Πέμπτη, 14 Νοέ, 2019

  • Δόμνα Μιχαηλίδου: Από την Πατησίων στη Δαμασκό μια μπαρούφα δρόμος…
  • Στην Ημαθία αύριο ο Πρωθυπουργός
  • Συνέντευξη με την σκηνοθέτη Ηρώ Γεωργίου
  • Τάσος Μπαρτζώκας για Τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα: «Δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς ασφάλεια»
  • ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ: Επίσκεψη στη δομή προσφύγων στην Αλεξάνδρεια
  • ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ: Χαιρετίζει την απεργία στου «Βαρβαρέσου»
Δόμνα Μιχαηλίδου: Από την Πατησίων στη Δαμασκό μια μπαρούφα δρόμος…1 Στην Ημαθία αύριο ο Πρωθυπουργός2 Συνέντευξη με την σκηνοθέτη Ηρώ Γεωργίου3 Τάσος Μπαρτζώκας για Τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα: «Δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς ασφάλεια» 4 ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ: Επίσκεψη στη δομή προσφύγων στην Αλεξάνδρεια5 ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ: Χαιρετίζει την απεργία στου «Βαρβαρέσου»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Παρέμβαση της Δημοτικής Παράταξης "ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ για το Δήμο της Βέροιας - ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ !" για το έργο «Κατασκευή Κλειστού Κολυμβητηρίου Βέροιας»

print
email
Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Παρέμβαση της Δημοτικής Παράταξης  "ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ για το Δήμο της Βέροιας - ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ !"  για το έργο «Κατασκευή Κλειστού Κολυμβητηρίου Βέροιας»

Θέση για την υπόθεση «κολυμβητήριο Βέροιας» παίρνει η παράταξη των «Ενεργών Πολιτών», την παρουσιάζουμε ολόκληρη και ταυτόχρονα θέτουμε ορισμένους γενικότερους προβληματισμούς μας.

Αρχικά λίγα στοιχεία για το έργο «Κατασκευή Κλειστού Κολυμβητηρίου Βέροιας». Ξεκίνησε να κατασκευάζεται στην εκτός σχεδίου περιοχή Βέροιας, δίπλα στο Ε.Α.Κ. Μακροχωρίου. Πρόκειται για την ανέγερση  νέου κτιρίου  με συνολικό εμβαδόν 9.383 τ.μ. και κάλυψη 5.760,29 τ.μ. σε γήπεδο εμβαδού Ε=101.545 τ.μ. Περιλαμβάνει δύο δεξαμενές κολύμβησης, μια ολυμπιακών διαστάσεων 50 x 25μ., μια παιδική 10 x 12,50μ. και κερκίδες χωρητικότητας 1.000 θέσεων. Στον εξωτερικό χώρο έχουν προβλεφθεί  105 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων. Ο προϋπολογισμός του έφτανε τα   6.200.000,00 €, η σύμβασή του υπογράφτηκε στις 3-9-2009, ο συμβατικός χρόνος αποπεράτωσής του ήταν 18 μήνες, ενώ σαν ημερομηνία περαίωσης ορίστηκε η 3-3-2011.

Ύστερα από σχετική αίτηση του αναδόχου, το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, ενέκρινε την παράταση του χρόνου εκτέλεσης του έργου μέχρι τις 4-3-2012. Το έργο σήμερα βρίσκεται σε διακοπή, με την από 29-6-2010 Δήλωση Διακοπής Εργασιών από τον ανάδοχο λόγω μη πληρωμής των λογαριασμών, οι οποίοι είχαν ήδη εγκριθεί. Στις 30-12-2011 κατατέθηκαν στο Δήμο Βέροιας τα κονδύλια για την εξόφληση και των τριών Λογαριασμών που παρέμεναν απλήρωτοι από το 2010.  

Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί μόνο η γενική κοιτόστρωση και τμήμα της θεμελίωσης του κτιρίου. Το εργοτάξιο έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πολλούς μήνες και όσα υλικά βρίσκονταν εκεί έχουν καταστραφεί λόγω της έκθεσης στις καιρικές συνθήκες. Ο χώρος του εργοταξίου είναι περιφραγμένος αλλά η περίφραξη έχει υποστεί φθορές. Κατά καιρούς σημειώνονται κλοπές υλικών και εξοπλισμού, αφού ο χώρος είναι αφύλακτος. Αν και ο αγωγός αποστράγγισης των υδάτων είχε κατασκευαστεί έγκαιρα, τα όμβρια ύδατα συσσωρεύονται σε διάφορα σημεία του εργοταξίου. Στις 19-11-2012 η Γ.Γ.Α. με έγγραφό της ενημερώνει πως για το 2012 η εγκεκριμένη πίστωση του έργου είναι μηδενική.  Στις 11-12-2012 ζητήθηκε δέσμευση πίστωσης 2.000.000 € από τη Γ.Γ.Α. για το 2013, προκειμένου να συνεχιστεί το έργο. Το αίτημα αυτό δεν έχει απαντηθεί ακόμη.

Δυστυχώς ΚΑΙ γι΄ αυτό το έργο, διαβιβάστηκε φάκελος στον Εισαγγελέα πλημμελειοδικών Βέροιας, μετά από διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης του Δήμου Βέροιας, σε εκτέλεση σχετικής παραγγελίας από τη Δήμαρχο, μετά από εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου τεχνικών το 2007. Ωστόσο η πολιτική ευθύνη βαρύνει απόλυτα τη διοίκηση του Δήμου, τουλάχιστον  σε ό,τι αφορά στην αστοχία του έργου, αλλά βεβαίως και την αντιπολίτευση, η οποία απέτυχε παταγωδώς στο ρόλο της, δηλαδή του αποτελεσματικού  ελέγχου της διοίκησης.

Θέση της Δημοτικής Παράταξης "ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ για το Δήμο της Βέροιας - ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ !" είναι ότι το έργο επιβάλλεται να  επαναξιολογηθεί, μετά την παραλαβή των εργασιών που έχουν ήδη εκτελεσθεί, ώστε να προκύψει το κόστος ολοκλήρωσής του. Κρίνεται σκόπιμο, πέραν του κατασκευαστικού κόστους του έργου, να εκτιμηθεί και το κόστος λειτουργίας αυτού, αφού πρόκειται για έργο μεγάλης κλίμακας, το οποίο θα επιβαρύνει σημαντικά το Δήμο. Τέλος προτείνουμε να ανοίξει διάλογος, τόσο για περιορισμό της δαπάνης στον τομέα της κατασκευής, όσο και της λειτουργίας.

"ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ για το Δήμο της Βέροιας - ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ !"  

ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ: Η ανακοίνωση περιγράφει την υπάρχουσα κατάσταση, αναδεικνύει τις διαχρονικές ευθύνες των τοπικών αρχών, επαρκώς. Όμως δεν ξεκαθαρίζει τη θέση της παράταξης, απλά κάνει λόγο για «επαναξιολόγηση» και «διάλογο».Κατά την άποψη μας θα πρέπει να ξεκαθαριστούν ορισμένα ζητήματα. Η ολοκλήρωση της κατασκευής του θα πρέπει να γίνει αποκλειστικά με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι φυσικά να μεταβιβαστούν αυτά στις πλάτες των δημοτών. Επιπλέον, όπως έχει δείξει η πανελλαδική εμπειρία η στη συνέχεια λειτουργία και συντήρησή του δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με τις «πλάτες» του δήμου χωρίς επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Ούτε φυσικά είμαστε της άποψης αυτό να λειτουργεί «ανταποδοτικά», δηλαδή με το να πληρώνουν «συνδρομή» οι χρήστες του. Ταυτόχρονα με την έναρξη (εάν και εφόσον της λειτουργίας του) να προσληφθεί όλο το αναγκαίο διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για την ασφαλή συντήρηση και λειτουργία του κολυμβητηρίου.

Έχει διαβαστεί 370 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 14 °C
Άνεμος ΝΝΑ 0-1 μποφόρ

Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου

Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία 8 ως 19 °C
Άνεμος ΑΒΑ 0-2 μποφόρ

Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 8 ως 18 °C
Άνεμος ΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 229 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά