός τοπικού έργου υποδομής, ό,τι εμείς θα αποφασίσουμε.

Αρνητική η Φρόσω

Αρνητική ήταν η Φρόσω Καρασαρλίδου στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη θέση ‘Τρούλος’, παρότι δήλωσε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών, με σεβασμό όμως στο περιβάλλον. Αναρωτήθηκε πώς βγήκε η άδεια της ΤΕΡΝΑ χωρίς να πάρει κανείς είδηση, υποστηρίζοντας ότι το Βέρμιο έχει ήδη 40 ανεμογεννήτριες, αριθμός που αν επιμεριστεί στους νομούς και στη θάλασσα, η χώρα θα πιάσει τους στόχους της. Η βουλευτής ενημέρωσε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να έχει ιδιώτες ελεγκτές και όχι το δημόσιο, όπως μέχρι σήμερα, γεγονός που θα φέρει fast track διαδικασίες.

«Ήμουν επιφυλακτική μέχρι τώρα, με όλα αυτά όμως σήμερα είμαι αρνητική. Δεν μπορεί κανείς να μας απαντήσει ποιο είναι το ανώτατο όριο για το Βέρμιο…» σημείωσε η κ. Καρασαρλίδου, χαρακτηρίζοντας ουσιαστικό τον ρόλο των δήμων από εδώ και στο εξής, με μια μελέτη για το τι έρχεται στο Βέρμιο, χωρίς να αντιβαίνει στις άλλες χρήσεις που υπάρχουν ή προγραμματίζονται.

Κουτσογιάννης: Όχι, κάνουν κακό στα 3-5 Πηγάδια

Δυσμενής σε βάρος του χιονοδρομικού θα είναι η ανάπτυξη αιολικού πάρκου στη θέση ‘Τρούλος’, σύμφωνα με τον τέως δήμαρχο Νίκο Κουτσογιάννη. Ο οποίος μίλησε για σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην προσπάθεια εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τα 3-5 Πηγάδια ως ορεινό θέρετρο 12 μηνών. Τέλος πρότεινε να κινηθεί ο δήμος στα εξειδικευμένα γραφεία για τη μη υλοποίηση της επένδυσης προς όφελος των δημοτών, ως πρόκριμα στάσης του δήμου για τις υπόλοιπες επενδύσεις.

Ίλια: Θα πάρουμε το ποσοστό που μας αναλογεί

«Είναι δεδομένο ότι στις ανανεώσιμες πηγές θα πάρουμε το ποσοστό που μας αναλογεί. Πρέπει όμως να είμαστε ενημερωμένοι και σε εγρήγορση. Με νηφαλιότητα να δούμε το δικό μας συμφέρον από τα συμφέροντα. Με παρέμβαση στη μελέτη με τη δική μας άποψη. Μόνο έτσι έχουμε ελπίδες. Η καχυποψία δεν είναι επειδή γνωρίζουμε, αλλά επειδή αγνοούμε…» τόνισε η Ίλια Ιωσηφίδου.

Αρνητικά στάθηκε στην επένδυση και ο Θωμάς Τσουκαλάς, της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Τοποθετήσεις συμβούλων

Δολδούρης: Καταστροφικές θα είναι οι συνέπειες, με μόνιμη υποθήκευση του βουνού. Είμαστε διακτινιστές της κατάστασης εδώ, θα τη μεταδώσουμε στους επόμενους. Ευτελή τα οφέλη από την εταιρεία. Όχι παντού, ακόμη κι αν διπλανοί δήμοι το επιθυμούν. Διακυβεύεται ο τρόπος ζωής μας, ο οποίος έχει διαμορφωθεί σε σχέση με το βουνό.

Βαλσαμίδης: Να προσλάβουμε την καλύτερη δυνατή σύμβουλο ώστε να βοηθήσει στην ακύρωση της επένδυσης. Κοινωνικό μασάς η όποια ημερίδα.

Χατζηιωαννίδης: Κόλαση έρχεται εκεί επάνω. Αν είμαστε η τελευταία γενιά που ζούμε, ας έλθουν οι ανεμογεννήτριες. Αλλά δεν είμαστε. Να γίνουμε ακτιβιστές αφού το κράτος θέλει ενάντια στη δική μας θέληση. Ο παράγοντας κοινωνική αποδοχή δεν υπάρχει.

Λακηνάνος: Να σταματήσουμε τα λόγια και να αρχίσουμε τα έργα.

Τόσιος: Ενιαία αντιμετώπιση του ορεινού όγκου. Αναπτυξιακό εργαλείο του δήμου το παρθένο οικοσύστημα του Βερμίου. Πολιτικό και όχι οικολογικό το ζήτημα. Καμία άλλη επέκταση στο αιολικό πάρκο.

Τασιώνας: Αρνητικά επηρεάζεται η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής.

Τζουβάρας: Τεράστιο εργοτάξιο 28 εκατ. στην κορυφογραμμή του Βερμίου.

Μπαλτατζίδου: Να ενημερωθούμε καλύτερα. Ήμασταν κατά των φωτοβολταϊκών στα Ανθέμια, αλλά είχαμε άδικο. Ας κάνουμε και ένα δημοψήφισμα.

Αρνητικοί ήταν όλοι οι σύλλογοι, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες που τοποθετήθηκαν στη συνέχεια (Κτηνοτροφικός, Κυνηγετικός, Αγροτικός Συνεταιρισμός Νάουσας, Εργατικό Κέντρο, Μαρίνος Αντύπας, SOS Βέρμιο κ.ά.).

ΠΗΓΗ: pena.press

 

 

Έχει διαβαστεί 62 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 34 °C
Άνεμος ΝΑ 2-3 μποφόρ

Πέμπτη, 02 Ιουλίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 21 ως 34 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Παρασκευή, 03 Ιουλίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 20 ως 34 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 165 επισκέπτες και 1 μέλος.

Αρχική σελίδα για κινητά