Σάββατο, 18 Απρ, 2026

  • Κρήτη: Ακόμα και στο ξενοδοχείο που γίνεται το συνέδριο της ΓΣΕΕ, η εργοδοσία επιχειρεί να εμποδίσει την επαφή των εργαζομένων με τα Συνδικάτα
  • Το Ιράν ανοίγει τα Στενά του Ορμούζ όμως οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν άρουν τον ναυτικό αποκλεισμό στα ιρανικά λιμάνια
  • ΚΚΕ: Ολοι αυτοί που φοράνε φωτοστέφανο στην ΕΕ των λόμπι και της διαφθοράς, τώρα «βγαίνουν στα κεραμίδια» επειδή αποκαλύπτονται τα σκάνδαλά τους
  • Η Ανατ. Μεσόγειος στον χάρτη του ιμπεριαλιστικού πολέμου
  • Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ: 65 χρόνια από την ηρωική νίκη της Κουβανικής Επανάστασης στον Κόλπο των Χοίρων
  • Κερδισμένοι
Κρήτη: Ακόμα και στο ξενοδοχείο που γίνεται το συνέδριο της ΓΣΕΕ, η εργοδοσία επιχειρεί να εμποδίσει την επαφή των εργαζομένων με τα Συνδικάτα1 Το Ιράν ανοίγει τα Στενά του Ορμούζ όμως οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν άρουν τον ναυτικό αποκλεισμό στα ιρανικά λιμάνια2 ΚΚΕ: Ολοι αυτοί που φοράνε φωτοστέφανο στην ΕΕ των λόμπι και της διαφθοράς, τώρα «βγαίνουν στα κεραμίδια» επειδή αποκαλύπτονται τα σκάνδαλά τους3 Η Ανατ. Μεσόγειος στον χάρτη του ιμπεριαλιστικού πολέμου4 Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ: 65 χρόνια από την ηρωική νίκη της Κουβανικής Επανάστασης στον Κόλπο των Χοίρων5 Κερδισμένοι6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αφαντες

Αφαντες

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης με αφορμή την αναπροσαρμογή των συντάξεων για το 2026 και το κλίμα ευφορίας που καλλιεργούσε πριν τρεις βδομάδες για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Μόλις σε λίγους μήνες αποδείχθηκε πόσο άνθρακας ήταν ο θησαυρός, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο επίσημος πληθωρισμός σε ... Περισσότερα

Παρέμβαση του Γιαννη Τσαναξίδη της ΛΑΣ στο Δ.Σ για τον ισολογισμό του Δήμου Βέροιας

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Παρέμβαση του Γιαννη Τσαναξίδη της ΛΑΣ στο Δ.Σ για τον ισολογισμό του Δήμου Βέροιας

Παρουσιάζουμε την παρέμβαση του Δημοτικού Συμβούλου με την Λαϊκή Αγωνιστική Συσπείρωση στο Δημοτικό Δυμβούλιο Βέροιας Γιάννη Τσαναξίδη, στη συζήτηση του θέματος για τον Ισολογισμό του Δήμου, ως ειδικού αγοραστή της παράταξης:

Συζητάμε για μια ακόμη  φορά   για  την έγκριση  η μη  του ισολογισμού  του δήμου μας, με βάση όσα μας εισηγείται  η διοίκηση του δήμου και όσα μας παρουσιάζουν  στην έκθεση τους  οι ορκωτοί λογιστές.  Ο Εξωτερικός  λογιστικός   έλεγχος  ελέγχει  την νομιμότητα  των  παραστατικών,  την ορθή  καταγραφή τους  στα  τηρούμενα λογιστικά  αρχεία  Δεν  εξετάζει  την σκοπιμότητα  των δαπανών,  τον τρόπο χρηματοδότησης   τους  , την αποδοτικότητα τους ,την αποτελεσματικότητα  τον τρόπο υλοποίησης  και αυτό  γιατί  δεν  είναι δική τους  δουλειά,  δεν είναι  δική τους  ευθύνη.

Αυτό  είναι  έργο  πριν από  όλους  της διοίκησης '' απολογηθεί'' για τα πεπραγμένα   και  φυσικά  και της  αντιπολίτευσης να ελέγξει τον απολογισμό.  Αυτή η διαδικασία   είναι  βαθιά  πολιτική, θέτει κρίσιμα  ερωτήματα όπως ποιες  είναι  οι ανάγκες  των δημοτών που πρέπει να ικανοποιηθούν, ποια  έργα πρέπει να υλοποιηθούν προς  αυτήν την κατεύθυνση , ποιος θα πληρώσει  για   αυτά,   Οι  απαντήσεις  σ' αυτά  τα ερωτήματα,    εφ' όσον τεθούν , μπορούν  να οδηγήσουν σε  χρήσιμα  πολιτικά  και πρακτικά συμπεράσματα.

Χωρίς  να παραγνωρίζουμε  την σημασία  της ορθής  τήρησης    των λογιστικών  αρχείων, θεωρούμε  ότι μια τέτοια  διαδικασία   είναι  πιο σημαντική  και κυρίως  πιο ουσιαστική. Δυστυχώς για  μια ακόμη φορά  κάτι τέτοιο  δεν  υλοποιείται.   Από  την πλευρά  της  διοίκησης  αλλά  και από της  άλλες  παρατάξεις    χρησιμοποιείτε  μια  ξύλινη  γλώσσα των αριθμών, μακριά  από κοινωνικούς και πολιτικούς  όρους , χωρίς  αναφορά  στην κοινωνία λες  και ότι  συζητάμε δεν αφορά  την κοινωνία . Οι μεν λένε  ότι όλα   πάνε καλά,  κάποιοι διαφοροποιούνται επιμέρους ,    χωρίς  να θίγετε από κανένα πλην της λαϊκής συσπείρωσης, η  ουσία  της  εφαρμοζόμενης  πολιτικής  η όποια  ταυτίζεται  με την πολιτική  όλων  των  κυβερνήσεων,  που   μετατρέπει  άλλοτε με   αργά βήματα, άλλοτε  με γρήγορα , αλλά πάντοτε σταθερά τους  δήμους  σε   ανώνυμες εταιρίες, ικανές να μεταφέρουν συνεχώς  νέα  βάρη  στους  δημότες.

Να δούμε  τους  αριθμούς.  Σε  μια  τέτοια διαδικασία   καλό  είναι  να έχεις  ένα μέτρο σύγκρισης   είτε  τον προϋπολογισμό αντιστοίχου  έτους, είτε  τον ισολογισμό  της  προηγούμενης  χρήσης.

Σε  σύγκριση με τον προϋπολογισμό  εύκολα  διαπιστώνεται  ότι  έχετε  πέσει  κατά  πολύ έξω. Προϋπολογίσατε  έσοδα  χωρίς  το  προηγούμενο υπόλοιπο 38.700. 000 ευρώ,  ενώ πραγματοποιήσατε 23.748.000 ευρώ που είναι μια πολύ μεγάλη απόκλιση της τάξης των 15 εκατομμυρίων. Στα  νούμερα  είστε  καλοί,   τα  πατέ  από  κωδικό  σε κωδικό, πάνω κάτω,  αριστερά  δεξιά , γιατί  συμβαίνει  αυτό.  Ίσως γιατί  θέλετε  να   δημιουργείτε  εντυπώσεις, κατά την διάρκεια παρουσίασης του προϋπολογισμού, να γράφουν οι εφημερίδες και τα sites, πολλά  έσοδα έκανε ο δήμος ,  πολλά  έργα, έλα μωρέ  ποιος θα θυμάται  τι  είπαμε  πριν έναν  χρόνο.   Έξαλλου δεν κοστίζει και κάτι.. Κοστίζει  όμως  σε σοβαρότητα  και  αξιοπιστία. Έχουμε  πει ότι  οι  προϋπολογισμοί   οφείλουν  να αποτελούν δέσμευση  ,δεν μπορούν  να έρχονται  για να έρχονται για το θεαθήναι.

 Στην  έκθεση  των ορκωτών στο  ενεργητικό  αναφέρονται  οι προσθήκες  δηλ. Έργα  που υλοποιήθηκαν.     Αντιγράφω  από εκεί  παιδικές  χαρές  558.640 ευρώ  οδοστρώματα χωρίς  την γέφυρα Κούσιου  365.256 ευρώ  πεζοδρόμια 233.456, ευρώ μουσικό σχολείο   131.885 ευρώ απορριμματοφόρα  421.600, ευρώ    νέα  έργα  σε εκτέλεση   404.700 ευρώ  σύνολο   1.694.757.  ευρώ  Αυτό  είναι  το έργο σας  σε  αριθμούς.  Για  μια  ακόμη χρόνια  απουσιάζουν  έργα  αντιπλημμυρικής   αντισεισμικής  προστασίας  έχουμε  το απόλυτο μηδέν  το απόλυτο τίποτα,  αλλά  τι να τα κάνουμε  τέτοια έργα  αφού  έχουμε μνημόνια. αντιμετώπισης  των συνεπειών. Ας  αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες  εκ των υστέρων  δηλαδή.

Που είναι οι  συνοικίες μας  που είναι τα χωριά μας. Που  είναι  τα  τοπικά συμβούλια,  Εκλεγμένοι  με τους  δίκες  σας  παρατάξεις  είναι. Δεν είναι εδώ κανένας  να μας  ενημερώσει για τι  έγινε και τι δεν  έγινε στις περιοχές τους.

Στις  απαιτήσεις  παρατηρούμε   κατά  το 2020 μια  μείωση  των νέων βεβαιώσεων, αλλά και μια αύξηση  των εισπράξεων. Θα   θέλαμε  περισσότερες  διευκρινήσεις  στο που  οφείλονται αυτές οι τάσεις. Παραμένουν όμως   αναπάντητα  τα ερωτήματα  που έχουμε και εμείς θέσει πολλές φορές   για  την ποιοτική  σύνθεση  ανά  πηγή των οφειλών ,  και ποσό  ανά κλίμακα  ύψους των   απαιτήσεων. Να δούμε  αν υπάρχουν μεγαλοοφειλετες   στον δήμο μας. Δεν μπορούμε να τους βάζουμε όλους στο  ίδιο τσουβάλι. Υπάρχουν  δημότες  που οφείλουν και αντικειμενικά δεν μπορούν να πληρώσουν, υπάρχουν όμως και  αυτοί που αντικειμενικά  μπορούν.

Να αναφέρουμε  ενδεικτικά  δυο αριθμοδείκτες   όπως  αυτοί αναφέρονται στην ιστοσελίδα  του δήμου μας.  Ο   δείκτης  αυτοχρηματοδότησης ο  όποιος  από το 30%  το 2019   το 2020 διαμορφώθηκε στο  38,37 %   Αυτό δείχνει από την μια πλευρά  την μειωμένη  συμμέτοχη των  Κεντρικά   Αποδιδόμενων  Πόρων στις  δαπάνες  του  δήμου, και από την άλλη  την αυξημένη συμμέτοχη των δημοτών μέσω της ανταποδοτικότητας. Κατά  το 2019  οι ΚΑΠ ήταν 11.321.000 ευρώ, το 2020 12.051.000  ευρώ  από  τα  όποια αν  αφαιρέσουμε το ποσό που αφορά  τις δαπάνες για τον CO VID-19    1.028.000 ευρώ  μένουν  11.028.581 ευρώ, δηλαδή 300.000 ευρώ λιγότερα.

Είναι   διαχρονική  επιλογή όλων των κυβερνήσεων , είτε αυτή είναι πράσινη  είτε πρώτη  φορά αριστερά είτε  νέα  δημοκρατία να  περικόπτονται  οι ΚΑΠ.  Η θέση μας  είναι σταθερά υπέρ της αύξησης των ΚΠΑ μέσω  της φορολόγησης  του μεγάλου κεφαλαίου , μέσω  την κατάργησης των νατοϊκών  στρατιωτικών δαπανών.  Οι   ΚΑΠ  να είναι  θεσμοθετημένοι ,  εκ των πρότερων γνωστοί ώστε να συντάσσονται  πραγματικοί προϋπολογισμοί,. και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των δήμων

Στα έσοδα   συνεχίζετε η ιδία  τακτική. Από 451,94 ευρώ που ήταν  η μέση ετήσια επιβάρυνση ανά δημότη  το 2019  έφτασε   το  2020 στα 483,7 ευρώ είχαμε  δηλαδή μια  νέα περαιτέρω  αύξηση  κατά 7%  και  συνολικά  η  αύξηση  της  μέσης    ετήσιας επιβάρυνσης ανά δημότη  ξεπερνά  το 50% κατά την διάρκεια  της περιόδου που βρίσκεστε στην διοίκηση του  δήμου. Αυτή  είναι διαχρονικά η πολιτική σας, αυτά  είναι  τα όρια  της χρήστης σας οίκησης , δηλαδή  να πληρώνουν οι δημότες έχουν δεν έχουν για τις στοιχειώδεις  παροχές.  Είναι  η εφαρμογή του αντιλαϊκού  πλαισίου  της  ανταποδοτικότητας σε πλήρη  συμφωνία  με την πολιτική όλων  των κυβερνήσεων.

Ισολογισμό  ο όποιος   είναι  ενταγμένος   στο  αντιλαϊκό πλαίσιο  της ανταποδοτικότητας,  που δεν έχει καμία  εισοδηματική αναλογική βάση,  εμείς  δεν μπορούμε  να εγκρίνουμε , γι'αυτο  και τον καταψηφίζουμε.

Έχει διαβαστεί 840 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 361 επισκέπτες και 0 μέλη.