Η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τη θέση του ΚΚΕ ότι η συνταγματική αναθεώρηση στοχεύει σε ένα πιο ισχυρό και ευέλικτο κράτος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επομένως πιο εχθρικό και επιθετικό απέναντι στον λαό. Τόσο οι προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και η στάση των άλλων κομμ... Περισσότερα
Παρέμβαση Θανάση Θεοχαρόπουλου Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, στη Βουλή μόλις κατατέθηκε ο Προϋπολογισμός
από Η Άλλη Άποψη
Καταθέσατε μόλις τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2019. Χαρακτηρίζεται από την κυβέρνησή σας ως ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός. Θα έπρεπε να μιλάτε όμως με μεγαλύτερη ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό.
Έχετε υπογράψει δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια, οι οποίες ουσιαστικά συνιστούν ένα βαρύ πρόγραμμα για την χώρα.
Το κεντρικό ζήτημα είναι ότι ο Προϋπολογισμός που καταθέσατε, όπως και των προηγούμενων χρόνων, έχει ως μοναδικό ουσιαστικά δημοσιονομικό στόχο την επίτευξη υπερβολικών πρωτογενών πλεονασμάτων.
Από εκεί που μιλούσατε για ελλείμματα στην χώρα μας ως αντιπολίτευση φτάσατε στο εντελώς αντίθετο άκρο -που κι αυτό είναι προβληματικό- να κυνηγάτε υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία για να τα πετύχεις, απαιτούν δυσβάσταχτα μέτρα. Καμία χώρα για τόσα πολλά χρόνια, όπως προβλέπεται, δεν μπορεί να λειτουργήσει με πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3,5%. Αυτός πρέπει να είναι ένας κεντρικός στόχος για τη διαπραγμάτευση για τους επόμενους προϋπολογισμούς, ο στόχος πλεονασμάτων να πέσει στο 2% κατόπιν διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.
Για να μπορέσει να γίνει αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός και να μην «στραγγαλίζει» μέσω της φορολογικής διαδικασίας όπως γίνεται και φέτος. Γιατί και αυτός ο προϋπολογισμός δεν είναι αναπτυξιακός και έχει μια λογική επιδοματικής ανακύκλωσης της φτώχειας.
Πρέπει να συμφωνηθούν βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα για να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη και όχι να παίρνουμε 10 και να δίνουμε 1 με μια λογική επιδοματικής ανακύκλωσης της φτώχειας.